Revista franceză L'Equipe Magazine prezintă un vast reportaj cu campionul olimpic la 200 de metri liber, David Popovici, despre care spune, nici mai mult, nici mai puțin, că a schimbat dimensiunea României. Popovici este pe coperta revistei, acolo unde au mai fost și alți doi români înaintea lui: Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi.
„Așteptările din jurul său sunt enorme, dar fostul copil-minune, ajuns acum la 20 de ani, nu ratează nicio ocazie de a-și face vocea auzită”, notează publicația franceză.
„Nu cu mult timp în urmă, Mihai Popovici se trezea uneori la 3 dimineața pentru a pregăti micul dejun pentru fiul său David. Alteori era rândul soției sale, Georgeta, înainte de a-l duce la piscina din complexul sportiv «Lia Manoliu» pentru antrenamentul de la ora 5:30 dimineața.
În fiecare zi. Mihai și Georgeta lucrau amândoi cu normă întreagă, el - vânzător de produse farmaceutice, ea - psiholog, dar erau pregătiți să facă multe sacrificii pentru a-i pune la dispoziție fiului lor cel mic toate mijloacele de a-și îndeplini ambiția: să devină campion la înot”. Așa începe materialul din L'Equipe.
Popovici, pe coperta L'Equipe Magazine într-un reportaj de excepție
Coperta revistei L'Equipe pe care apare David PopoviciȘi continuă cu mărturia tatălui lui David. „Pe atunci nu aveam nici cea mai mică idee despre ce va deveni David, dar spunea că, dacă într-o zi vrea să poată concura de la egal la egal cu americanii și australienii, trebuia să mănânce ca ei, să se recupereze ca ei și să se antreneze ca ei și, pe lângă acestea, să fie un pic mai inteligent. Să mănânce ca ei însemna cu două ore înainte de a intra în bazin, cu toate forțele la capacitate maximă”.
Bazinul acesta este bazinul meu preferat, înaintea celui de la Foro Italico de la Roma, unde am doborât recordul olimpic la 100 m liber, în 2022
David Popovici, despre piscina de la „Lia Manoliu”
”David a crescut. Astă-vară, când avea 19 ani, și-a îndeplinit visul de a cuceri medalia olimpică de aur la 200 metri liber, la Paris. Și-a asigurat simpatia și mândria unei țări întregi care l-a transformat deja într-un idol, dar tot tatăl său este cel care-i pregătește micul dejun”, scrie L'Equipe.
Jurnaliștii de la publicația franceză l-au vizitat pe David Popovici în noiembrie și l-au găsit fix la micul dejun: ouă fierte și mangaliță, „echivalentul în carne de porc a vitei Kobe”.
„Cu o seară înainte, tatăl lui David ne-a scris ca să se scuze: «S-a stricat aparatul de făcut cafea». Trebuia să ne mulțumim cu un suc de fructe: portocale sau ananas. Mihai a preparat chiar și o salată de avocado și a feliat brânza. E clar, ospitalitatea românească nu este un mit”, notează francezii.
Ochiul reporterului face un scurt tur prin locuința lui Popovici: „pe etajerele din sufragerie sunt icoane religioase, fotografii de familie, dar și suvenire din călătorii; un tau spaniol, o mască din Peru, multe cărți - operele lui Ken Follet și ale medicului canadian Gabor Maté”.
Pentru David Popovici, locurile apropiate sunt cele mai iubite
Popovici, care la Jocurile Olimpice de la Paris a mai cucerit și bronzul la 100 metri liber, a povestit și francezilor cum a ales blocul în care locuiește: „Am ales această clădire pentru că este cea mai înaltă din cartier. Acolo (a arătat el) este bazinul unde mă antrenez de când aveam 4 ani. A rămas ca pe vremuri, dar eu sunt foarte atașat de el.
