Opinii   •   EDITORIAL

Mai ușor cu entuziasmul!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  duminică, 15 decembrie 2024

De când s-au stabilit grupele pentru preliminariile CM din 2026 și România va întâlni Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino, pe unii dintre noi i-a apucat așa o frenezie de parcă L-ar fi prins pe Dumnezeu de picior! Respectivii îi văd deja calificați pe „tricolori” la marele rendez-vous fotbalistic de peste 2 ani și parcă se pregătesc să deschidă sticlele de șampanie. E treaba lor, nu-i împiedică nimeni să se extazieze. Dar lucrurile nu stau deloc așa.

Ar fi o imprudență să ne socotim favoriții grupei, chiar o greșeală, de vreme ce, judecând la rece, logic e să considerăm că în martie 2025 vom începe competiția cu șansa a doua. Echipa numărul 1 a grupei e Austria. Clar, Austria, fără dubii.

Firește că ne-am bucurat când sorții ne-au scos în cale Austria, aflată în aceeași urnă valorică 1 cu naționale teoretic mai puternice, gen Franța, Spania, Portugalia, Germania sau Italia. Putem spune chiar că am avut noroc, Austria fiind adversara cea mai abordabilă din elită. Dar atât.

Cum nici măcar Bosnia nu trebuie privită de sus, deoarece nu-i deloc ușor de jucat pe „arătura” de la Zenica împotriva veteranului Dzeko (Fenerbahce) și a colegilor lui, care ne-au învins la ei acasă cu 1-0 în 2022, duel din Liga Națiunilor, se cere să fim realiști și să nu ne îmbătăm cu apă chioară! Deși elevii lui Mircea Lucescu pot ajunge la Mondialele din Statele Unite, Canada și Mexic, nu le va fi simplu să termine grupa pe locul 1, poziție la care principala aspirantă rămâne Austria. Cu argumente solide.


Dzeko, într-un duel cu Olanda / FOTO: GettyImages

De ce repet asta? Nu neapărat pentru că Austria ocupă locul 22 în ierarhia FIFA la zi, iar România doar 38, deși și acest clasament spune ceva. Ci pentru că ea are palmares și lot superioare celor ale noastre.

Veți riposta că România a câștigat, fie și numai la golaveraj, grupa de la Euro 2024, devansând Belgia, Slovacia și Ucraina. Corect. Dar și Austria a câștigat-o pe a sa, ba și cu punctaj superior și rezultate mai bune. Noi cu o victorie, 3-0 cu Ucraina, ei cu două, 3-2 cu Olanda și 3-1 cu Polonia, deci avantaj de partea lor.

Și dacă evaluăm efectivele celor două reprezentative, austriecii ies iarăși pe plus: circa 230 de milioane de euro față de sub 100 de milioane, luând în calcul valoarea de pe piața transferurilor la ora CE 2024. De acord că unii dintre fotbaliștii noștri, Man, Drăgușin, R. Marin, alții, au cota în creștere. Atât că și la acest capitol jucătorii neamțului Ralf Rangnick, selecționerul Austriei din iunie 2022 după ce ar fi refuzat-o pe Bayern Munchen!, sunt în față.


Notând că Leimer (Bayern) e prețuit la 30 de milioane de euro, Danso (Lens) la 25 și Sabitzer (Dortmund) la 20, nu trebuie uitat nici că toți titularii lor joacă în străinătate și doar excepțiile menite să confirme regula în campionatul intern. Wimmer la Wolfsburg, Seiwald la Leipzig, Lienhart la Freiburg, Prass și Grillitsch la Hoffenheim, Wober la Leeds, Schmid la Bremen, Posch la Bologna și așa mai departe. La 35 de ani, Arnautovic mai intră câteva minute la Inter, în Serie A.

Nu vreau să înțelegeți din cele de mai sus că Austria e o sperietoare. Acea echipă imbatabilă, care va câștiga grupa de CM la pas, fluierând. Nu e, nici vorbă. Va trebui s-o cântărim însă atent și, în niciun caz, să nu ne imaginăm că România e favorită la calificare. Dacă vom gândi altfel, ceea ce sper să nu se întâmple, ne vom fura căciula singuri.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.