Bixente Lizarazu (54 de ani), fostul fundaș al naționalei Franței, a dezvăluit că e obsedat să facă sport. „Trebuie să mă simt și acum ca un sportiv profesionist. Exercițiul fizic este pasiunea mea și îmi face bine. Dar am bigorexie și admit că exagerez”, a declarat pentru The Sun câștigătorul titlului din 1998.
Internaționalul cu 97 de selecții și două goluri în tricoul Les Bleus și-a recunoscut suferința și explică, în tabloidul englez, cum se luptă zilnic pentru a se menține pe linia de plutire.
„Oricine are această afecțiune și nu se mai antrenează de la o zi la alta riscă să cadă în depresie. Trebuie să muncesc din greu, să mă simt epuizat și să eliberez întreaga masă de energie pe care o am în mine.
Bixente Lizarazu nu se poate vindeca de bigorexie / Foto: ImagoDar această boală este de preferat altor forme de dependență. Eu am nevoie acum doar să știu cum să o gestionez”, mărturisește campionul lumii din 1998 și european în 2000.
Lizarazu: „M-a ajutat întotdeauna să-mi găsesc echilibrul”
Apărătorul stânga, cu 17 trofee câștigate pentru Bayern timp de șapte sezoane (1997-2004), povestește că fixația pe care o are pentru exercițiul fizic a fost mereu o busolă în viață.
Lizarazu spune că soția sa, actrița Claire Heim, cu care s-a căsătorit în 2006, l-a înțeles și l-a ajutat: „M-a cunoscut când eram încă fotbalist. Așa că, din fericire, acceptă dependența mea de sport. Chiar dacă ceea ce fac este sănătos într-un fel, îmi ia mult timp”.
Bixente Lizarazu, alături de actrița cu care este însurat de 18 ani / Foto: Imago
Bixente a câștigat Liga Campionilor și șase titluri în Bundesliga cu Bayern. De asemenea, el a promovat cu Bordeaux în Ligue 1, a devenit acolo și câștigător al Cupei Intertoto, și finalist al Cupei UEFA.
Bigorexia este obsesia pentru a avea mușchi dezvoltați
Potrivit definiției mediale, bigorexia reprezintă o tulburare psihologică, numită și tulburarea dismorfică musculară sau sindromul lui Adonis.
E o problemă de ordin psihologic, caracterizată printr-o nemulțumire constantă legată de aspectul corpului, care îi afectează mai ales pe bărbați, făcându-i să practice exhaustiv exerciții fizice.
{{text}}