Rapid - Petrolul, unul dintre cele mai atractive dueluri din etapa a 18-a a Superligii, s-a încheiat cu scorul de 1-1.
Rapid a făcut un nou pas greșit în Superliga și a rămas pe locul 7, în afara pozițiilor de play-off. În schimb, Petrolul se află, cel puțin momentan, pe locul 6, cu 27 de puncte.
Cronică de Justin Gafiuc: Complex galben-albastru! Petrolul a ținut în șah Rapidul și se menține miraculos în zona de play-off
E al patrulea meci direct consecutiv în care Petrolul nu pierde în fața Rapidului. Tudorie a egalat după autogolul lui Dumitriu, la un corner, marcând în urma unui atac-flash de manual, cu minge trimisă în plasă din două pase!
Primvs Derby e o stare de spirit și, pe soare, pe furtună sau la limita sfârșitului lumii, va garanta o ciocnire condimentată. Istoria meciurilor dintre Rapid și Petrolul înseamnă un thriller da capo al fine, cu titluri și cupe epice, cu eroi de nezdruncinat și cu rivalități demne de a fi prinse între coperțile unei întregi biblioteci.
Iar acum, la înfruntarea cu numărul 84 din Liga 1, fiecare încearcă să se agațe cât mai serios de zona de play-off, acolo de unde vor face cu ochiul mai târziu locurile europene. Rapidul e fără cocoloșitul N’Jie, deocamdată un transfer impresionant, uluitor și amețitor doar pe gură, nu și pe faptă. Iar Petrolul suspină după Huja, suspendat, omul aflat și pe radarul lui Mircea Lucescu pentru națională.
Avertisment de la Keita: bară de la 25 m!
Nimic nu se schimbă însă din gustul tortului, chiar dacă dispare din peisaj și portarul lăsat moștenire de Lennon în Giulești, Siegrist, accidentat la încălzire. Sub perdeaua de ploaie, Rapidul stăpânește primul sfert de ceas, dar e o dominare ca un gâdilat în talpa galben-albaștrilor. Petrolul doar se amuză și primește timp spre a-și calibra liniile pentru un răspuns mai viguros.
Asta se și întâmplă, cu o echipă ploieșteană injectată cu tupeu și dirijată curajos de pe margine de Mehmet Topal. Simțind seara șovăielnică a oamenilor lui Șumudică, „găzarii” au urcat repede așezarea și n-au ezitat să se arunce peste rapidiști deopotrivă pe flancuri și pe axul central. Roche a încercat primul poarta, Keita a izbit apoi bara din dreapta lui Aioani, Papp a fost și el aproape de un 1-0 care ar fi stârnit tribunele.
În schimb, Rapidul n-a găsit nici măcar o dată cadrul porții în primele 45 de minute și mai că Zima ar fi putut să-și ia o umbrelă în careu spre a privi mai liniștit evenimentele din fața sa.
Egalare prin mat din două pase
Șumudică a mutat la pauză cu Burmaz în locul inexistentului Pop spre a dinamiza o ofensivă care și-a prins degetele în apărarea organizată magistral de prahoveni. Și a început într-adevăr să mai miște, cu efect chiar pe tabelă.
A fost nevoie însă de o fază fixă pentru a debloca scorul, la 10 minute după reluarea jocului. Un corner din flancul stâng, o deviere în transversală a lui Dumitriu, presiune sub bară din partea lui Manea, iar mingea s-a dus în plasă ca la o lovitură de biliard.
S-a întâmplat însă pe un moment static reclamat de ploieșteni, rămași în 10 oameni la faza respectivă, după o accidentare anterioară a lui Roche, care n-a apucat să reintre pe gazon înainte de lovitura de la colț.
Bucuria a durat însă numai 10 minute. Roche, artistul unor diagonale imposibile, a găsit un culoar aerian în stânga la Dumitriu, continuare din prima la Tudorie, în centru, deviere tot din prima, pe lângă un Aioani țintuit cu crampoanele în iarbă.
Adică reacția unui om uluit și el de traseul-flash care a mutat mingea în numai cinci-șase secunde din jumătatea Petrolului în plasa Rapidului într-o demonstrație de atac letal. Mihnea Rădulescu a căutat și el apoi lovitura, cu un trasor din marginea careului, blocat însă acum de Aioani.
Boupendza își termină creditul de Giulești
A fost ultima străfulgerare ofensivă a Petrolului, care s-a pus apoi temeinic în propria jumătate, unde a creat densitate și a arătat mobilitate, cât să gripeze motoarele turate pe final ale Rapidului. Iar primul semn că nervii s-au întins groaznic a venit la schimbarea lui Boupendza, luat la întrebări de tribună pentru faptul că se dușmănește cu golul și dezumflă constant din promisiunile de spărgător de ziduri.
