Olivier Niggli, directorul Agenției Mondiale Anti-Doping, a vorbit despre cazul celor 23 de înotători chinezi care au fost prinși dopați și a acuzat comportamentul Agenției Americane Anti-Doping în această situație.
Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) se află într-un conflict cu Agenția Americană Anti-Doping (USADA), stârnit de modul în care forul internațional a tratat cazul celor 23 de înotători chinezi prinși dopați.
Olivier Niggli: „Dacă nu era China, nu știu dacă am mai fi vorbit despre asta”
Americanii au pus la îndoială integritatea și obiectivitatea WADA, în timp ce organizația condusă de Olivier Niggli a depus o plângere pentru defăimare contra USADA. De asemenea, directorul WADA a vorbit, într-un interviu pentru L’Equipe, despre scandalul în care organizația lui este implicată:
„Avem raportul domnului Cottier care, mi se pare, clarifică punctele în care am fost atacați și anume, că am favorizat China, că nu ne-am făcut treaba și că am luat o decizie care nu a fost obiectivă, ci influențată. El a spus clar că nu e cazul. Aici se încheie povestea, din punctul nostru de vedere. Pe de altă parte, în timpul comitetului executiv, am decis să alcătuim un mic grup de lucru pentru a discuta recomandările care ne-au fost făcute”, a afirmat Niggli.
De asemenea, liderul WADA a afirmat că situația înotătorilor chinezi nu a fost ascunsă, ci a fost cunoscută de mai multe organizații.
„Dacă vrei să organizezi așa ceva, nu este ușor. Unii sportivi au fost testați în mai multe rânduri, cu variații între pozitiv și negativ. Aceste variații, pe care le-am studiat, au ajutat la convingerea oamenilor de știință că un scenariu de dopaj nu este posibil.
Suntem surprinși deoarece, pentru noi, nu a fost un caz complex. A fost o poveste pur politică. Dacă nu era China, nu știu dacă am mai fi vorbit despre asta”, a adăugat Niggli.
Olivier Niggli, despre USADA: „Au încercat să ne slăbească pentru propria lor agendă”
Olivier Niggli a accentuat caracterul politic al acuzelor care le-au fost aduse și a criticat comportamentul USADA:
„Acest caz a devenit public într-un mod orchestrat în Statele Unite, cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice. Nu a fost nimic la întâmplare în cronologia evenimentelor. USADA, cu un an înainte, ne-a abordat investigatorii cu întrebări legate de cazul chinezilor. Știau de el, le-am răspuns, ne-am oferit să continuăm și nu am primit niciun răspuns timp de un an până când a ajuns în presă”, și-a început Niggli argumentația.
„Asta, pentru mine, nu se numește o dorință de a îmbunătăți lupta împotriva dopajului. Se numește organizarea unei lovituri cu ingredientele potrivite, fiindcă era vorba despre China. Această situație, în spatele cortinei, aducea susținere politică pentru SUA și ei au încercat să pună presiune pe organizație. Au încercat să ne slăbească pentru propria lor agendă”, a detaliat directorul WADA.
La final, acesta a vorbit despre situația complicată în care se află Agenția Mondială Anti-Doping:
„Nu este nicio îndoială că, inevitabil, noi am fost pierzătorii în această situație, iar sistemul anti-doping este o victimă colaterală.Asta ridică o serie de întrebări legate de modul în care sistemul funcționează și de solidaritatea organizațiilor anti-doping în situații de criză […] Singura modalitate de a continua este să ne facem munca, cât de curat posibil. Fiind conștienți că lupta împotriva dopajului nu este o știință absolută și că mereu vom înfrunta provocări”, a concluzionat Olivier Niggli.
{{text}}