Cea mai prestigioasă anchetă din sportul românesc, Superlativele GSP, are loc miercuri, 18 decembrie, într-un format dinamic, din studioul Gazetei Sporturilor! Jurnaliștii GSP Carmen Dumitru și Alexandru Barbu vor fi gazdele unui show de aproximativ o oră în care vor acorda trofeele câștigătorilor.
Cea de-a 59-a ediție a Superlativelor intră în linie dreaptă! Mai sunt doar câteva zile până la desemnarea celor importante premii din sportul românesc.
Fotbalistul Anului, Antrenorul Anului, Sportivul Anului și Cel mai bun jucător străin din Superliga vor fi cunoscuți pe 18 decembrie, după cel mai elaborat proces de vot și de selecție din presa sportivă, unul care implică jurnaliști, cluburi și fani pentru a distila adevărate valori ale sportului românesc.
Fiecare câștigător primește din partea Gazetei Sporturilor un trofeu unicat. Anul acesta, fanii și-au exprimat favoriții pe GSP într-un număr-record: este cea mai votată ediție din istoria GSP!
Redacția a centralizat opțiunile categoriilor implicate și s-au clarificat marii favoriți. Câte 5 fotbaliști, antrenori, jucători străini și sportivi au prins lista scurtă pentru marele trofee. Dintre ei se va alege! Iată numele:
Lista scurtă pentru Fotbalistul român al anului:
- Răzvan Marin
- Dennis Man
- Andrei Rațiu
- Radu Drăgușin
- Florin Niță
Lista scurtă pentru Antrenorul anului:
- Ioan Ovidiu Sabău
- Mircea Lucescu
- Elias Charalambous
- Răzvan Lucescu
- Edi Iordănescu
Lista scurtă pentru Cel mai bun fotbalist străin din Superliga:
- Risto Radunovic
- Albion Rrahmani
- Siyabonga Ngezana
- Panagiotis Tachtsidis
- Juri Cisotti
Lista scurtă pentru Sportivul român al anului:
- Barca României de 8+1
- Barca de dublu-vâsle masculin
- Mihaela Cambei
- David Popovici
- Alexandru Bologa
7 informații despre istoricul Superlativelor: de la Gheorghe Hagi la Simona Halep
Gheorghe Hagi, cel mai premiat Jucător al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor- Gheorghe Hagi are 7 trofee - record absolut - de Fotbalistul Anului în Superlativele GSP (1985, 1987, 1993, 1994, 1997, 1999, 2000) și două trofee de Antrenorul Anului, în 2015 și 2017. De altfel, „Regele” este singurul câștigător la două categorii în Superlativele GSP;
- Hagi este urmat în clasamentul pentru Fotbalistul Anului de Gică Popescu, cu 6 trofee (1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996);
- Adi Mutu urmează cu 4 trofee, în timp ce marele Gicu Dobrin, Cornel Dinu și Cristi Chivu au câte 3 titluri de Fotbalistul Anului, în Ancheta GSP. Interesant este că Dobrin a fost cel care a primit primul premiu de Fotbalistul Anului, decernat de Gazetă în 1966;
- Cel mai titrat Sportiv român este, de departe, Simona Halep, cu 6 trofee: în 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020;
- 3 jucători străini se află în fruntea clasamentului all time: Eric de Oliveira, Wesley și Harlem Gnohere;
- La capitolul Antrenorul Anului, Mircea Lucescu și Dan Petrescu duc o luptă interesantă, cu câte 5 trofee;
- Câștigătorii de anul trecut au fost: Radu Drăgușin, Edi Iordănescu, Marko Dugandzic, Ancuța Bodnar și Simona Radiș.
2008este anul în care Gazeta Sporturilor a decernat pentru prima dată trofeul Sportivul anului. Acesta a fost câștigat de Constantina Diță-Tomescu, care luase medalia de aur la maraton, la Jocurile Olimpice de la Beijing
În 2022, Constantina Diță a primit trofeul onorific de „Legendă GSP”Cum s-a votat pentru Superlativele GSP 2024:
Sunt 3 categorii importante în fotbal: aflăm Fotbalistul român al anului, Antrenorul anului și Jucătorul străin din Superligă. La aceste 3 secțiuni, votează:
- cititorii GSP.ro,
- jurnaliștii Gazetei Sporturilor,
- căpitanii, antrenorii și oficialii celor 16 echipe din Superligă.
Ponderea voturilor în stabilirea rezultatului final este egală pentru toate cele 5 categorii de votanți (20%).
Sportivul anului e votat de trei categorii:
- cititorii GSP.ro;
- jurnaliștii Gazetei Sporturilor;
- specialiști din cadrul federațiilor sportive din România.
Ponderea voturilor va fi egală (33,3%) în stabilirea rezultatului final.
Cum se fac trofeele unicat pentru Superlativele GSP
Povestea trofeelor GSP a început în urmă cu 18 ani, în 2006, atunci când redacția a apelat la Darie Dup (65 de ani), sculptor român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, dar și doctor în Arte Vizuale. În ultimele zile, într-un atelier în care stau de-a valma diferite lucrări pestrițe, într-un frig care ține simțurile alerte și mâna sigură, Darie Dup a lucrat spre realizarea celor patru trofee speciale care vor ajunge la câștigătorii ediției din acest an a Superlativelor GSP.
Trofeele sunt din bronz, au câte 3 kilograme fiecare și sunt turnate într-o matriță specială a unui ziar împăturit. „Durează cam două săptămâni ca să finalizez un astfel de trofeu”, spune sculptorul.
După ce fiecare trofeu iese din cuptorul unde este turnat într-o formă specială, toate intră într-un proces special de șlefuire și lustruire. Apoi, numele fiecărui câștigător este gravat manual, literă cu literă, cu niște poansoane speciale.
{{text}}