Este preferatul meu, alături de cel de la Foro Italico din Roma, unde am doborât recordul mondial la 100 m liber în urmă cu doi ani (n. r. între timp corectat de chinezul Pan Zhanle). Și acesta este bulevardul unde mă voi muta în curând cu prietena mea, Taisia. Nu se aude nimic din stradă, nu trece nicio ambulanță, doar câteva mașini”.
La început, îmi plăcea la nebunie să fiu oprit pe stradă de oameni. Dar a devenit foarte apăsător, într-un timp extrem de scurt
David Popovici
„Pentru tânărul înotător lucrurile au mers foarte repede - a câștigat două titluri de campion mondial la vârsta de 17 ani, la Budapesta, în 2022, la 100 m și 200 m liber, o dublă nemaiîntâlnită de 49 de ani la momentul respectiv. Prea repede?”, se întreabă ziarul francez.
„La început, îmi plăcea la nebunie când oamenii mă opreau pe stradă. Cred că toți am avut, la un moment dat, această fantezie de a fi celebri, de a da autografe, de a fi fotografiați. Dar în scurt timp a devenit foarte apăsător pentru mine. Am avut o perioadă în care nu mai voiam să ies din casă. Dacă ieșeam mă ascundeam în spatele unei măști, al ochelarilor, al unei șepci”, mărturisește David.
L'Equipe scrie că, deși de-abia ieșit de la vârsta adolescenței, Popovici a fost nevoit să gestioneze așteptările exagerate din România, „unde popularitatea sa depășește mica lume a înotului, cu cei 2.700 de membri ai săi. Când apar atât de rar vedete în sport, trebuie să le prețuiești”.
Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici: „Încă e devreme să apreciem influența lui David Popovici asupra înotului din România”
Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, spune: „E deocamdată devreme să măsurăm impactul pe care David l-a avut asupra înotului din România”, temperând comparațiile cu Simona Halep, Cristina Neagu, Gheorghe Hagi sau Nadia Comăneci.
„Dar indiciile nu ne înșală: într-o țară în care fotbalul este peste toate celelalte sporturi, nu există niciun bazin care să nu aibă listă de așteptare, cel puțin în București”, a spus Mihai Popovici, citat de L'Equipe.
„La Cluj-Napoca va exista în scurt timp o piscină care îi va purta numele lui David Popovici, care trece frecvent prin fața unei fresce cu chipul său, pictată pe un bloc din București, anul trecut”, se arată în publicația franceză.
„«Scrie-ți povestea prin sport», mesajul este unul puternic, iar înotătorul și-a propus «să aibă un impact cât mai mare posibil» la el în țară.
În România, unde speranța de viață este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, un adolescent de 15 ani din patru era supraponderal în 2022, potrivit unui sondaj Eurobaromètre, în timp ce doar 8% dintre adulți urmează recomandarea OMS de a face cel puțin două ore și jumătate de sport în fiecare săptămână”, scrie L'Equipe.
Este ca și cum ne-am fi pierdut interesul pentru sport de la sfârșitul epocii noastre de aur, de acum treizeci sau patruzeci de ani. Nu există nicio strategie națională de promovare a activității fizice
David Popovici
„Conștient de faptul că este ascultat”, scrie ziarul francez, „Popovici nu șovăie să tragă la răspundere clasa politică din România.
A făcut asta de câteva ori și înaintea Jocurile Olimpice, vorbind despre promisiunile neîmplinite în privința reînnoirii infrastructurii, dând vina pe un amestec de «incompetență, de lene și de lipsă de viziune»”.
„Este ca și cum ne-am fi pierdut interesul pentru sport de la sfârșitul epocii noastre de aur, acum treizeci sau patruzeci de ani. Nu există nicio strategie națională de promovare a activității fizice”, spune David, cu privirea sa pătrunzătoare.
„Iar fotbalul vrea ca majoritatea banilor investiți aici să vină din partea statului. Încerc să-mi joc rolul pentru a schimba lucrul acesta”, a mai spus David pentru publicația franceză.
