GSP.ro   •   Sporturi   •   PADDLING

România are deja un campion mondial în unul dintre cele mai noi sporturi de apă

Micuța delegație a României de Stand-Up Paddling, alcătuită din numai 8 sportivi (inclusiv cei doi antrenori, care au concurat și ei în probele de 40+) a impresionat la Campionatele Mondiale desfășurate în SUA, la Sarasota (Florida).

Articol de Marius Mărgărit   —  duminică, 24 noiembrie 2024

Micuța delegație a României de Stand-Up Paddling, alcătuită din numai 8 sportivi (inclusiv cei doi antrenori, care au concurat și ei în probele de 40+) a impresionat la Campionatele Mondiale desfășurate în SUA, la Sarasota (Florida).

Această disciplină este relativ nouă în România, unde a început să se practice la nivel profesionist abia în urmă cu 4-5 ani, în cadrul federației de kaiac-canoe. Și majoritatea sportivilor provin din înot, un sport obligatoriu pentru cei care doresc să facă Stand-Up Paddling.

Campion la juniori cu timp de top la seniori

Este și cazul lui Matei Barbu (16 ani), elev în clasa a X-a la Liceul "Decebal", care a practicat înotul de performanță timp de 10 ani, cu rezultate notabile în întrecerile interne, după care a decis să se apuce de acest nou sport, în urmă cu doi ani, „fiindcă mi s-a părut interesant și distractiv, plus că îmi deschidea noi oportunități”.


A făcut-o la sugestia antrenorului său de înot, care îl pregătește și la Stand-Up Paddling, salvamarul Gabriel Culea, care concurează și el. Și Matei a ajuns să fie pasionat de acest sport, făcând cel puțin 9 antrenamente săptămânal, 6 pe apă, 3 în sală.

În Florida, la Sarasota, Matei Barbu și-a pulverizat adversarii, unii cu un an-doi mai mari, în finala de juniori a probei de sprint 100 de metri. A condus de la început până la final și a oprit cronometrele la 22,42 secunde, un timp cu care în finala de seniori s-ar fi clasat pe locul 4!

Sportivul de la CS Paddling a adus astfel primul titlu mondial pentru România în acest sport, unde mai obținuserăm un loc trei pe echipe, anul trecut, la Mondialele din Thailanda, în proba tehnică. "A fost foarte greu, am muncit în fiecare zi, să-mi ating acest vis. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere! Sunt mândru că am făcut România fericită!", a spus imediat după cursă puștiul, pentru un post de televiziune local.


Antrenorul, pe urmele elevului

Stand-Up Paddling este un sport asemănător cu canoea, dar sportivul vâslește nu din poziția în genunchi, ci din picioare, cu o pagaie mai lungă. Ambarcațiunea, fie din carbon, fie gonflabilă, e o combinație între canoe (partea din față) și placa de surfing (partea din spate).

Plăcile de Stand-Up Paddling sunt destul de costisitoare, în jur de 3.000 de euro, iar o bagaie bună costă 800-1.000 de euro. Se concurează pe mare sau pe lac, în trei probe, sprint (100 de metri), proba tehnică, când treci printre niște balize (800 metri), și maraton (12 kilometri).

Iar medalia lui Matei Barbu nu a fost singura obținută de România. Tot la proba de sprint, dar la categoria plus 40 de ani, unul dintre antrenorii puștiului, Victor Fedul, a obținut argintul.

La această ediție a Mondialelor din SUA au participat 46 de țări, printre care SUA, Marea Britanie, Canada, Mexic, Grecia, Franța, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Australia, cu mare tradiție în această sport, și aproximativ 600 de sportivi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.