În cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei legende”, autorul Ion Jianu rememorează episoade inedite din viaţa fostului preşedinte al Universităţii Craiova.
Corneliu Stroe a fost unul dintre creatorii marii echipe a Universităţii. A ajuns oficial al clubului din Bănie în anul 1966, iar timp de patru ani a ocupat funcţia de secretar. Apoi a fost vicepreşedinte, iar în sezonul 1983-1984 preşedintele echipei. După decesul acestuia, în aprilie 2014, un jurnalist oltean a decis să scoată o carte în memoria lui, cu interviuri, portrete şi amintiri ale celor care l-au cunoscut.
Poveşti de excepţie cu preşedintele Craiovei Maxima, publicate în carte
Născut pe 2 iulie 1943, la Dioşti (jud. Dolj), Corneliu Stroe a practicat atletismul la Banatul Timişoara şi Ştiinţa Bucureşti, fiind campion al României în 1961 şi 1962 la probele combinate triatlon şi pentatlon.
În 1990 a înfiinţat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea din Craiova. În 2003 a fost numit Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova.
1. Aurel Ţicleanu a jucat pe blat!
„Primul joc în care Țicleanu a evoluat la Universitatea, la tineret, a fost unul în care a fost folosit, fals, sub alt nume! Voiam să-l testăm și am ales o cale riscantă pentru că nu era perioadă de transferări. Era prin noiembrie 1976. L-am «debutat» la Universitatea pe Ţicleanu, dar el a jucat pe carnetul altuia! A făcut pasul la echipa mare la finalul campionatului, când am cucerit prima cupă din istoria clubului”.
2. Voiau să-l aresteze pe Iordănescu
„Pe Ştefănescu şi Iordănescu, ambii de la Steaua, i-am convins să susţină admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova, urmând a-i legitima apoi la Universitatea. Ştefănescu era angajat civil la Steaua, Iordănescu era locotenent. Au reuşit amândoi la facultate, am avut noi grijă să reuşească... În cazul lui Iordănescu, au început ameninţările cum că-l arestează, că-l consideră dezertor. Deşi erau interzise transferările pe linie profesională, i s-a aprobat transferul la ASE Bucureşti”.
Așa cum Universitatea Craiova a avut un mare suflet pe teren, Ion Oblemenco, așa cum a avut un mare sufletist la microfon, Sebastian Domozină, tot așa la conducerea echipei craiovene a fost, ani de zile (cei mai buni din istoria formației alb-albastre), profesorul universitar dr. Corneliu Andrei Stroe, care a rămas în posteritate prin personalitatea sa puternică, prin inteligența și prin vastele sale cunoștințe pe care le-a dovedit în dese împrejurări, de nenumărate ori
Cristian Țopescu, fost jurnalist
3. Tilihoi nu știa că semnează cu Craiova
„L-am păcălit ca să ajungă de la Brăila la Craiova. Mi-a spus clar că refuză, că s-a căsătorit, că soţia e gravidă, iar socrii nu sunt de acord cu mutarea. Atunci l-am rugat să-mi semneze delegaţia, dar eu aveam cererea de transfer pregătită. I-am arătat locul din dreapta jos unde trebuie să semneze şi a semnat! L-am minţit, era inexact, ce mai! M-am dus la Federaţie, i-am cerut fişa şi am completat cererea de transfer cu datele necesare. A ieşit scandal, că era dorit de Steaua şi Timişoara”.
4. Le-a furat titlul cu aranjamente
„Lumea fotbalului este aparte, cu multe dedesubturi, cu destule secrete. Vreo doi-trei jucători de la Dinamo aveau unele obligaţii faţă de mine. La meciul din returul '78-'79, de la Craiova, le-am cerut eu sprijinul. Dinamo a pierdut titlul şi l-a câştigat FC Argeş! Am mai avut o intervenţie similară şi la jucătorii Stelei! Ultima etapă a campionatului următor, Universitatea-Steaua, 2-1. Dacă militarii ne-ar fi învins la un scor categoric, ar fi ieşit Steaua campioană! Am avut grijă să nu se întâmple asta. Craiova a câştigat titlul atunci, la golaveraj”.
5. Balaci trimis la atelierul auto
„Cu Ilie n-am avut conflicte majore, ci doar unele fireşti, legate de fotbal. A fost suspendat de conducerea clubului deoarece nu a vrut să meargă într-o deplasare, invocând o accidentare fictivă. Aflând acest «motiv», secţia de fotbal a decis să-l pedepsim. Unul dintre membrii secţiei de fotbal a fost directorul IRTA Craiova, unitate care avea o secţie de reparaţii auto. L-am obligat pe Balaci să meargă la serviciu, iar la antrenamente nu a mai fost primit. A lucrat 8 zile într-un atelier auto. Ilie s-a conformat!”.
{{text}}