Dan Șucu, acționarul majoritar al Rapidului, a preluat și pachetul majoritar de acțiuni al clubului italian Genoa, cea mai veche echipă italiană încă în activitate. Șucu a plătit 45 de milioane de euro pentru 77% dintre acțiunile clubului. Cu aproape 20 de ani în urmă, Genoa a fost retrogradată pe ultimul loc în Serie B, primind trei puncte penalizare în următorul sezon din Serie C1.
Această sentință dură a fost primită de echipa italiană la finalul lunii iulie 2005 din partea Comisiei de Disciplină a ligii italiene de fotbal, în cazul Genoa - Venezia, echipe asupra cărora plana bănuiala că au făcut blat în ultimul meci din Serie B al acelui sezon.
Comisia a impus, de asemenea, o interdicție de cinci ani pentru președintele de atunci al clubului Genoa, Enrico Preziosi, pentru directorul general Stefano Capozucca, pentru CEO-ul echipei din Veneția, Franco Dal Cin și petru directorul general Giuseppe Pagliara.
Pe 11 iunie 2005 era programată ultima etapă din Serie B, Genoa, aflată pe locul 1 al clasamentului, primind vizita venețienilor, care, matematic vorbind, erau deja retrogradați.
Întâlnirea s-a încheiat cu scorul 3-2 în favoarea gazdelor. Victoria consființit astfel faptul că Genoa își păstra prima poziție în clasament și ar fi revenit în Serie A după 10 ani de pauză.
Dovezile împotriva clubului Genoa, parte dintr-o anchetă mai vastă în fotbalul italian
Imediat după încheierea sezonului, doi magistrați, Alberto Lari și Giovanni Arena, au adus dovezi noi în cadrul unei anchete care se desfășura de mai multe luni și care privea mai multe cazuri de pariuri clandestine.
Investigația s-a strâns rapid în jurul meciului Genoa - Venezia, unde procurorii primiseră mandat pentru folosirea mijloacelor de ascultare și interceptare. Astfel, suspecților li s-a adus acuzația de asociere î vederea înfăptuirii unei infracțiuni.
Pe 14 iunie 2005, carabinierii au oprit în trafic mașina în care se afla Giuseppe Pagliara, managerul Veneziei, în apropiere de orașul Cogliate.
La percheziția vehiculului, într-o servietă, a fost găsit un plic galben care conținea un formular de contract de vânzare în favoarea clubului Genoa CFC, al cărui obiect îl reprezenta jucătorul paraguayan Rubén Maldonado, și 250.000 de euro cash.
VIDEO. Rezumatul blatului Genoa - Venezia 3-2, din 2005
Banii și contractul - indicii că între Genoa și Veneția se petrece ceva necurat
Pagliara s-a justificat spunând că tocmai a vândut jucătorul respectiv lui Genoa și că banii, cei 250.000 de euro, ar fi reprezentat un avans din tranzacție.
În apropierea zonei în care a fost oprită mașina lui Pagliara se află sediul Giochi Preziosi S.p.A., o firmă deținută de Enrico Preziosi, fostul președinte al clubului Genoa.
Acolo s-a găsit un alt plic incriminator, în care se afla draftul contractului de vânzare al Maldonado de la Venezia și banii aferenti, corespunzător celor menționate în contract.
Contractul nu fusese însă întocmit de Genoa CFC pe un formular fiscal, iar carabinierii l-au reținut pe Pagliara sub acuzația de delapidare și au confiscat banii.
Un alt indiciu este o interceptare telefonică a unei convorbiri purtate între Enrico Preziosi și Franco Dal Cin (fostul președinte-proprietar al Veneției), în care primul îi ceruse lui Dal Cin ca echipa sa să joace acel ultim meci din Serie B fără să depună eforturi deosebite și să refuze astfel propunerea lui Torino, o altă candidată la promovare, care ar fi intenționat s-o premieze pe Veneția, în cazul în care aceasta ar fi câștigat partida cu Genoa.
Suspiciuni și în privința portarului Veneției, Martin Lejsal
În plus, portarul Veneției, cehul Martin Lejsal, care făcuse un sezon foarte bun, a fost înlocuit la sfârșitul primei reprize după o accidentare la mână; părerea generală a fost că mai degrabă accidentarea a fost una minoră, deși alții au spus că portarul de rezervă merita și el câteva minute pe teren, înainte de retrogradare.
Potrivit procurorilor genovezi, aceasta ar fi fost însă o tactică de a pierde meciul, iar goalkeeperul a fost inclus pe lista suspecților, alături de coechipierii săi Massimo Borgobello și Massimiliano Esposito.
Toți trei au fost inițial suspendați din fotbal pentru 6 luni. Ulterior, lui Borgobello pedeapsa i s-a redus la cinci luni, iar Esposito a fost absolvit.
În urma scandalului, în loc să joace în Serie A, Genoa a fost condamnată și retrogradată în Serie C.
{{text}}