Mihai Popovici: „Obiectivul de a reface sportul românesc e încă departe”
Acesta însă reamintește: „Din exterior, am putea crede că lucrurile avansează în direcția potrivită: în mai 2023, guvernul Ciucă a prezentat un plan de acțiune pe 10 ani pentru a face din sport «o prioritate națională», având ca obiectiv ca măcar 70% dintre copiii cu vârste între 12 și 18 ani să practice o activitate fizică în mod regulat”.
Lucru contrazis de tatăl lui David și consemnat de jurnaliștii din Hexagon: „«O glumă», pufnește Mihai Popovici, care povestește că a citit cele 288 de pagini ale documentului înaintea publicării sale oficiale.
«Au vrut să-l invite pe David la conferința de presă, dar, înainte de a le da un răspuns, am dorit să cunosc cu precizie proiectul cu care ar fi dorit ei să-l asocieze. Mi-am petrecut două ceasuri întorcându-l pe toate fețele și la final habar nu aveam despre ce e vorba. Erau 21 de puncte privind sportul. După părerea mea, acesta este un semn că nu vrem să supărăm pe nimeni»”.
L'Equipe vorbește în continuare despre proiectul guvernului României, lansat în urmă cu trei ani, de a construi 400 de piscine de înot în toată țara.
„Obiectivul e încă foarte departe, dar pe Popovici și pe apropiații lui îi îngrijorează cel mai mult lipsa de strategie. «Ca să vă dați seama, sunt orașe cu 400.000 de locuitori fără niciun bazin și altele cu 10.000 de locuitori cu o piscină de 25 de metri.
În plus, proiectele nu sunt gândite de la A la Z. Se ridică piscina, vin echipele de filmare de la televiziuni la inaugurare, dar nu se ocupă nimeni de modul în care se va plăti apa, de cine va da lecții de înot, de felul în care putem identifica puștii talentați și de a-i face să crească până la cel mai înalt nivel»”, spune Mihai Popovici.
Discuția ajunge la complexul olimpic de la Otopeni și la faptul că este greu accesibil: „Deschis în 2021 la marginea Bucureștilor, complexul olimpic de la Otopeni a organizat Campionatele Europene în bazin scurt anul trecut, dar locuitorii Capitalei nu au venit, din cauza, crede Adrian Rădulescu, a traficului aglomerat și a prețurilor prohibitive. «Oare de asta avem nevoie?»”.
Publicația franceză l-a însoțit apoi pe David Popovici la bazinul Dinamo, clubul său, unde trebuia să filmeze un episod din emisiunea „Visuri la cheie”, în care Ștefania, Ilie și cei cinci copii ai lor, rămași fără casă în urma unui incendiu, primesc o surpriză din partea lui David.
David Popovici: „Încerc să-mi dau seama de unde am nevoia această constantă de a salva pe cineva”
„Și-a adus cu el medaliile pentru micuți, dar surâsul pe care-l afișează în privința lor nu este deloc fals: fiind ambasador al fundației Hope and Homes for Children, care vine în ajutorul copiilor din orfelinate, el a strâns peste 160.000 de euro, sprijinind la construirea unei case pentru 11 copii orfani și suferinzi de diverse malformații”, scrie publicația franceză.
L'Equipe amintește și faptul că Popovici și-a donat medalia mondială de la 200 de metri pentru a susține lupta împotriva cancerului.
Cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să facă tot ce-i stă în putință pentru a-și ajuta aproapele
David Popovici
„«Este un subiect despre care am vorbit mult în cadrul ședințelor de terapie», s-a destăinuit tânărul campion. «Psihologa mea m-a întrebat de ce simt nevoia de a salva mereu pe cineva și asta m-a pus pe gânduri. Încă mai caut răspunsul.