Giuleștiul rămâne, finalmente, în zodia remizei, ca o moștenire nedorită de la Neil Lennon, și încă nu reușește să facă pasul în aria play-off-ului. Petrolul îi ține momentan la distanță și adună punct cu punct, precum o armată de furnici care scapă mereu de sub piciorul elefantului din preajmă. Și creează, meci cu meci, un complex pentru Rapid, care n-a mai reușit să-i răpună pe ploieșteni de patru partide. Adică doi ani.
Clasamentul din Superliga
FINAL. Rapid - Petrolul 1-1
- Au marcat: Manea 54 / Tudorie 62
- Lovitura de start a fost dată de Dani Coman
- Ben Siegrist s-a accidentat la încălzire, iar în locul lui a intrat Aioani
- 11.719 fani sunt la meci, oficial
GALERIE FOTO. Diana Șucu, discuții cu Robert Niță înainte de meci
VIDEO. Scenografia pregătită de galeria prahoveană pentru Primvs Derby
VIDEO. Dani Coman a dat lovitura de start
Echipe de start în Rapid - Petrolul
Rapid: Aioani - Cr. Manea, Ignat, Pașcanu - Onea, Christensen, Hromada, Borza - R. Pop, Boupendza, Petrila
Rezerve: Săpunaru, Blazek, Gojkovic, Grameni, Vulturar, Micovschi, Hasani, Emmers, Dobre, Burmaz
Absenți: P. Iacob, Kait, Mendes, N'Jie (accidentați)
Antrenor: Marius Șumudică
Petrolul: Zima - Ricardinho, Roche, Papp, Dumitriu - Keita - M. Rădulescu, Jyry, Mateiu, Grozav - Tudorie
Rezerve: Bălbărău, Eșanu, Tolea, Stănică, M. Bratu, Hanca, Boțogan, Jahic, Radu, Moussaki, Irobiso
Absenți: Țicu (accidentat), Huja (suspendat)
Antrenor: Mehmet Topal
A: Florin Andrei (Târgu Mureş)
A1: Tunyogi Ferencz (Zalău)
A2: Stelian Slabu (Braşov)
Arbitru VAR: Andrei Chivulete (Bucureşti)
Arbitru asistent VAR: Sorin Costreie (Voluntari)
Stadion: Superbet Arena - Giulești
Obs. arbitri: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea)
După un început ezitant de sezon, Rapid și-a revenit și atacă locurile de play-off, după venirea lui Marius Șumudică, în timp ce Petrolul, care a pierdut prima dată acasă, 0-1 cu Dinamo, este în primele 6, în ciuda problemelor financiare.
Update ora 20:10. Răzvan Raț, invitatul lui Dan Șucu
Răzvan Raț, fostul internațional, a ajuns la stadion. El stă în loja alături de Dan Șucu, fiind invitatul acționarului de la Rapid.
Update ora 19:50. Portarii au ieșit la încălzire
Update ora 19:30. Vremea în Giulești, cu o oră înainte de Primvs Derby
Update ora 19:05. Și delegația Petrolului a ajuns în Giulești
La 5 minute după ce Rapid a ajuns la stadion, și delegația Petrolului a debarcat în Giulești. De obicei, autocarul echipei oaspete intra direct în interior, pentru siguranță, dar, de data aceasta, ploieștenii au coborât în stradă. Suporterii rapidiști i-au privit în liniște.
Update ora 19:00. Rapid a ajuns la stadion
La 19:00 a sosit delegația Rapidului. Ploua mărunt in Giulești, Șumudică a coborât primul, bineînțeles, ținând geaca norocoasă în mână. Un copil i-a strigat pe fiecare în parte când au coborât. Siegrist și Manea l-au salutat.
Clasamentul din Superliga
Cele mai importante informații despre Rapid - Petrolul
16 septembrie 2024, Rapid-Universitatea Cluj 0-2 a fost singura înfrângere suferită de giuleşteni pe teren propriu în acest sezon, în rest trei victorii şi patru remize.
Prahovenii au pierdut doar un meci din ultimele şapte disputate în Superligă din postura de vizitatori (4 octombrie 2024, UTA-Petrolul 3-1), interval în care au mai înregistrat afară trei succese şi trei rezultate de egalitate.
Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 83 de ori, de 37 de ori au câştigat bucureştenii, de 23 de ori s-au impus ploieştenii, iar alte 23 de partide s-au terminat la egalitate.
