International   •   Campionate   •   ITALIA

Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Cum a intrat, de fapt, Dan Șucu în afacerea Genoa. Toate detaliile tranzacției. Foto: Genoa CFC

Articol de George Nistor   —  duminică, 22 decembrie 2024

Dan Șucu a analizat din toate punctele de vedere intrarea în acționariatul clubului Genoa, oficializată la mijlocul acestei săptămâni. Patronul celor de la Rapid a devenit acționar majoritar la formația din Liguria după ce a plătit aproximativ 45 de milioane de euro, echivalentul a 77% din acțiunile totale, însă înainte de parafarea tranzacției a eliminat orice viitor eventual risc juridic.

La doar o zi de la preluarea entității sportive, americanii de la A-Cap, companie de asigurări care a creditat 777 Partners, fostul proprietar, a acuzat trecerea la noul acționar majoritar, pe care a catalogat-o „operațiune clandestină și neaprobată”.

Ulterior, clubul Genoa a emis un comunicat oficial prin care a demontat ipoteza celor de la Advantage Capital Holdings LLC (A-Cap).

Dan Șucu a apelat la o companie din Milano. Recapitalizarea, unica soluție pentru Genoa


Gazeta Sporturilor a aflat modalitatea prin care Dan Șucu a preluat Genoa astfel încât să nu riște pierderea unui viitor proces cu societatea A-Cap, cea care avea prima opțiune de achiziționare a pachetului majoritar de la 777 Partners, aflată în pragul colapsului financiar, împrumutată de către A-Cap.

Operațiunea, realizată în mare secret de către părțile implicate, a fost atent analizată de către antreprenorul român și colaboratorii săi juridici care, vreme de câteva săptămâni, au analizat, pe documente, circuitul financiar al clubului, dar și „firele roșii” care au declanșat criza „Grifonului”.

Ulterior, Dan Șucu a contractat serviciile companiei White & Case LLP, cu sediul în Milano, una dintre cele mai prestigioase firme de consultanță juridică la nivel internațional, ce a ajuns la concluzia că o recapitalizare internă ar fi unicul proces prin care investițiile planificate nu ar fi puse în pericol.

Și pentru Genoa a fost cea mai bună soluție, întrucât conducerea se afla în căutare urgentă de noi resurse, până la finalul anului.


Dan Șucu, alături de fiul său și directorul sportiv Marco Ottolini, la baza sportivă a clubului Genoa, de la Multedo. Foto: Genoa CFC

A-Cap a avut prioritate, dar nu și-a asumat datoriile

După ce 777 Parteners și-a exprimat, în mod oficial, în cadrul Consiliului de Administrație, imposibilitatea de a continua investițiile la Genoa, a venit rândul creditorului A-Cap de a a-și expune intenția.

Societatea americană a garantat investiții începând cu luna ianuarie, însă fără să își asume și preluarea datoriilor totale, inclusiv credite în curs, care se învârt în jurul sumei de 150 de milioane de euro.

„Este o operațiune solidă, planificată până în cel mai mic detaliu cu avocații noștri. Fiecare pas a fost comunicat acționarilor, inclusiv cel aprobat de Consiliul de Administrație, explicându-se motivele. Prioritatea a fost și rămâne protecția clubului”, a fost mesajul directorului general Andreas Blazquez în comunicatul de presă emis.

38,8milioane de euro era pierderea financiară a clubului Genoa la finalul lunii iunie 2024

Roca Investments, vehicul financiar pentru Genoa

Planurile lui Dan Șucu sunt pe termen lung, astfel că investitorul caută, în mediul de business românesc, soluții pentru a completa capitalul de care Genoa are nevoie. Din informațiile GSP, unul dintre vehiculele financiare la care se pregătește să apeleze este Roca Investments, grup din care face parte alături de frații Pavăl, cu structură de companie, care alege business-uri finanțabile cu scopul de a le face profitabile.

„Roca” nu susține doar economic afacerile pe care le selectează, ci asigură și planificare strategică, implementare a măsurilor de restructurare și suport oferit de specialiști în management, marketing și digitalizare.

Modelul pe care îl caut eu este unul de integrare verticală. În literatura sportivă se numește multi-club ownership, de proprietate pe mai multe cluburi. Am studiat acest fenomen din Europa, care este încă la început. Din clipa în care am investit la Rapid m-am gândit că n-o să pot niciodată să ajung să construiesc ceva cu adevărat special cu un singur club. Dorința de multi-channel, ideea că trebuie să particip în așa ceva era obligatorie în mintea mea. Beneficiile le pot dezvolta la nesfârșit.



- Dan Șucu, finanțator Genoa

Finanțele clubului Genoa, în cifre

  • 38,8 milioane de euro pierdere la 30 iunie;

  • 42 de milioane de euro datorii fiscale la 30 septembrie;

  • 62 de milioane datorii cu jucătorii;

  • 54 de milioane de euro pe an costuri cu echipa;

  • 8 milioane de euro costuri cu servicii și utilități;

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.