Dar cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să facă tot ce-i stă în putință pentru a-și ajuta aproapele. Cu atât mai mult cu cât eu am mulți oameni care-mi urmează exemplu, care cred în mine și mă iubesc»”.
Remarcând maturitatea de care dă dovadă Popovici, revista scrie: „Este atât de matur, încât aproape uiți că David Popovici e totuși încă un puști. Un puști total deosebit de ceilalți, capabil să se plimbe cu un telefon vechi, fără internet, ca să nu fie tentat să intre pe rețelele de socializare. Un puști care strigă totuși până la epuizare, susținându-și colegii la Campionatele României în bazin scurt, pe 15 noiembrie”.
Pe David Popovici, revista franceză îl descrie astfel: „Un om talentat, sfâșiat între ceea ce este și ceea ce ar putea deveni, simplitatea la care aspiră și persoana publică în care s-a transformat. Între dorința aprinsă de a fi un exemplu pentru ceilalți și teama de a fi judecat atunci când își cumpără un Porsche pe care majoritatea oamenilor nu și l-ar putea permite.
«Îmi plac foarte mult mașinile frumoase și nu vreau să mă ascund, dar când sunt fotografiat la volanul unei mașini care nu-mi aparține și sunt criticat pe nedrept pentru că am cheltuit prea mulți bani, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori, mă înfurii», spune David”.
David Popovici: „Am învățat că nu e nicio rușine să pierzi”
Intrând și mai adânc în lumea lui David Popovici, L'Equipe notează: „Convertit la stoicism de antrenorul său, Popovici a înțeles din operele lui Seneca, Epictet și Marc Aureliu că fericirea este o stare interioară și foarte la îndemână.
A învățat să se concentreze asupra lucrurilor pe care le poate controla. Să se detașeze de celelalte. «Dar una e să citești o carte, alta e să trăiești după acea filosofie», spune Adrian Rădulescu”.
În clipele de îndoială, am tratat înotul ca pe un loc de muncă oarecare, nicidecum ca pe o pasiune care mă însuflețește, așa cum ar fi trebuit
David Popovici
L'Equipe merge și în trecutul lui David: „Pentru că visa la asta de când era mic, când făcea trucuri magice colegilor înainte de concursuri, Popovici a trăit cu iluzia că aurul olimpic îi va schimba complet viața, că va face din el «cel mai fericit dintre pământeni».
Eșecul de la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, de unde a plecat fără medalie în 2023, i-a servit drept lecție, crede el: egoul său «pusese stăpânire pe el» și trebuia să înțeleagă că «nu e nicio rușine să pierzi»”.
„«Viața merge mai departe», spune el. Dar «obsedat» de ideea de a fi din ce în ce mai bun, uneori «se lasă captiv într-o mentalitate toxică» (nu ratează niciun antrenament, doarme cât mai mult posibil, nu deviază cu nimic de la program) în drumul spre JO de la Paris. Alimentând din greu această «minciună» până când a ajuns să uite esențialul: dacă parcurge zeci de kilometri în apă în fiecare săptămână, este pentru că «pur și simplu îi place acest lucru»”, scrie revista.
„«În clipele de îndoială, am tratat înotul ca pe un loc de muncă oarecare, nicidecum ca pe o pasiune care mă însuflețește, așa cum ar fi trebuit», analizează situația Popovici, cu o putere de înțelegere care-i depășește vârsta. «Am început să pricep că nu trebuie să-mi condiționez fericirea de reușitele mele sportive sau de lucruri materiale»”, notează L'Equipe.
David Popovici: „Fericirea stă în lucrurile mici!”
Revista franceză pomenește de faptul că, la Paris, Popovici a cucerit aurul la 200 metri la două sutimi de secundă. „A fost o răsturnare corectă de situație pentru acest adolescent subțirel, de numai 80 de kilograme, care concurează împotriva înotătorilor-culturiști, dar a fost și o lecție de viață”.
