Naționala lui Daniel Pancu a fost repartizată în Grupa A la EURO 2025, alături de țara gazdă Slovacia, plus granzii Spania, Italia și ai lor fotbaliști de calibru. Cât de puternice sunt loturile rivalelor noastre din grupă? GSP.ro le-a radiografiat pe cele trei oponente ale „tricolorilor” și prezintă principalele concluzii.
- Dincolo de estimările de azi, dinamica echipelor se poate schimba la vară, ținând cont că, tradițional, marile cluburi europene nu le permit fotbaliștilor importanți să meargă la turneele finale de juniori.
- Campionatul European va avea loc în perioada 11-28 iunie 2025, în Slovacia.
- România îsi începe aventura pe 11 iunie, la Trnava, împotriva Italiei. Trei zile mai târziu, ne așteaptă ciocnirea cu Spania, la Bratislava. Ultimul meci e contra țării gazdă, tot la Bratislava, pe 17 iunie.
Calificați pentru a patra oară la rând la Campionatul European U21, „tricolorii” U21 au nimerit într-o grupă deloc facilă, alături de naționale puternice prin definiție, Italia și Spania, plus o necunoscută, Slovacia, ce are atuul de a evolua pe teren propriu.
Generația lui Louis Munteanu și Umit Akdag va susține, așadar, un test veritabil de maturitate, după ce piatra de temelie a fost pusă în preliminarii, unde, deloc de neglijat, România s-a clasat prima într-o grupă cu nume precum Elveția, Finlanda, Muntenegru. Acum, puștii lui Pancu vor întâlni două dintre cele mai valoroase echipe de pe continent, Spania, de exemplu, fiind finalistă la ultima ediție.
Spania e „balaurul”! Copiii „Furiei Roja” au cote de piață amețitoare
Naționala iberică U21 e cotată, raportat la un lot standard al selecționerului Santi Denia, la 245 de milioane de euro. A disputat finala ultimului European de „tineret”, unde a cedat la limită în fața Angliei, 0-1. Care sunt vedetele reprezentativei U21 a „Furia Roja”?
Doar fundașul central Cristhian Mosquera, în vârstă de 20 de ani, valorează 30 de milioane de euro, fiind titular în centrul apărării Valenciei. Kike Salas și Juanlu Sanchez, ambii de la FC Sevilla, Rafa Marin de la Napoli, Dean Huijsen de la Bournemouth și Javi Lopez de la Real Sociedad completează o linie defensivă de-a dreptul redutabilă.
Spania, care tinde să reinstaureze o dominație bine înrădăcinată la toate categoriile de vârstă, arată grozav în toate compartimentele. Gabri Veiga, mijlocașul central de 22 de ani al lui Al-Ahli, e cotat la peste 25 de milioane de euro, în timp ce Stefan Bajcetic, „închizătorul” lui RB Leipzig, valorează, potrivit portalului de specialitate Transfermarkt, 11 milioane de euro.
Stefan Bajcetic, un talent în stare pură / Sursă foto: Imago Images
Javi Guerra de la Valencia, Benat Turrientes de la Real Sociedad, precum și vârful Alberto Moleiro (Las Palmas), alte nume importante din prima linie, scot în evidență potența incotestabilă a ibericilor. Sunt, în general, fotbaliști cu o precocitate evidentă, de mare calitate, care au acumulat deja o experiență considerabilă în La Liga.
Cum a arătat Spania U21 la ultimul meci, amicalul cu Danemarca (2-1): Fraga - Sanchez, Marin, Huijsen, Bueno - Bajcetic, Guerra - Lopez, Torre, Moleiro - Joseph
Nivel de dificultate pentru România: 9,5/10
Italia, „bestia” adormită. Ei sunt viitorul Squadra Azzurra?!
Antrenați de Carmine Nunziata, cel care, de mai bine de 10 ani, activează neîntrerupt pentru diverse naționale de tineret ale „Gli Azzurrini” - un veritabil șlefuitor de talente - italienii au o istorie spectaculoasă la nivel U21, unde au fost campioni în 1992, 1994, 1996, 2000 și 2004.
Totuși, ultimii ani, în care fotbalul italian și-a pierdut din sclipirea perioadelor de aur, au afectat, inevitabil, și sectorul juvenil. La ce să se aștepte „mânjii” lui Pancu?
