La finalul lunii iulie, Kazuya Hiraide (45 de ani), unul dintre cei mai respectați alpiniști din lume, a decedat pe K2, într-o expediție alături de Kenro Nakajima (39 de ani). 5 luni mai târziu, Shoko Etoh, văduva lui Kazuya, a vorbit despre soțul ei și despre cum privesc japonezii moartea.
Kazuya Hiraide a câștigat, în 2009, Campionatele Asiei la schi alpin în proba de ștafetă, la 8 ani după prima sa expediție în Himalaya. În ultimele două decenii, japonezul a devenit unul dintre cei mai respectați alpiniști, escaladând Everestul (8848 m) de 5 ori, dar și alte vârfuri de peste 7000 de metri.
În luna iulie a acestui an, aflat într-o expediție pe K2 (8611 m), al doilea cel mai înalt vârf al lumii, Hiraide a suferit un accident și nici el, nici Kenro Nakajima, partenerul său, nu au mai fost găsiți.
Shoko Etoh: „Simt profund această pierdere, dar nu este mai acută pentru că s-a întâmplat pe K2”
Shoko Etoh, văduva lui Kazuya, a participat recent la Festivalul de Film Mendi, din Bilbao, și a vorbit cu El Pais despre decesul soțului ei.
„Soțul meu a fost bine cunoscut printre alpiniștii japonezi, dar când a murit a devenit vizibil în întreaga Japonie, ceea ce m-a surprins. Probabil faptul că a murit pe un munte l-a făcut atât de faimos. Dar, în ceea ce mă privește, nu e important unde. Da, a murit în timp ce urca un munte, însă ar fi putut să moară la volan sau în orice alt mod.
Simt profund această pierdere, dar nu este mai acută pentru că s-a întâmplat pe K2. Când mi-au spus că a suferit un accident, am avut două zile de speranță în care am avut încredere că se va întoarce acasă, dar imediat echipa lui de la bază mi-a spus că nu se mai poate face nimic.
În Japonia acceptăm că viața este o tranziție spre moarte, este ceva natural, parte din existență”, a declarat Shoko.
Aceasta a dezvăluit modul în care privea cariera soțului ei și a spus că meseria lui nu era o dovadă de egoism:
„Nu înțeleg de ce cineva ar crede că soțul meu era egoist. Oamenii trebuie să înțeleagă că Kazuya a făcut totul cu gândul la familie. Nu mergea pe munți doar din pasiune, ci pentru că era sursa lui de venit cu care își susținea familia.
La un moment dat, când avea probleme cu compania care îl plătea, l-am încurajat să renunțe și să meargă pe munți ca amator, însă a refuzat, a spus că vrea un salariu pentru a contribui acasă. Niciodată nu l-am văzut drept o persoană egoistă. Pentru mine, avea o meserie ca oricine altcineva”, a explicat Shoko.
Shoko Etoh: „Pierderea acestui sprijin e ce mă întristează cel mai mult”
La final, Shoko Etoh a afirmat că dispariția soțului ei a venit la câteva zile după ce japonezii celebrează Ziua Tatălui și a descris mentalitatea japoneză cu privire la exprimarea tristeții:
„Fiica mea i-a cântat un cântec drept cadou și nimic mai mult. Câteva zile mai târziu, a avut accidentul și când am înțeles că nu se va mai întoarce, le-am explicat copiilor. Noi trei am plâns, dar ei și-au revenit rapid, par în regulă. Nu ne place să plângem chiar dacă suntem triști.
În țara noastră, mulți bărbați nu își dau voie să plângă în fața altora. Kazuya era specialist în a destinde atmosfera, ajuta cu o glumă sau un zâmbet acasă. Pierderea acestui sprijin e ce mă întristează cel mai mult”, a spus văduva lui Hiraide.
În urmă cu două săptămâni, Shoko Etoh a acceptat Pioletul de Aur, premiu pe care Kazuya Hiraide l-a primit pentru a patra oară, de această dată pentru expediția de pe Tirich Mir (7708 m) din 2023.
{{text}}