„Deși arde de nerăbdare să câștige noi titluri și să doboare noi recorduri, să forțeze limitele corpului său atipic, din cauza căruia antrenorul său l-a comparat cu «o creatură acvatică», uneori destinul vrea ce vrea el, iar gloria unei zile nu-i va aduce niciodată «liniștea interioară. Încerc să nu devin altcineva, să nu mă las purtat de plăcerea momentului»”, mărturisește Popovici pentru presa franceză.
De aceea, Popovici preferă plăcerile firești. „Fericirea lui stă în oamenii care-l înconjoară. Părinții lui care-l scoteau să mănânce prăjitura prefereată de la Ikea după fiecare competiție și care «vor fi mereu acolo pentru mine, fie că mai câștig 18 titluri olimpice, fie că renunț chiar mâine la înot».
Acel antrenor care i-a devenit prieten de când avea 9 ani și pe care nu l-ar părăsi pentru nimic în lume, nici măcar atunci când cele mai prestigioase universități din lume i-au făcut diverse propuneri”, scrie revista franceză.
L'Equipe continuă incursiunea în viața lui David Popovici: „Aceste plăceri simple și banale l-au convins să-și scurteze vacanța în Bali după Jocurile Olimpice, într-un paradis multicolor care nu era al său: voia să doarmă în propriul pat, să-și facă singur sandviciurile, să se piardă cu bicicleta în Bucureștiul haotic pe care-l iubește atât de mult.
«Am crezut că plecarea va fi soluția. Să plec ca să scap de tot stresul și obstacolele cu care m-am confruntat (n. r. în ziua finalei olimpice de la 200 metri s-a simțit rău). Dar mai ales voiam să fac lucruri normale. Pentru că ceea ce mi se întâmpla nu era normal»”.
Încercăm să ținem la distanță lucrurile neimportante. Are nevoie de timp pentru el însuși, trebuie să stea cu iubita lui, cu prietenii lui, cu familia lui
Mihai Popovici
David Popovici îl provoacă pe Léon Marchand: „Te aștept cu nerăbdare!”
Ce vede L'Equipe în viitorul lui David Popovici? „David are deja planuri după Paris și se vede concurând cu Léon Marchand la 200 m liber («Léon, te aștept cu nerăbdare!»), dar vrea să acorde atenție și studiilor sale: după un an de psihologie, David s-a reorientat spre științe sociale.
«Una e să organizezi o strângere de fonduri pe internet, alta e să interacționezi cu oameni pe care vrei să-i ajuți. Să înțelegi cu adevărat ce înseamnă acțiunea socială. Nu mă mulțumesc doar să mobilizez lumea cu numele meu, vreau să mă implic în cauzele apropiate sufletului meu»”, a spus David.
„«Românii au tendința de a se autodistruge uneori», spune antrenorul Adrian Rădulescu. «Când am intrat în UE, în 2007, cinci milioane de români au plecat în străinătate și nu s-au mai întors. Când am terminat eu liceul, în 2009, jumătate dintre prietenii mei au imigrat.
E momentul să ne învingem temerile și să încercăm să ne păstrăm cele mai mari talente aici, indiferent de domeniul în care activează, și să le convingem și pe cele care au plecat să revină în România. Fuga nu ne rezolvă problemele. Sper ca David să devină un exemplu în acest sens, un exemplu că poți rămâne aici și poți reuși să schimbi lucrurile»”, notează publicația din Hexagon.
Revista își încheie materialul despre David Popovici în contextul politic actual din țara noastră. „România este, probabil, într-un punct crucial al istoriei sale, iar Popovici cunoaște greutatea vorbelor sale: i-a îndemnat pe concetățenii săi «să voteze inteligent, pentru a ne proteja democrația și viitorul» și s-a alăturat vocilor care au manifestat împotriva candidatului pro-rus de extremă dreaptă Călin Georgescu, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, în fața Elenei Lasconi.”
{{text}}