Lorena Ostase (27 de ani), căpitanul naționalei de handbal feminin a României, a vorbit la superlativ despre lotul care are șansa de a prinde Top 8 la Euro 2024. Într-un dialog cu GSP, pivotul Rapidului și-a spus și ofurile: situația „tricolorelor” de la cluburi și modul în care a fost tratată ultima generație de aur a României, cea care a luat aurul mondial la junioare în 2014.
- România - Polonia, ultimul meci din grupa principală, este programat marți, de la ora 16:30. GSP va transmite din Fonix Arena.
Ostase a stat pe parchet 328 de minute la turneul final. O medie de aproape 55 de minute/meci, mai mult decât oricare altă jucătoare prezentă la Euro 2024. La Rapid, clubul unde este legitimată, Lorena nici nu poate visa la astfel de statistici.
Întrebată despre ce le lipsește „tricolorelor” pentru a face pasul următor, poate chiar spre medalii, căpitanul a răspuns fără ocolișuri.
Lorena Ostase: „Știm cu toții problema României! Ne trebuie jocuri”
„Cred că ne trebuie jocuri. Știm cu toții problema României. Știm cu toții cum am dus-o, doar din dorința extraordinară a grupului, din dorința individuală. Mai departe sperăm să fie cât mai mulți termeni care să ne ajute și să ne dea acel «ceva» astfel încât să fim între primele echipe.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoasă! Atât cât am putut, am ajutat echipa. În același timp, m-am bucurat de handbal”, a spus Lorena Ostase pentru GSP.ro.
În august 2014, junioarele României câștigau medalia de aur la Campionatul Mondial. Spulberau Germania în finală, scor 32-21. Cele mai bune marcatoare erau în acel meci Bianca Bazaliu (10 goluri), Lorena Ostase (5) și Cristina Laslo (5).
Ostase și Bazaliu sunt principalele „guri de foc” și la Euro 2024. Au înscris câte 31 de goluri. Căpitanul naționalei crede că performanța din urmă cu un deceniu nu a fost gestionată corect.
„Dacă atunci, la vremea respectivă, când eram junioare, eu, Bianca și alte jucătoare din aceeași generație, Dindiligan, Seraficeanu... cred că dacă la acel moment eram băgate în seamă, puteam să arătăm altfel acum. O să spun! Nu trebuia să fim împinse, doar ajutate un pic, umăr la umăr.
Eu mă bucur. Chiar și în ciuda acelui mod în care s-au efectuat lucrurile, putem să fim azi aici, colege, făcând lucrurile cât putem noi de bine. Asta este cel mai important.
Tot din aceeași generație vedem jucătoare și la Muntenegru. Ele au făcut pasul înaintea noastră. Ceea ce contează mult. Poate nu a contat atunci, pe moment, dar acum, dacă privești din acel moment spre viitor, a contat.
Încerc foarte mult să le spun fetelor care au o vârstă fragedă, cele de 20-21 de ani, că nu au idee ce șansă incredibilă au. Să fie de la această vârstă în naționala României!
Eu nu am avut șansa aceasta. E ceva incredibil pentru ele. Să fie aici, să poată construi. Trebuie să simți pe pielea ta ce înseamnă asta. Cred că acum lucrurile se așază ușor pentru fiecare”, a transmis Ostase din cantonamentul de la Debrecen.
Cred că sentimentul de final a fost cel mai important. Știam, cumva, că se va întâmpla. Am sperat să fie invers... Nu pot să zic că a fost o înfrângere usturătoare, una care să doară atât de tare. Până acum nu a fost nicio înfrângere așa. Nici cea cu Muntenegru, puteam obține mai mult. Nici cea cu Franța, am arătat că am putut
- Lorena Ostase, despre meciul cu Ungaria
Victoria cu Polonia e esențială: „Doar câteva persoane ne dădeau șanse”
Cu o victorie marți în fața Poloniei, România se va clasa între primele 8 națiuni la Euro 2024.
„Pentru noi, fetele din acest grup, ar fi cel mai important lucru. Noi știm ce a fost în afara noastră, știm și ce am trăit în interior. Nu știu dacă erau câteva persoane care ne dădeau o șansă.
Asta e cel mai important, să joci și să te simți bine. Iar la final, dacă poți să închizi și gurile este cu atât mai bine. O să spun direct!
Încă suntem aici, ne bucurăm. După acest meci o să ne gândim, fiecare, la problemele noastre de la club” au fost cuvintele Lorenei Ostase.
Pentru fani? Doar mulțumesc pot spune! Le mulțumesc! Am spus-o și o să mă repet. Pentru noi, la primul meci cu Cehia a fost un moment în care ne-am uitat toate de jur împrejur și am zis „WOW!”. Ne așteptam să vină lumea, dar nu într-un număr atât de mare. Duminică, cu sala plină, în Ungaria, la încălzire auzeam tobele și „România, România!”. Fanii unguri nu erau peste. Senzațional!
- Lorena Ostase, pentru GSP
Clasamentul actualizat în grupa principală I de la Campionatul European de handbal feminin:
Națională | Golaveraj | Puncte |
1. Ungaria | 126-95 | 8 |
2. Franța | 127-97 | 8 |
3. Muntenegru | 100-110 | 4 |
4. România | 104-117 | 2 |
5. Suedia | 108-113 | 2 |
6. Polonia | 96-129 | 0 |
Programul și rezultatele în grupa principală I de la Campionatul European de handbal feminin
- 5 decembrie » Suedia - Polonia 33-25
- 5 decembrie » Franța - România 30-25
- 5 decembrie » Ungaria - Muntenegru 26-20
- 6 decembrie » Suedia - România 23-25
- 6 decembrie » Franța - Muntenegru 31-23
- 6 decembrie » Ungaria - Polonia 31-21
- 8 decembrie » Muntenegru - Polonia 30-28
- 8 decembrie » Ungaria - România 37-29
- 8 decembrie » Suedia - Franța 27-31
- 10 decembrie, ora 16:30 » România - Polonia
- 10 decembrie, ora 19:00 » Ungaria - Franța
- 10 decembrie, ora 21:30 » Suedia - Muntenegru
{{text}}