Eugen Sechila, controversatul sfătuitor al lui Călin Georgescu, surprins în apropierea candidatului independent la una dintre aparițiile acestuia din campanie, conduce Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, una dintre organizațiile care l-au promovat în ultimii ani pe Georgescu. Fost luptător în Legiunea Străină, cunoscut pentru simpatia sa pentru Mișcarea Legionară interbelică, Sechila a apărut de-a lungul timpului la diverse manifestații la care au luat parte și ultrașii din grupurile radicale prezente la meciurile echipei naționale.
Sechila, conducător al unei cunoscute mișcări neolegionare și inițiatorul unor așa-zise „tabere de supraviețuire” pentru tineri, l-a însoțit pe Călin Georgescu la emisiunea online de la Gândul. Remarcat de fosta jurnalistă Oana Marinescu, Sechila a intrat rapid, aseară, în atenția opiniei publice.
Împreună cu Elena Puiu, soția lui, Sechila este liderul „Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, organizație care a fost interzisă în școlile din România după ce autoritățile au descoperit dovezi ale promovării propagandei legionare în rândul elevilor, notează Libertatea.
Pe durata ultimilor ani, candidatul Călin Georgescu a participat la mai multe emisiuni online găzduite de pagina de Facebook a asociației menționate, în care, printre altele, și-a expus simpatiile față de Mișcarea Legionară din România.
- CONTEXT: Mișcarea Legionară a fost o organizaţie paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS. Propaganda pentru Mișcarea Legionară este interzisă prin lege în România.
Eugen Sechila, la manifestații cu ultrașii
Interesant este că, din informațiile puse cap la cap de Gazeta Sporturilor, „Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” e o mișcare foarte apropiată și de câteva dintre grupurile naționaliste care provoacă turbulențe la meciurile de fotbal ale primei reprezentative.
Au existat, doar în ultimii ani, mai multe evenimente la care „Asociația Gogu Puiu” a participat în compania brigăzilor „Camarazii” și „Honor et Patria”, dar și a altor formațiuni, din afara peluzelor, care-i promovează pe legionari.
În ianuarie 2023, de exemplu, Eugen Sechila era invitat să țină un discurs la un eveniment la care a participat gruparea pe care o conduce, unde au mai fost invitați, conform relatărilor de atunci, și suporteri din „Camarazii și Honor et Patria”. După ce și-a terminat discursul, Sechila le-a cedat microfonul reprezentanților ultras (video, mai jos).
Pe 12 iunie 2023, pagina de Facebook „Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” își anunța prezența la „Marșul Golanilor”, o manifestație desfășurată la București și organizată de următoarele entități, conform propriului anunț făcut pe pagina „haiducilor”: Honor et Patria, Camarazii România, Neam Onoare Identitate, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Legitimă Apărare și Starea de Libertate.
Sechila a ținut prelegeri în București, când în România se discuta despre dărâmarea statuii lui Mircea Vulcănescu. Ultrașii s-au implicat și acolo
Cu puțin timp înainte, în decembrie 2022, același Eugen Sechila lua parte la un alt eveniment în care s-au mai implicat activ grupările de ultrași, dar și numeroși membri ai partidului AUR. Mai exact, la protestul contra demolării statuii din București a lui Mircea Vulcănescu, cel care a luat parte la crimele guvernului Ion Antonescu.
Ce spunea Sechila atunci? „Vin să le spun celor care au luat această decizie scârbavnică să gândească bine, să se socotească pe ei înșiși.
Ideile lor nu sunt de sorginte omenească. Ele sunt de sorginte demonică. Iuda nu este doar un personaj istoric, este un duh, este un demon, iar cei care poartă aceste sorginte își asumă o justiție imanentă, care iese din propriile lor acte și se termină la ștreang, asemenea lui Iuda cel istoric”.
Camarazii se numără printre grupurile ultras care au participat la manifestațiile legate de polemica născută în jurul bustului aflat în Piața Sf. Ștefan din București.
Ultrașii au avut probleme cu forțele de ordine după manifestațiile pro-VulcănescuO altă grupare cu simpatii legionare, Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”, care-l susținea pe Călin Georgescu încă din 2016, organiza în vara lui 2021, la Crucea Rezistenței de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, o manifestație de comemorare a luptătorilor anticomuniști.
Luau partea acolo, potrivit unui rezumat publicat pe pagina de Facebook a fundației, facțiuni precum Noua Dreaptă, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Comunitatea Identitară, plus grupurile Uniți sub Tricolor, Camarazii, Honor et Patria, Cetatea Neamului, Asociația Frăția de Cruce Valeriu Gafencu.
„Camarazii”, mereu în prima linie în scandalurile de la meciurile naționalei
„Camarazii”, o grupare prezentă meci de meci la partidele echipei naționale, a aniversat pe Arena Națională, la meciul cu Cipru din noiembrie, 10 ani de activitate pe stadioane. Cu acest prilej, membrii lor au aprins fumigene verzi, culoarea asociată mișcării legionare, un „artificiu” pe care l-au mai făcut și la diverse meciuri din trecut.
Grupul „Camarazii”, la meciul cu Cipru din urmă cu câteva săptămâni / Sursă foto: Facebook@ CMZ.roTot ei sunt cei care, de-a lungul timpului, au afișat diverse mesaje controversate, cu iz politic-legionar, la meciurile naționalei. De exemplu, la meciul România U21 - Ucraina U21, disputat în vara lui 2023 în cadrul Campionatului European de tineret, aceștia au făcut tărăboi în Ghencea, sfârșind prin a fi evacuați.
Ce mesaj au afișat ei atunci, prin „perdeaua” de fumigene verzi? „Niciun pas în spate / Ca-n vara lui '27”.
Mesajul afișat de cei de la „Camarazii” în iunie 2023Mesajul face referire la data la care a fost înființată pe teritoriul României Mișcarea Legionară, 24 iunie 1927. Mișcarea Legionară a fost o organizaţie paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS.
Facțiunea „Camarazii” are afinități legionare, fiind implicată în mai multe controverse de-a lungul timpului. Platforma Facebook le-a închis de mai multe ori pagina pentru mesaje de acest gen. În prezent, pagina lor de Facebook găzduiește mai multe fotografii realizate tot în cadrul unor „tabere de luptă”, pe modelul celor desfășurate sub indicațiile lui Eugen Sechila.
{{text}}