Mircea Lucescu (79 de ani), selecționerul echipei naționale de fotbal a României, a luat decizia să anuleze în totalitate Regulamentul de Ordine Interioară de la acțiunile primei reprezentative, cod de conduită instaurat de predecesorul său, Edward Iordănescu. Il Luce a dezvăluit în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” că jucătorii n-au de ce să primească amenzi financiare și că nici măcar când l-a prins pe Florea Dumitrache cu o sticlă de vin în cameră la Hunedoara nu l-a amendat!
- Mircea, în ce relații ești cu Burleanu?
- Bune, normale. Pentru că el e președinte, eu sunt antrenorul echipei naționale. Ce pot să spun mai mult în toată asta? Eu apreciez ce face el din punct de vedere administrativ. Sunt convins că și el apreciază din punct de vedere sportiv.
- La șase meciuri, șase victorii, n-are cum să n-aprecieze. A mai surprins faptul că n-ai schimbat jucătorii.
- În niciun caz! Pentru că mi-am făcut și eu o analiză și mi-am dat seama că succesul pe care l-a avut această echipă, până la un anumit punct, până la un anumit nivel, s-a datorat omogenității grupului. Prieteniei instaurate între ei. Modului în care se respecta unul pe altul. Respectului pentru anumit tip de disciplină. Până la urmă, ca să faci o echipă competitivă e nevoie de o încărcătură de antrenamente continue, de un cod de conduită acceptat de toți și de niște principii foarte clare de joc. Le ai pe astea trei, faci o echipă competitivă. Și atunci, eu nu puteam... Am considerat că acel grup a fost un grup de succes. Și realmente a fost un grup de succes!
- Și unit!
- Și am plecat de la ideea asta. A fost mai ușor pentru mine să transmit un anumit tip de filosofie, un anumit timp de comportament, de disciplină, de respect, de toate astea. Și, în primul rând, de filosofia jocului. De când am plecat de la Hunedoara, filosofia mea a rămas aceeași! Prima discuție pe care o port cu ei este legată de raportul meu cu jucătorii. Asta e cel mai important! Educația, atitudinea, disciplina, selecția, instruirea și concepția. Și pe urmă, rezultatele.
Mircea Lucescu: „Când se repetă lucrurile, nu are ce să mai caute acolo!”
- Am înțeles, da.
- Ei, de exemplu, aveau un regulament de comportament.
- De ordine interioară.
- Cu pedepse financiare... Eu am renunțat complet la el! Eu n-am nevoie de asta. Eu n-am făcut niciodată asta. Eu am vorbit cu ei.
- N-ai avut niciodată un astfel de regulament?
- Niciodată n-am avut. Nu, nu, niciodată! Disciplină, nu doar în sensul cazon. Disciplina este determinată de ceea ce îți dorești. Nu poți să spui că nu vine unul la masă și să lase refacerea care e mai importantă decât asta... Nu e o disciplină impusă. Le-am spus totdeauna.
- Așa.
- Libertatea voastră, modul vostru de comportament, depinde de libertatea celorlalți. Nu aveți voie să treceți peste o anumită linie. Adică să faci o chestie care influențează viața unui jucător, familia lui, contractul lui, situația... Tu faci o chestie și plătesc toți ceilalți. Când se întâmplă lucrul ăsta, acel jucător nu are de ce să mai... Când se repetă lucrurile, nu are ce să mai caute acolo! Pentru că e foarte important să respecți grupul ca atare și viața lor. Deci ăsta e tipul de disciplină.
„Pe Dumitrache l-am prins cu o sticlă de vin roșu sub saltea!”
- Tu n-ai dat amenzi niciodată?
- Nu, niciodată. Nici măcar lui Dumitrache, când l-am prins cu un pahar când eram antrenor-jucător. Îl luasem de la Știința Petroșani, Divizia C era acolo. L-am luat la Hunedoara și el a crezut că tot așa trebuia, comportamentul să fie ca atunci când era colegul meu de cameră. Că a stat foarte mult coleg de cameră cu mine. Și i-am explicat cum să se comporte.
- Așa.
- Ne-am dus la o pregătire, eram pe la Mărul Roșu, nu știu pe unde, eram prin Banat și le dădeam câte un pahar de vin roșu la masă. Până la urmă, am aflat că-și trăsese în cameră niște vin roșu. I-am strâns pe toți, i-am dus în camera aia, am arătat unde am găsit sub saltea, am luat, am aruncat-o pe geam și am zis că asta să fie ultima dată când se întâmplă! A mai încercat o dată și atunci l-am amendat, într-adevăr! S-a dus la Petroșani când eu eram la echipa națională și s-a dus la Petroșani în loc să rămână la antrenament. Și atunci l-am amendat pe el, a fost singurul jucător pe care l-am amendat.
