Genoa, echipa al cărei proprietar a devenit Dan Șucu, are ca simbol un Grifon. Acesta se află atât pe stema orașului liguric, încă din secolul al XII-lea, cât și pe toate însemnele clubului, de mai bine peste un veac.
Grifonul, ca o uniune între animalul pământesc și cel celest, a fost folosit în creștinismul medieval ca simbol al naturii duale, pământești și divine, a lui Iisus Hristos.
Multe ilustrații îl prezintă cu picioarele din față asemănătoare unui vultur, dotate cu gheare, în timp ce picioarele din spate sunt fie labe de leu, fie toate cele patru labe de leu.
Capul de vultur are urechi foarte alungite; acestea sunt uneori descrise ca urechi de leu, dar și ca urechi de cal, uneori chiar cu pene. Potrivit unor autori, coada sa e făcută dintr-un șarpe, comparabilă cu cea a himerei.
Tot istoria spune că Grifonul este animalul care trage carul lui Dante Alighieri în Purgatoriu, unde e un simbol al dublei naturi umane și divine a lui Hristos, această figură fiind utilizată pe scară largă în literatura persană.
A fost propus ca stemă în 1910 de un fotbalist al echipei
Dacă Primăria orașului îl are ca simbol oficial din 1192, substituind San Siro, pentru clubul rossoblu povestea a început nu cu mult după înființarea celei mai vechi grupări din fotbalul italian.
În 1910, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație, Aristide Parodi a propus adoptarea Grifonului. Interesant este că acesta era și asociat, dar și jucător la Genoa, având doar un singur meci oficial în 1900. Acesta a fost portar, într-o victorie cu 7-0, cu Sampierdarenese, în campionatul regional pe-atunci.
Un steag rossboblu cu Grifonul în centru costă aproape 40 de euro pe site-ul oficial al lui Genoa
De-a lungul timpului, Grifonul a suferit mai multe modificări, fasciștii impunând ca privirea acestuia să fie spre drepta și i-au pus în gheare o „fascia littorio”, fost vechi simbol a justiției în Imperiul Roman.
Privirea spre dreapta, întoarsă după căderea lui Mussolini!
După căderea regimului Mussolini, capul i-a fost rotit spre stânga! Culorile roșu și albastru au fost introduse abia în anii '80, astfel că pentru mulți dintre tifosii genovezi a devenit un „gallinaccio” (găină).
Partea de sus a corpului Grifonului (capul) e roșie, iar restul e albastru, simbolul devenind parte integrantă a numelui clubului și înscris pe toate articolele sportive și de marketing. Pe lângă că, în prezent, se numără printre cele mai cunoscute efigii din Il Calcio.
Grifonul este și simbolul Perugiei, atât al fostei echipe pregătite de Serse Cosmi, dar și al altor trei orașe din Italia, Agnone, Arzignano și Grosseto. Numele personajului mitologic este frecvent strigat și de tifosii rossoblu în peluză la meciuri sau pe străzi în deplasarea către stadionul Luigi Ferraris.
{{text}}