Începând din defensivă, naționala U21 a Italiei are în componență câțiva fotbaliști cu un real potențial în „Cizmă”. Printre ei, fundașul dreapta cu origini nigeriene Michael Kayode, „nestemata” Fiorentinei cotată la 22 de milioane de euro. Plus stoperul de 20 de ani al Veronei, Diego Coppola (7,5 milioane) și colegul de compartiment Lorenzo Pirola (legitimat la Olympiakos, pe care FCSB l-a întâlnit de curând în Europa League).
Kayode e posesorul unei cote de piață excepționale pentru vârsta sa / FOTO: Imago ImagesMatteo Prati, „închizătorul” lui Cagliari, e și el un nume aflat pe radarul specialiștilor italieni, la fel cum se întâmplă cu mijlocașul central Fabio Miretti, în prezent la Genoa și cotat la 15 milioane de euro. Pe același post e și Edoardo Bove, fotbalistul Fiorentinei care a trecut pe lângă o tragedie la finalul week-end-ului trecut. Viitorul său în fotbal e, deocamdată, neclar.
Se anunță a fi o generație de calibru a italienilor, care-i mai au în lot pe Cesare Casadei de la Chelsea, Matteo Ruggeri de la Atalanta, Tommaso Baldanzi de la Roma, Giovanni Fabian de la Bologna sau Wilfried Gnonto, vârful lui Leeds United, toți cu un potențial reflectat și în evoluțiile de la club.
Cum a arătat Italia U21 la ultimul meci, remiza cu Ucraina dintr-un meci de verificare: Zacchi - Palestra, Ghilardi, Bertola, Turicchia - Prati, Miretti, Casadei - Pafundi, Fabbian - Esposito
Nivel de dificultate pentru România: 8,5/10
Slovacia, oaza noastră de speranță
În fine, avem în grupă și un adversar apropiat valoric de ceea ce înseamnă astăzi naționala de tineret a României. Slovacii beneficiază de o cotă de piață chiar mai mică decât a României, însă estimările de astăzi, sunt, bineînțeles, pasibile modificărilor. Plus că slovacii pot recupera „deficitul” grație avantajului terenului propriu.
Selecționata de tineret a Slovaciei e antrenată de către Jaroslav Kentos, aflat din 2019 în această funcție, ceea ce poate reprezenta un avantaj. Slovacii vor fi ultima adversară a României din grupă, într-un moment în care pot fi deja eliminați, dacă Spania și Italia respectă calculele hârtiei.
La ce să ne așteptăm? Cel mai probabil, la un adversar arțăgos, agresiv, nedispus să cedeze nici măcar un centimetru de teren în fața publicului de acasă! Cel mai valoros jucător din lot e „aripa” stângă Nino Marcelli, cotat, la doar 19 ani, la 4 milioane de euro. Acesta evoluează pentru Slovan Bratislava.
Nino Marcelli impresionează inclusiv prin statură / FOTO: Imago ImagesÎn ofensivă, pericolele pot veni și de la Mario Sauer, mijlocașul ofensivei de la Zilina, care valorează 1,3 milioane de euro, dar și de la Artur Gajdos, fotbalist de profil ofensiv care evoluează tot la Slovan.
Timotej Jambor, atacantul central al Rapidului, figurează și el în lotul U21 slovac. Sunt mulți fotbaliști „împrăștiați” în campionatul intern, unul, în teorie, inferior celui românesc.
Cum a arătat Slovacia U21 la ultimul meci, amicalul cu Portugalia din noiembrie: Danko - Kopasek, Ujlaky, Javorcek, Sikula - Svidersky, Neblya, Sauer - Holly, Grieger, Marcelli
Nivel de dificultate pentru România: 7/10
Eu cred în jucători, toți joacă în Superligă, de ce să nu credem în șansele noastre? Ei trebuie să creadă cel mai mult în șansele noastre. Să facem atâtea puncte încât să ocupăm locul 2, fiindcă primele 2 merg mai departe. Ei au mai jucat cu echipe puternice, de ce să credem acum că suntem victime sigure? Nu suntem! Avem șansele noastre și trebuie să ni le jucăm.
- Ion Marin, selecționer România U19, pentru GSP.ro
FOTO Aici va juca România U21 » Cum arată cele 8 stadioane pregătite pentru Campionatul European din 2025
Programul în grupa României
- Miercuri, 11 iunie: Slovacia – Spania (Bratislava)
- Miercuri, 11 iunie: Italia – Romania (Trnava)
- Sâmbătă, 14 iunie: Spania – Romania (Bratislava)
- Sâmbătă, 14 iunie: Slovacia – Italia (Trnava)
- Marți, 17 iunie: Romania – Slovacia (Bratislava)
- Marți, 17 iunie: Spania – Italia (Trnava)
{{text}}