- I-ai luat banii!
- Nu i-am dat prima la meciul următor. Eu de obicei așa fac, te iert, dar în următorul meci trebuie să câștigi meciul. Trebuie să te comporți de așa natură, că să nu... Eu întotdeauna am avut niște relații deosebite cu jucători capricioși, cu jucători de mare talent, cu jucători a căror prezență pe teren încânta, realmente, pe absolut toată lumea. Ei se comportau în felul acesta în funcție de talentul lor.
- Corect, da.
- Știind că sunt foarte talentați, erau și foarte capricioși... Am avut una și cu Pancu... La meciul cu Chelsea, la Londra.
Mircea Lucescu și episodul Pancu - Mutu de la Londra: „Nu am fost de o exigență dusă la extrem”
- Când a rămas cu Mutu.
- Eram înnebuniți toți că dimineață nu l-am mai găsit. Mutu îl luase cu el. Îi dau telefon lui Mutu pe la șapte jumate, când trebuia să plecăm la aeroport. „Unde-i Pancu?”. „Nu știu, a fost cu noi, dar nu știu ce-i cu el!”. Ziariștii se interesaseră de el, dar le-am spus că a rămas pentru că el nu avea o viză. După aia am avut eu grijă de el!
- Adică ai fost de acord să rămână acolo.
- Nu puteam să întârziem avionul, care era charter, pentru un jucător. L-am lăsat eu și am și acoperit. Nu am fost de o exigență dusă la extrem. Deci mă întorc la ce spuneam eu.
- Te rog!
- Raportul meu cu jucătorii se bazează pe aceste 5-6 lucruri. Educație, atitudine care să fie pozitivă în toate situațiile, disciplină, selecție, instruire, concepție și pe urmă rezultatele. Dacă le facem pe toate astea, rezultatele vor fi pozitive, fără niciun fel de discuție. Dacă vrem să ajungem direct la rezultate fără să avem un mod de comportament foarte clar, nu avem sens. Și ăsta e raportul cu jucătorii. E raportul cu jocul. Explic exact ce înseamnă pentru mine jocul. Trăsături de joc, principii de joc, toate astea prinse într-o strategie. Astea sunt lucrurile pe care le discut înainte.
Urmărește aici toată emisiunea cu Mircea Lucescu
Toți trebuie să înțeleagă un lucru! A trecut perioada în care ne permiteam să ne mai alintăm, să ne răsfățăm, să venim cu jumătăți de măsură, să ne gândim că merge și cu puțin efort sau cu puțină muncă. Cine vine trebuie să dea totul! Nu mai există toleranță pentru nimeni. Există totul sau nimic pentru echipa națională!
Edi Iordănescu, fost selecționer echipa națională
REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ IMPUS DE EDI IORDĂNESCU
- Orice întârziere la antrenament, ședințe, autocar sau masă aduce o sancțiune cuprinsă între 50 și 200 euro
- Folosirea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive la masă, ședințe sau în drumul de la hotel spre stadion în ziua meciului se sancționează cu 100 euro
- Prezența la masă cu papuci fără ciorapi se sancționează cu 50 euro. În cameră este permis doar consumul fructelor. Alte alimente și băuturi, în afară de apă, sunt interzise! Amendă 50 euro
- Nerespectarea programului de tratament sau recuperare indicat de doctor se sancționează cu 100 euro
- Părăsirea cantonamentului fără aprobarea staff-ului tehnic, cu excepția plimbărilor de seară aprobate în prealabil, se sancționează cu 1.000 euro (se poate merge până la excludere)
- Lovirea mingii la antrenament după fluierul antrenorului (lovirea mingii între exerciții) se sancționează cu 50 euro
- Nerespectarea sarcinilor de joc sau a principiilor tactice se sancționează între 100 și 500 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Neimplicarea la un nivel de 100% în antrenamente se sancționează între 50 și 300 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Replici verbale sau gesticulări neadecvate la observațiile sau indicațiile antrenorului sau ale membrilor din staff-ul tehnic, staff-ul auxiliar, ale colegului de echipă sau ale suporterilor se sancționează cu 50 - 1.000 euro (în funcție de gravitate, la aprecierea antrenorului)
- Jucătorul are obligația de a urma programul de vitaminizare și medicație indicat de mediul echipei, în caz contrar se sancționează cu 100 euro
- Nu sunt permise vizitele în programul de cantonament decât în cazuri excepționale și cu acordul antrenorului principal, în caz contrar se sancționează cu 500 euro
- În perioada de odihnă sunt interzise jocurile video, în caz contrar se sancționează cu 300 euro
{{text}}