Două handbaliste române din anii 1990-2010, Luminița Huțupan-Dinu și Carmen Amariei, vor fi introduse în EHF Hall of Fame. Portarul legendar a spus pentru GSP că nu a știut cum să se exteriorizeze la aflarea veștii și că își dorește să vadă „ce înseamnă Casa Handbalului”.
Cu o zi înaintea finalei Campionatului European feminin, în care se vor întâlni Norvegia și Danemarca, la Viena va avea loc un eveniment mult așteptat la fiecare capăt de an. În cadrul unei festivități la care vor participa mai mult de 500 de invitați se vor decerna Premiile de Excelență pentru sezonul 2023/2024.
De asemenea, 21 de handbaliști legendari vor fi introduși în EHF Hall of Fame. Între aceștia se vor afla și două românce, Luminița Huțupan-Dinu (53 de ani) și Carmen Amariei (46 de ani).
Luminița Huțupan-Dinu: „Soțul meu mi-a spus: «Ce mai stai? Este o oportunitate»”
„Am fost surprinsă acum o lună de zile când am primit un email. Nu știam de unde vine, nu cunoșteam persoana, dar cunoșteam literele, EHF”, a povestit pentru GSP fostul portar, acum antrenor, Luminița Huțupan-Dinu. „Am dat curs invitației, trebuia să dăm un răspuns până la data de 4 noiembrie. Le-am comunicat că nu vin cu avionul, ci cu mașina și însoțită”, a adăugat cea care are trei trofee ale Ligii Campionilor în palmares.
Apoi, Luminița, care este acum antrenor cu portarii la SCM Rm. Vâlcea, dar și la naționala de junioare a României și principal la junioare 3 la Chimia Rm. Vâlcea, a descris ce senzații a încercat atunci când a citit mesajul.
„Ce a însemnat pentru mine? În primul rând eram singură acasă, nu știam cum să mă exteriorizez. L-am sunat pe soțul meu, iar el mi-a spus: «Ce mai stai? Este o oportunitate, e o răsplată în urma muncii tale. Mergem, cum să nu?, indiferent ce program ai, plecăm»”, a istorisit ea.
Luminița Huțupan-Dinu cu trofeul Cupei Cupelor 2007 cucerit cu Oltchim Foto: GSP„Îmi doresc de mult să ajung să văd cum arată acel muzeu. Nu-mi găsesc cuvinte să mă exprim, am emoții și acum, e o bucurie imensă și o oportunitate să văd ce înseamnă Federația Europeană de Handbal”, a continuat Huțupan-Dinu.
Luminița Huțupan-Dinu: „Am făcut istorie nu numai în România, ci și în afară”
„Mă pregătesc cu tot bagajul, mă duc să văd ce înseamnă Casa Handbalului. Da, este răsplata muncii mele acolo. O să le mulțumesc în primul rând domnului președinte, că s-a gândit la mine, pentru că am făcut istorie nu numai în România, ci și în afară”, a încheiat medaliata cu argint mondial alături de națională în 2005.
Huțupan-Dinu, portarul legendar și longeviv, care a disputat ultimele meciuri la 40 de ani, are un palmares bogat și strălucitor. În vitrina ei se regăsesc trei Ligi ale Campionilor (2001, 2002 cu Krim Ljubljana și 2003 cu Kometal Skopje), două Supercupe ale Europei (2004 cu Krim, 2007 cu Oltchim), cinci titluri naționale în România și 6 în Slovenia, 4 Cupe ale României și 6 ale Sloveniei, Cupa Cupelor în 2007 cu Oltchim.
Are, de asemenea, locul 4 cu naționala României la EURO 2000, găzduit de România.
Carmen Amariei: „Un moment de mândrie imensă, și o responsabilitate profundă”
Carmen Amariei la Campionatul Mondial 2009 Foto: Marius IonescuLa rândul ei, Carmen Amariei a transmis printr-un mesaj cum întâmpină această onoare. „A face parte din EHF Hall of Fame nu este doar un moment de mândrie imensă, ci și o responsabilitate profundă de a duce mai departe moștenirea celor care au modelat istoria bogată a handbalului”, a subliniat ea.
„A fi recunoscut într-un mod atât de semnificativ este atât de măgulitor, cât și inspirațional. Această recunoaștere este o dovadă a muncii asidue, pasiunii și dăruirii tuturor din comunitatea noastră – de la jucători și antrenori până la suporteri și voluntari”, a mai transmis.
Amariei, interul stânga de temut, a cucerit Liga Campionilor în două rânduri, 2005 și 2007 cu Slagelse, pe când evolua în Danemarca, ani în care a câștigat și campionatul în țara nordică. E de trei ori campioană a României, 1998, 1999, 2000 cu Oltchim, și de două ori a Franței, 2001 și 2003 cu Besancon.
România a avut două jucătoare introduse în EHF Hall of Fame și la ediția inaugurală, cea din 2023, Cristina Vărzaru și Narcisa Lecușanu.
{{text}}