în 1986, la două luni după victoria de la Sevilla, Helmuth Duckadam a trebuit să fie operat de urgență la București la brațul drept: un cheag de sânge îi blocase circuitul sangvin! Folclorul din timpul comunismului vehicula varianta că Helmut fusese împușcat de Nicușor Ceaușescu, fiul preferat al dictatorului Nicolae Ceaușescu
Helmut Duckadam s-a stins fulgerător la vârsta de 65 de ani, a trecut de-a lungul vremii prin multiple operații, dar prima cumpănă a întâlnit-o la puțin timp după ce cucerise Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, în vara lui 1986.
Incidentul se întâmpla la 66 de zile distanță de seara în care parase patru lovituri de la 11 metri împotriva Barcelonei, la Sevilla: un cheag de sânge i-a blocat circulația sangvină la brațul drept, care a fost la un pas de a-i fi amputat! Șansa sa s-a numit medicul Vasile Cândea de la Spitalul Militar din Capitală, care l-a salvat pe portar dintr-o situație absolut dramatică.
Vasile Cândea, sunat de urgență de ministrul apărării pentru a-l salva pe Duckadam
Pe 12 iulie 1986, Duckadam se afla la Semlac, satul său natal din județul Arad. Se relaxa la un foc de tabără cu prietenii, dar alunecă din greșeală pe iarbă și, la aterizare, se sprijină instinctual pe brațul drept pentru a atenua efectul căderii. Mâna însă se învinețește, iar Helmuth, ajuns la spitalul din Arad, e trimis de urgență la București pentru o intervenție chirurgicală vitală.
Doctorul Vasile Cândea a povestit în 2012, pentru GSP, toată istoria salvării brațului lui Duckadam / Foto: gsp.roIar omul care s-a ocupat atunci de caz a fost doctorul Vasile Cândea, fostul șef al Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Militar Central, decedat în ianuarie 2020. În 2012, într-un interviu special oferit pentru Gazeta Sporturilor, relata însă momentele de cumpănă din jurul lui Duckadam.
„Eram în concediu, acasă, la Viişoara, lângă Alexandria, cînd m-a sunat chiar ministrul apărării, Vasile Milea, să-mi spună că trebuie să plec urgent spre Bucureşti, fiindcă portarul Stelei trece printr-o stare critică şi e nevoie de operaţie”, povestea Cândea.
Vasile Cândea: „I-am cusut artera cojocărește”
Și continua: „De la Arad, Duckadam a fost adus în Capitală cu un avion militar, trimis special să-l transporte în Bucureşti. Helmuth avea un anevrism axilar, în zona de la subraţul drept. Trebuia tăiată şi înlăturată secţiunea afectată din artera care pleacă de la aortă, trece pe sub gât şi apoi coboară pe braţ. Dacă nu ajungea la timp, să oprim şi să scoatem cheagul, se punea problema amputării mâinii!”.
Obstacolele n-au lipsit: „Mi-am dat seama că nu dispuneam de o proteză arterială obişnuită, aşa că eram obligaţi să inovăm. De aceea, pentru a reface fluxul sangvin, am reconstruit traiectul arterei axilare din pereţii anevrismului. Apoi, spre a proteja zona respectivă, am folosit o bucată sintetică de mărimea aortei, adică diametru de vreo patru centimetri, am întins-o, am înmanşonat-o şi am cusut-o, pur şi simplu, cojocăreşte!
E drept, am trecut prin momente critice când am refăcut peretele anevrismului, fiindcă risca să plesnească. Până la urmă, metoda a funcţionat. Helmuth a fost ocrotit însă de Dumnezeu, dar, dacă eram noi proşti, degeaba îl proteja Cel de Sus!”.
În anii '80, chirurgia cardiovasculară în România avea o rată de mortalitate foarte mare. Nu existau tehnologiile de azi. Duckadam a fost însă un caz fericit!
Vasile Cândea pentru GSP.ro, 2012
Ce este sindromul Marfan, de care suferea Duckadam
Detalia: „Toată procedura a fost chiar de mare fineţe! Duckadam a rămas cu braţul întreg, ba a mai apucat să şi joace un pic după asta, chiar dacă a făcut-o pe proprie răspundere, pentru că pericolul unei recidive era foarte mare. Adevărul e însă că putea să ajungă exact cum arată Neşu azi! A fost ca o situaţie de război!”.
La intervenția respectivă, coordonată de Vasile Cândea, a participat o echipă de 9 specialiști, doctori și anesteziști. „Pentru ca lumea să înţeleagă, poate ar trebui spus că problemele lui Duckadam se datorează şi faptului că suferă de sindromul Marfan! E o boală care dă complicaţii cardiovasculare", mai dezvăluia Cândea în discuția cu GSP.
Ce este sindromul Marfan? Indicații culegem de pe portalurile de specialitate: o anomalie genetică, afectând în special oasele, ochii şi inima. Se manifestă prin creştere disproporţionată a membrelor superioare, degete foarte lungi şi extrem de flexibile, talie înaltă şi predispoziţii la anomalii cardiovasculare (anevrism aortic, disecţie de aortă). Boala nu are un tratament curativ, dar speranţa de viaţă a crescut semnificativ pe parcursul ultimelor decade.
„Pe bune, câte alice a încasat de la Nicu Ceaușescu?”
În spatele acestei curse pentru salvarea brațului lui Duckadam a circulat însă în anii comunismului o legendă de nezdruncinat: Helmuth a fost împuşcat în timpul unei partide de vânătoare de fiul lui Nicolae Ceauşescu, Nicu, invidios că, după finala CCE, jucătorul ar fi primit cadou un Mercedes din partea Regelui Spaniei, Juan Carlos.
Versiunea din folclor n-a putut fi dărâmată însă decât mulți ani după evenimentul medical, când informațiile reale au circulat direct de la surse. Chiar Duckadam comenta amuzat pentru GSP legenda cu Nicu Ceaușescu: „Nu l-am cunoscut personal, dar lumea nu mă credea. Înainte de Revoluţie, un cumnat de-ai mei povestise realitatea unor cunoştinţe şi, după vreo 20 de minute, i-au zis amicii: «OK, bine, povestea e drăguţă, dar zi-ne pe bune, câte alice a încasat?»".
Golul marcat din penalty după minunea de la Sevilla
Golul marcat de Duckadam din penalty, în meciul de Cupă cu Progresul. Foto: arhiva GSPIar între finala de la Sevilla și accidentul de la braț, Duckadam a mai traversat încă un moment special, dar unul pur sportiv. Pe 15 mai 1986, la o săptămână după ce apărase patru penalty-uri contra Barcelonei, Helmuth înscria el însuși de la 11 metri într-un meci de Cupă cu Progresul Vulcan, 5-1! Va rămâne singurul goal-keeper din istoria clubului apărut pe lista marcatorilor!
În fața a 70.000 de spectatori pe vechiul „23 August”, Duckadam punea mingea pe var, încurajat și de ovațiile publicului, care l-a cerut drept executant al loviturii. La scorul de 3-0, a tras în stânga portarului advers și-și va vedea trecut numele pe tabelă alături de Pițurcă, Boloni și Lăcătuș (2).
{{text}}