Lumea fotbalului a primit un nou șoc în această dimineață, după ce presa din Ucraina a dezvăluit că Mykhaylo Mudryk (23 de ani), extrema stângă a lui Chelsea, a ieșit pozitiv la proba A a unui test doping făcut în octombrie. Ulterior, Chelsea a confirmat cazul de dopaj, iar jucătorul a avut o primă reacție, în care se declară complet șocat. Cotidianul ucrainean Tribuna continuă dezvăluirile în scandalul de dopaj al jucătorului, anunțând acum și natura substanței.
Jurnaliștii au adus noi informații despre acest caz și, potrivit unei informații de ultimă oră, transmisă de cotidianul ucrainean Tribuna, substanța la care Mudryk a picat testul este meldonium, medicamentul interzis care a devenit tot mai folosit în ultima vreme de sportivii din spațiul est-european!
Molima Meldonium în Estul Europei: Mudryk a testat pozitiv la aceeași substanță precum Sharapova și lotul României de kaiac-canoe!
După ce au lansat la miezul nopții știrea privind dopajul fotbalistului lui Chelsea, ucrainenii au adus marți noi detalii despre acest caz, dezvăluind numele substanței în presupusul caz de dopaj.
Meldonium, cunoscută mai ales după cazul de dopaj al fostului lider mondial din tenis, Maria Sharapova, a fost substanța la care a zguduit și sportul românesc în urmă cu 8 ani, atunci când, în 2016, toți componenții lotului național de kaiac-canoe au fost prinși dopați.
Sursa citată mai scrie faptul că momentan se așteaptă rezultatul probei B, care ar urma să fie primit zilele viitoare.
Jucătorul susține că este vorba despre o contaminare, negând folosirea intenționată a acestei substanțe. Presupusa contaminare s-ar fi întâmplat cel mai probabil la echipa națională, deoarece în Marea Britanie substanța NU se comercializează.
Ce este Meldonium, substanța care ar fi fost folosită de Mudryk
Într-un articol publicat pe GSP.ro în urmă cu 8 ani, jurnalista Luminița Paul explica de ce a ajuns atât de folosita această substanță, care, până la finalul anului 2015 era permisă în sport.
Medicamentul, comercializat sub numele de Mildronat, a fost trecut de Agenţia Mondială Anti-Doping pe lista celor interzise începând cu 1 ianuarie 2016.
Care sunt exact efectele Meldoniumului asupra performanţei sportive?
Medicamentul este prescris pentru tratarea anginei pectorale şi a urmărilor infarctului miocardic. De ce ar fi luat însă de oameni tineri şi sănătoşi, cu atât mai mult de sportivi?
Un studiu din decembrie 2015 publicat în revista Drug Testing and Analysis susţine că uzul acestui medicament duce la „o creştere a rezistenţei atleţilor, îmbunătăţeşte recuperarea după efort, protejează împotriva stresului şi activează funcţiile sistemului nervos central”.
Pe de altă parte, Forbes a publicat părerea profesorului Michael Joyner, care a studiat, la rândul său, răspunsul oamenilor la stres în timpul exerciţiului fizic. Acesta susţine că „lipsesc dovezile care să conducă spre îmbunătăţirea performanţei sportive. E o legendă urbană, m-aş mira să aibă un efect mai mare decât cafeina sau creatinina”.
Kalvins, creatorul Meldoniumului, spune că e „ca şi cum ar interzice aspirina numai pentru că e populară între sportivi”.
- din articolul GSP.ro publicat în 2016, privind această substanță
Prima reacție a lui Mudryk
„Pot confirma că am fost informat că o mostră pe care am furnizat-o către Federație conținea o substanță interzisă.
„Sunt complet șocat de această veste, deoarece NU am folosit niciodată în mod conștient substanțe interzise și nu am încălcat nicio regulă. Lucrez îndeaproape cu echipa mea pentru a investiga cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru.
Știu că nu am făcut nimic greșit și rămân optimist că mă voi întoarce curând pe teren. Nu pot spune mai multe în acest moment din cauza confidențialității procesului, dar voi vorbi imediat ce voi putea”, a spus Mudryk.
{{text}}