Palmares cu Rapid gazdă: 41 de meciuri - 27 victorii Rapid - 9 remize - 5 succese Petrolul.
Iată câteva repere din istoria confruntării cunoscute şi sub numele de ,,Primvs Derby":
24 martie 1963, Rapid-Petrolul 6-1, cea mai clară victorie din contul giuleştenilor în duelurile directe (campionat). Peste doar câteva luni (22 septembrie 1963), tot pe terenul vişiniilor, petroliştii s-au răzbunat cu un 6-0, scor ce a consemnat o „dublă” istorică:
Cea mai clară victorie din istoria Petrolului în deplasare;
Una dintre cele două mai severe înfrângeri suferite de Rapid „acasă", a doua înregistrându-se în 1989, 2-8 cu Steaua.
Sezonul 1965/'66 a adus ultimul titlu din istoria Petrolului, adversar direct fiind chiar Rapid. Meciul care a făcut diferenţa a fost cel din runda a 16-a (31 martie 1966), meci câştigat de Petrolul cu 1-0 graţie golului direct din corner reuşit de Virgil Dridea. Totuşi, trebuie menţionat şi faptul că în formula de start aliniată de Valentin Stănescu au intrat patru juniori, aceştia luând locul titularilor de drept, bolnavi la ora începerii partidei.
În ediția următoare, 1966/'67, Rapidul a sărbătorit primul titlu CHIAR pe arena adversarilor, asta după ce a remizat fără gol. A rămas în istoria fotbalului povestea din 11 iunie 1967, atunci când giuleştenii s-au întors în triumf de la Ploieşti, întreg drumul spre casă fiind o sărbătoare.
Lupta dintre cele două a continuat şi în deceniul următor. În martie '70, Petrolul a învins cu 2-0 şi a declanşat declinul giuleştenilor, aceştia pierzând la două puncte titlul în faţa arădenilor.
La finele stagiunii 1973/'74, fostele campioane au retrogradat împreună în eşalonul secund. Rapidul avea să revină în 1975, doar pentru doi ani. În 1977, Petrolul a promovat, dar a şi retrogradat imediat.
Începutul anilor ‘80 le găseşte pe cele două în luptă directă pentru revenirea în Divizia A. În primăvara lui 1982, câteva zeci de mii de spectatori (în „B”!) au asistat pe vechea arenă din Ghencea la succesul rapidiştilor cu 5-1 (Manea - „dublă”, Damaschin, I. Ion, Şt. Popa / Cosarek). Deşi au făcut scor în meciul direct, finalul sezonului i-a găsit pe ploieşteni pe loc de promovare, asta din cauza faptului că bucureştenii au tratat jocurile care au urmat în stilul lor inconfundabil.
După 9 ani, ,,Primvs Derby" a revenit pe prima scenă în 1983/'84, 3-1 pentru Petrolul la Ploieşti şi 1-0 pentru giuleşteni „acasă".
În 1988, Petrolul a luat, din nou, drumul „B”-ului, nu înainte de a scoate trei puncte din duelurile cu giuleştenii. Ploieştenii au revenit după un an, dar tocmai „sosise" rândul Rapidului „la matineu".
Primele confruntări de după Revoluţie au fost pe 28 noiembrie 1990, Rapid-Petrolul 2-1 (Constantinovici, Drăgan / Catinca) şi 16 iunie 1991, Petrolul-Rapid 1-0 (Costel Lazăr). Alte echipe, alte vremuri, dar aceleaşi pasiuni!
Cea mai recentă dispută din Superliga României: 29 iulie 2024, Petrolul-Rapid 1-0 (gol Albion Berisha)
Marius Șumudică: „La final, vreau să ne privim în ochi și să știm că am dat totul pentru victorie”
„Cred că voi accede în play-off, ăsta e obiectivul meu. Încerc din toate puterile să îi mobilizez, nu e ușor. Începem de la 0-0, jucăm acasă, trebuie să fim mai puternici, iar la final să avem puterea să ne privim în ochi unii pe ceilalți și să știm că am dat totul pentru victorie. Avem nevoie de suporterii noștri, care sunt unici. Atmosfera de pe Giulești nu o întâlnești nicăieri în țară. Nu este nevoie de altă motivație”
”Motivația trebuie să fie să facem mai mult decât în anii precedenți. Au terminat pe 5-6 anul trecut. Trebuie să mergem și în Cupă cât mai departe. Poate mergem și într-o cupă europeană, dar nu vreau să fac promisiuni deșarte. Eu am spus că voi califica echipa în play-off, apoi va începe un nou campionat. Cealaltă promisiune este că, la anul, Rapid se va bate la titlu”
Marius Șumudică
{{text}}