GSP special   •   Special   •   ATLETISM

Un artist a alergat 1100 de kilometri, doar ca să deseneze pe o aplicație GPS

Articol de Oana Dușmănescu   —  marți, 03 decembrie 2024

Duncan McCabe este un pasionat de atletism, dar și de animație. Americanul a găsit cea mai bună metodă de a-și îmbina hobby-urile: aleargă „desenând” pe străzi tot felul de figuri cu ajutorul aplicațiilor de hărți, apoi le animează profesionist.

Cea mai importantă operă a sa este un filmuleț care pentru privitor durează 27 de secunde, dar lui Duncan i-a luat 10 luni și aproximativ 700 de mile (adică 1.126 de kilometri) ca să-l ducă la bun sfârșit.

Canadianul și-a început misiunea documentată de Washington Post în ianuarie, iar figurina sa dansatoare a devenit virală pe TikTok.

McCabe a folosit aplicația Strava, cea carei ajută pe alergători, cicliști și alpiniști să-și înregistreze traseele și să-și cronometreze evoluțiile.


Pentru omulețul său animat, Duncan McCabe a folosit 120 de înregistrări ale alergărilor pe străzile din Toronto

Cu ajutorul funcției „hartă” a aplicației, McCabe a înregistrat 120 de alergări pe care le-a făcut pe străzile orașului Toronto. Apoi le-a suprapus și a obținut un omuleț cu pălărie, care dansează în ritmul melodiei „Purple Hat” a lui Sofi Tukker.

Omulețul lui Duncan este unul „desenat” schematic - celebra „stick figure”, așa cum ar schița-o un copil -, dar procesul de animație a fost unul complex, care l-a pus pe alergătorul-artist la grea încercare, din punct de vedere fizic și artistic.

Cele mai multe dintre turele sale de alergare au avut 10 kilometri, însă au existat și altele, pe distanțe mai lungi și mai scurte.


„Trebuie să ai foarte multe cadre pe secundă ca să poți să dai senzația de mișcare”, a povestit Duncan McCabe, 32 de ani, care este contabil de meserie.

@duncan77mccabe Strava art animation through the streets of Toronto! This took me 121 runs from January to October 2024. #strava #running #toronto #purplehat #active #run #Canada #motivation #madden25 #ncaa #purple #hat #sofitukker #sofi #tukker ♬ original sound - Duncan McCabe

Alte „desene” ale artiștilor-sportivi: dragoni furioși sau fructe delicioase

Filmulețul pe care l-a realizat canadianul face parte din noul curent neconvențional numit artă GPS, care înseamnă exact asta: utilizarea unor aplicații cum este Strava, cu funcții de tracking, pentru a crea desene digitale, încadrate în harta unei anumite zone.

Oamenii din diverse puncte ale lumii au realizat felurite „desene” cu ajutorul aplicațiilor de tracking: un pantof cu toc, o căpșună, un măgar sau un dragon care suflă flăcări pe nări. Toate operele sunt obținute în urma unor rute străbătute în alergare sau pe bicicletă.

McCabe este însă primul care și-a animat „desenul”, care nu mai e o operă de artă statică, ci una în mișcare. A fost mai degrabă un exercițiu al răbdării, dar canadianul nu s-a lăsat descurajat nici de timpul dedicat proiectului, nici de încercarea complicată de a mapa traseele.

„Am viziune pe termen lung și sunt dispus să muncesc pentru ea”, a spus McCabe. „În animație e important fiecare cadru, iar cadrele combinate se transformă în iluzia mișcării”.

Duncan McCabe, alergător și artist vizual, este de meserie contabil

McCabe se autocaracterizează drept un tip pasionat de domeniul video - îi place să realizeze scurt-metraje cu familia și prietenii. Anul trecut, folosind tot aplicația Strava, când a transformat aproape 700 de kilometri alergați într-un film de 30 de secunde cu câteva animale (printre care un rechin, o girafă și un dinozaur) care se mișcă pe harta orașului Toronto.

Ideea omulețului dansator nu i-a venit, de fapt, lui Duncan McCabe, cu soției sale, Andrea Morales, anul trecut. Ea a fost cea care i-a sugerat să-l realizeze din alergare animată pe omulețul dansator.

„Așa mi s-a aprins beculețul, pentru că l-am vizualizat în mintea mea”, a spus contabilul din Toronto.

McCabe a folosit programul PowerPoint pentru a-și trasa anticipat rutele de alergare, ca să poată crea mișcările omulețului, cadru cu cadru.

McCabe a realizat prima alergare pe 1 ianurie 2024. Ultima alergare a avut loc pe 18 octombrie. O săptămână mai târziu, opera de artă GPS cu omulețul schițat din bețișoare era gata.

Unii oamenii de pe platformele de socializare se îndoiesc de autenticitatea operei lui McCabe

Animația lui McCabe a fost vizualizată de zeci de milioane de persoane pe rețelele de socializare - numai pe platforma X are deja peste 25 de milioane de accesări.

Mulți dintre aceștia s-au îndoit de autenticitatea reușitei sale. O persoană s-a întrebat cum a reușit McCabe să alerge în diagonală peste un șir de case, lucru imposibil în realitate. Dar McCabe a avut o explicație.

„Când am clădiri pe linia pe care vreau s-o desenez, opresc aplicația. Când ajung la destinația dorită, o repornesc”, a spus artistul. „Când o repornești, Strava trage o linie dreaptă între cele două puncte”.

Metoda aceasta l-a făcut pe McCabe să alerge și mai mult decât ceea ce a înregistrat aplicația. „Sincer vorbind, a fost o experiență chinuitoare din punctul de vedere al alergării. Dar rezultatele sunt extrem de satisfăcătoare”, a spus contabilul pasionat de animație.

„E un soi de creativitate care apare de unde nici cu gândul nu gândești. E extrem de obositor, dar foarte distractiv”, a adăugat Duncan McCabe.

La fel cred și alți artiști GPS. „E ca atunci când jonglezi cu diverse obiecte. E o provocare și pentru mintea ta, și pentru corpul tău”, a spus Nicholas Georgiou, 59 de ani, care locuiește în Londra și realizează astfel de desene pedalând pe bicicletă.

„Ador să creez diverse lucruri și folosesc bicicleta pe post de creion. E un sentiment plăcut - să faci sport și artă în același timp”.

În cinstea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, Georgiou a „desenat” un aruncător de disc și cercurile olimpice, mergând aproape 500 de kilometri prin Londra într-o singură tură.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.