Sporturi   •   Box   •   DEZVĂLUIRI

Leonard Doroftei a dezvăluit câți bani a câștigat în carieră: „M-am bătut, atât am știut să fac”

+34 Foto
Leonard Doroftei

Articol de Andrei Crăiţoiu   —  luni, 23 decembrie 2024

Leonard Doroftei (54 de ani) s-a reîntors în România după cinci ani pe care i-a petrecut alături de familie în Canada. Acesta a vorbit în exclusivitate la „Prietenii lui Ovidiu” despre banii pe care i-a câștigat în cariera sa de profesionist, unde are 22 de victorii din 24. Singurul meci pierdut: pe 25 iulie 2004 a pierdut prin KO meciul cu italo-canadianul Arturo Gatti, campionul en titre WBA la categoria ușoară, la Atlantic City (SUA).

- Cei de la Interbox au câștigat de pe urma ta sau invers?

- Ei au câștigat de pe urma mea și eu de pe urma lor.

- Adică nu te-ai despărțit supărat de Interbox?

- Nu, nu. Adică nici foarte vesel, dar nici supărat.

- Ai avut niște relații cordiale cu ei sau la un moment dat v-ați certat?

- Nu, niciodată nu ne-am certat. Nu am avut o ceartă cu ei. Singura mea discuție a fost ca înainte de a avea meciul cu Gatti mi-au impus să mai semneze un contract cu ei. Pentru că după meciul cu Gatti se încheia perioada de contract cu ei. Și l-am răsfoit un pic. Trebuia să boxez încă doi ani de zile pentru ei în care aveam un câștig minim. Și am spus, nu se poate, mulțumesc. Și am plecat. Și a doua zi au venit un băiat la ușă, „Te cheamă boss-ul”. M-am dus la el. „Leonardo, nu-i nimic personal, e doar business”. Și am semnat. Dar din clipa aia pentru mine totul a dispărut.


Leonard Doroftei: „Am boxat cu Gatti pe jumătate de milion. La mine au ajuns 100 de mii”

- Boxai cu Gatti. Câți bani s-au încasat?

- Am boxat cu Gatti pe jumătate de milion. La mine au ajuns 100 de mii.

- Deci, clubul a câștigat 400.000?

- Nu știu cât a câștigat clubul, dar la mine au ajuns doar 100 de mii. Foarte puțin. Foarte puțin. 500 de mii să-ți rămână 100 de mii. Foarte puțin.


- Banii de unde veneau? Din bilete și din televiziune?

- Din reclame, probabil, nu știu, n-am avut niciodată acces la nimic. Nici la reclame, nici la televiziune, nici la absolut nimic.

- Dar tu, practic, boxai pentru ei, vindeai drepturi și restul...

- Boxam pentru ei și ei au avut dreptul la tot. Pentru că așa au fost contractele.

- Bine, dar bănuiesc că nu numai tu erai în situația aia.

- Nu știu, eu vorbesc despre mine, nu vorbesc despre alții. Asta a fost contractul meu.

- Deci câte meciuri ai boxat la profesionist?

- 24.

- Din care ai câștigat?

- 22, un egal și o înfrângere.

„Am câștigat cam în jur de un milion. Mai puțin. Nu chiar cu un milion, aproape”

- Câți bani ai câștigat cu totul, partea ta?

- Cam în jur de un milion. Mai puțin. Nu chiar cu un milion, aproape. Ceea ce e puțin pentru meciurile pe care le-am oferit.

- Acum câștigă ăștia câte 40 de milioane...

- Pentru că au expunere, pentru că sunt promovați. Gândiți-vă că eram un român care trăiam în Canada și boxam în America. Cine te plătește? Pentru că Interbox erau mici la vremea aia. Erau la început de drum. Eu am fost pentru ei... Cred că nici cei nu se așteptau. Nu s-așteptau ca eu să am o evoluție așa cum am avut-o în boxul profesionist. Să mă duc în America, să mă bat când vor ei, unde vor ei... M-am bătut, pentru că atât am știut să fac.

- Nu erai nici capricios.

- Da, corect. Adică am avut școala aia de box românească. Nu m-a interesat. Dar e foarte greșit, pentru că meciurile trebuie studiate, meciurile trebuie pregătite. Un singur meci am pregătit, cu Spadafora. De la A la Z. Și ați văzut ce evoluție frumoasă am avut.

- Un adevărat triumf!

- Exact, pentru că am pregătit un meci. Fără să pregătești un meci, nu vei reuși să faci nimica. Am un adversar într-o competiție care îmi face probleme. Rus, american. Pregătește-te pentru el! El trebuie să fie țintă. Noi nu ne pregătim, noi ne pregătim la grup. Hai, ia-l, rup-el.

- Care e cel mai mare boxer pe care l-ai văzut boxând?

- Care a fost și poate pentru sufletul meu este Muhammad Ali. Cel mai mare boxer pe care l-am văzut nu poate fi altul decât unicul Mike Tyson. L-am cunoscut pe Roy Jones în ’98. O emblemă, o entitate. Știți că în box a fost o bătaie, s-au bătut americanii cu coreenii. Pentru Roy Jones s-au bătut. Au dat decizia greșită. Au sărit în ring cu bătaie, cu scaune, s-au aruncat cu scaune.

LEONARD DOROFTEI, invitat la Prietenii lui Ovidiu » EDIȚIA INTEGRALĂ

Cariera de profesionist a lui Doroftei:

  • Campion mondial, categoria semimijlocie, versiunea WBA: pe 5 ianuarie 2002 l-a învins la puncte, decizie 2-1, pe argentinianul Raul Balbi, la San Antonia (SUA)
  • În revanșa din 31 mai, de la București, românul a învins iar, mai clar, decizie 3-0
  • Meci de unificare a centurilor WBA și IBF, la semimijlocie: pe 17 mai 2003, într-o confruntare cu americanul Paul Spadafora, la Pittsburgh (SUA), arbitrii au decis că meciul s-a încheiat la egalitate, cei doi păstrându-și doar propriile centuri
  • A pierdut centura WBA fără luptă: nu a reușit să treacă de proba cântarului înainte de confruntarea cu panamezul Manuel Callist, un meci care ar fi trebuit să aibă loc pe 24 octombrie 2003
  • Singurul meci pierdut: pe 25 iulie 2004 a pierdut prin KO meciul cu italo-canadianul Arturo Gatti, campionul en titre WBA la categoria ușoară, la Atlantic City (SUA)
  • Palmares: 24 de meciuri, 22 de victorii, dintre care 8 prin KO, 1 meci egal, o înfrângere
  • A fost decorat în 2002 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler de președintele Ion Iliescu Președintele FR Box: 2012-2015
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.