FCSB își va continua aventura din Europa League pe 23 ianuarie, la peste 2.800 de kilometri de București. Campioana României se deplasează la Baku, capitala Azerbaidjanului, pentru a o înfrunta pe Qarabag, una dintre coadeșe grupei. E o deplasare provocatoare prin prisma distanței, într-un oraș situat la mai puțin de 400 de kilometri de zona de conflict Nagorno-Karabakh. Totul, într-o perioadă marcată de disensiuni geopolitice accentuate între țările din spațiul eurasiatic.
Roș-albaștrii sunt cu biletele pentru „primăvara” Europa League în buzunar, dar până la fazele eliminatorii mai au parte de o ultimă deplasare cu totul și cu totul aparte. După vizitele în Grecia, Scoția și Germania, FCSB schimbă peisajul la reluarea sezonului și se pregătește să se îmbarce spre o destinație pe care mai mult ca sigur ar fi dorit s-o evite.
Până să dea piept cu Manchester United la București, Darius Olaru&Co. vor evolua tocmai în Azerbaidjan, pe litoralul Mării Caspice, contra celor de la Qarabag.
Away days, varianta geopolitică. FCSB, deplasare provocatoare în Azerbaidjan: slalom aerian prin zone de conflict
Nici nu mai contează că rezultatul ar putea trece în plan secund, ținând cont că FCSB e deja calificată, însă deplasarea propriu-zisă conține o serie de aspecte incomode.
În primul rând, un zbor lung spre capitala azeră, de aproximativ 4 ore și 40 de minute (între 2h 45 min. și 3 ore fără escală în Istanbul, dacă se apelează la charter), costisitor inclusiv din punct de vedere financiar.
Apoi, specificitatea călătoriei și faptul că avionul va avea o rută aeriană specială, menită să ocolească zonele de conflict din regiune. Temperaturile deloc prietenoase din acea perioadă întregesc un tablou deloc ofertant pentru singura echipă a României angrenată în cupele europene.
Iar faptul că zilele trecute un avion al Azerbaidjan Airlines cu destinația Cecenia s-a prăbușit în Kazahstan, din cauza „unui amestec extern fizic și tehnic”, după cum a informat compania azeră, a amplificat anxietatea printre fanii roș-albaștrilor, deși e limpede că FCSB va zbura pe cea mai sigură rută aeriană spre Baku, ferită de riscuri de tipul celor care au dus la dezastrul petrecut în ziua de Crăciun lângă aeroportul kazah Aktau.
Gazeta Sporturilor a luat legătura cu un specialist în aviație comercială, care a explicat pe îndelete ruta pe care FCSB se va deplasa spre Azerbaidjan.
Gabriel Bobon este redactor-șef și fondator al site-ului BoardingPass.ro, o platformă reputată din industria aviatică. E specializat în călătorii și aviație comercială și a zburat cu peste 95 de companii aeriene din întreaga lume, cu majoritatea modelelor de avioane aflate în serviciul comercial, vizitând peste 165 de aeroporturi de pe șase continente.
Gabriel Bobon, fondatorul BoardingPassPe unde zboară FCSB spre Azerbaidjan? Expert BoardingPass: „Spațiul Ucrainei e închis, companiile evită Armenia și intră în spațiul georgian”
„Spațiul aerian al Ucrainei e închis de când a început războiul, iar Ucraina controlează o parte semnificativă din spațiul aerian de deasupra Mării Negre.
Din această cauză, majoritatea avioanelor care zboară între Europa și Orientul Mijlociu și Asia ocolesc spațiul aerian ucrainean și rusesc (acesta e deschis, dar restricționat în multe zone), zburând prin apropierea coastei Turciei la Marea Neagră.
Pentru zborurile spre și dinspre Azerbaidjan companiile aeriene evită Armenia (conflictul cunoscut dintre cele două țări) și intră în spațiul aerian georgian.
Aceste culoare de zbor sunt sigure, nu au existat incidente sau probleme din punct de vedere al securității și siguranței zborurilor.
Concluzionând, evenimentele din ultimele zile nu ar afecta în niciun fel un zbor între București și Baku”, a explicat Gabriel Bobon, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
Ruta unui zbor București - BakuExistă recomandări pentru românii care merg în Azerbaidjan
Conform unor informații publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, cetățenii români care se deplasează în Azerbaidjan trebuie să țină cont de mai multe recomandări, în contextul conflictului din jurul enclavei Nagorno-Karabah.
În 2023, Azerbaidjanul a recucerit această enclavă separatistă controlată timp de 30 de ani de către separatiștii armeni. Ca o consecință, trupele Rusiei anunțau în aprilie în 2024 că își retrag trupele de „menținere a păcii” din Nagorno Karabah, desfășurate în toamna lui 2020.
„Recomandăm cetățenilor români să evite orice deplasare în fosta zonă de conflict și zona frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, având în vedere restricționarea accesului în zonă de către autoritățile azere.
Totodată, este recomandat să fie avut în vedere faptul că, potrivit legii azere, intrarea pe teritoriul Azerbaidjanului (inclusiv fosta zonă de conflict) fără trecerea prin punctele stabilite de trecere a frontierei reprezintă o infracțiune și se sancționează.
În Karabah și în zona militarizată adiacentă, există riscul prezenței unor dispozitive explozive amorsate, mine antipersonale”, transmit cei de la MAE.
Azerbaidjanul a declanșat în septembrie 2023 o ofensivă-fulger, cucerind întregul Nagorno Karabah, fără ca forţele ruse să intervină, punând astfel capăt celor 30 de ani de conflict în vederea obţinerii controlului enclavei, notează Libertatea. După această recucerire completă, aproape toată populaţia armeană a regiunii, alcătuită din peste 100.000 de oameni, a fugit în Armenia.
Confruntările dintre etnicii armeni și cei azeri datează de peste 30 de ani / Sursă foto: Guliver/Getty ImagesQarabag joacă la Baku, în capitală
Qarabag își dispută meciurile europene de pe teren propriu în capitala Baku, pe „Tofiq Bahramov Republican Stadium”. Clubul își are originea în Karabah, însă n-a mai putut evolua acasă din 1993, tocmai pe fondul Primului Război din Nagorno-Karabah.
{{text}}