Opinii   •   OPINIE

Manchester Amurim

Daniel Scorpie

Articol de Daniel Scorpie   —  marţi, 31 decembrie 2024

Privită cu ușurare, entuziasm și speranță, venirea lui Ruben Amorim pe Old Trafford trebuia să redeschidă Teatrul Viselor, transformat într-o scenă horror de predecesorul Erik ten Hag. Numai că Manchester United merge și mai rău!

Singurul lucru bun într-un ocean de tristețe și frustare pentru fanii „Diavolilor Roșii” este că 2024 s-a terminat. Cu încă un eșec ca o sare pe rană deschisă, 0-2 cu Newcastle, în fața unei echipe învingătoare doar a doua oară în ultimele 40 de vizite în fieful lui United!

Vestea proastă, dintr-o serie care nu se mai termină, concurând doar cu black-out-ul rivalei City, este că Noul An se deschide taman cu derbyul cu Liverpool, și pe Anfield Road. Fix adversarul care îi mai lipsea fostului făcător de minuni de la Sporting!

Bilanțul primelor 50 de zile ale managerului portughez mi se pare greu de prevăzut și de explicat.


Ruben Amorim, deznădăjduit

Deși are scuza că a preluat o echipă din mers și cu mers de personal, pentru că United nu-l putea aștepta până la vară, când ar fi vrut el să-i lase pe „leii” din Lisabona, rezultatele și jocul continuă să îi îngrozească pe suporteri. Aceștia îndură umilințele și încă rezistă cu stoicism în tribune până la ultimul fluier al chinului și agoniei fără de sfârșit.

Start mai prost decât cu Ten Hag și dezastre înlănțuite!

Uitându-mă pe cifre, situația arată în nuanțe mai sumbre decât cu mult hulitul tehnician batav. Cu deja șase înfrângeri din 11 meciuri, Ruben Amorim l-a întrecut în contraperformanțe. Atât în privința întâiului sezon, cât și a primei părți a acestei stagiuni.


Nu mai vorbesc că de șase decenii nu s-a mai întâmplat ca Manchester United să încaseze 18 goluri într-o lună! Decembrie, ce se termină peste câteva ore.

Mult mai aproape de retrogradare (cui îi vine să creadă în ce hal au ajuns „Diavolii Roșii”?) decât de Liga Campionilor sau de Europa League. Competiția în care vor vizita Bucureștiul într-o lunăși pe care au câștigat-o, în 2017, cu Mourinho pe bancă.

În 11 ani după Sir Alex Ferguson s-au schimbat 10 manageri!

United arată acum ca un copil rămas orfan după ce l-a pierdut pe tătucul legendar Sir Alex Ferguson. De peste 11 ani cei care pun manageri nu au fost în stare să nimerească profilul necesar reînvierii vremurilor de altădată.

Și s-a ajuns deja la al zecelea. Câți a schimbat clubul din Manchester, cel mai galonat ca număr de titluri în Anglia, în 68 de ani precedenți erei scoțianului!

Paradoxal, deși au plecat americanii atât de urâți de suporteri, frații Glazer, iar clubul a trecut în proprietatea unui miliardar autohton, Jim Ratcliffe, și investiții în jucători se fac mereu cu nemiluita și la suprapreț comparativ cu valoarea îndoielnică, mediocritatea în care se zbate United este perpetuă.

Două FA Cup, două Cupe ale Ligii, o Supercupă plus Europa League după Sir Alex. 38 de trofee în 27 de ani cu scoțianul!

Cele doar șase trofee cucerite de United (niciun titlu!) nu înseamnă mai nimic pentru un club pe care adversarii îl respectă, însă nu se mai tem deloc să-l trateze ca pe o trupă mică.

Locul al 14-lea, linia mizerabilă de clasament și tristețea din iarbă, unde 11 tineri ori bărbați maturi arată de parcă au uitat să joace fotbal, reprezintă, nu numai pentru mine, o ecuație cu mulți parametri și cu și mai multe necunoscute fără vreo soluție pe termen scurt.

Și nu se vede luminița de la capătul tunelului întortocheat în care Sir Alex Ferguson i-a aruncat din TGV pe „Diavolii Roșii”! Cu Ruben Amorim, ce a „explodat” prin rezultatele cu Sporting, Chester van United a devenit Manchester Amurim.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.