Florin Manea, băiatul regretatului fost jucător, antrenor şi conducător al Rapidului, Nicolae Manea, a dezvăluit la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” că clubul din Giulești (condus în urmă cu zece ani de Valerii Moraru) are și în prezent o datorie de 11.000 de euro față de fostul colaborator!
Manea jr. a punctat în interviul GSP.RO că fostul antrenor decedat din cauza unui cancer la ficat a câștigat cel mai mult 3.000 de euro pe lună la Rapid.
Nicolae Manea a decedat pe 15 decembrie 2014, la vârsta de 60 de ani, la nici două luni de când fusese diagnosticat cu cancer la ficat. Invitat în cadrul emisiunii moderate de Ovidiu Ioanițoaia pe GSP.RO, fiul fostului rapidist, Florin, a vorbit despre relația pe care o avea cu tatăl său și a făcut dezvăluiri incredibile despre perioada petrecută de acesta în Giulești.
- Florin, cum a fost să fii băiatul lui Nicolae Manea, un jucător emblematic al Rapidului?
- Foarte greu! A fost aproape imposibil pentru mine. Că mă gândeam la băiatul lui Cruyff, Jordi. Indiferent cât ar fi fost de bun, era greu să fie mai bun ca Johan. La fel a fost și pentru mine. Am jucat poziții diferite. Eu am avut ghinionul să mă accidentez de două ori foarte devreme. La 22 de ani a trebuit să renunț la fotbal.
- Tu te-ai lăsat când se începe.
- Am fost la 16 ani în Liga 2. La 19 de ani am debutat în Liga 1. Dar am suferit apoi două accidentări: una la stângul, una la dreptul. Ligamente! Mi-era greu să mai... Nu mai eram la același nivel.
Florin Manea: „Când a murit tata, mi-am pierdut cel mai bun prieten!”
- Cum era Nae, Dumnezeu să-l ierte!, ca tată?
- Nu cred că o să-l mai depășească nimeni la numărul de meciuri. Are 400 și ceva de meciuri pentru Rapid. Și, mi se pare, locul trei în clasamentul golgeterilor. Pentru mine, tata a fost cel mai bun prieten. Și pierderea lui a fost pentru mine o lovitură groaznică. Mi-am revenit greu după pierderea lui. Pentru că mi-am pierdut cel mai bun prieten!
- El era întotdeauna jovial. Întotdeauna pus pe glume.
- Am trăit cu toate astea în casă, tot timpul. Și cu mama făcea glume. Și cu noi. Bine, îl vedeam mai rar, el fiind fotbalist. Venea o dată la lună acasă. Dar tot timpul a fost... Oricât de supărat eram, mă suna și mă făcea să râd. Țin minte, la început, când m-am luat de impresariat îmi zicea „Impresarul fără portofoliu”. „Ce face impresarul fără portofoliu?”.
- S-a dus, din păcate, foarte repede.
- 60 de ani. Doi luni jumate de când s-a declanșat boala. Pe 7 octombrie 2014 am aflat și pe 15 decembrie 2014 a murit. Foarte repede!
- A avut un cancer, nu?
- Cancer la ficat și s-a extins peste tot. Ce să zic? Eu cred că așa a fost să fie. Mama a murit la șase ani după el, pe 14 decembrie 2020. Pe 15 am îngropat-o lângă el. Când făcea tata șase ani, am pus-o pe mama lângă el. Mama a murit de COVID.
- Decembrie e o lună tristă pentru tine.
- Asta vorbeam și cu soția. Toată familia noastră a murit între 1 și 15 decembrie. Socrul meu pe 12 decembrie, mama, 14, tata, 15, bunică-miu, 7, bunică-mea, 6. Am zis că dacă trecem de 15 decembrie, o mai ducem un an.
Florin Manea: „Cel mai mare salariu pe care l-a avut vreodată tata la Rapid a fost 3.000 de euro!”
- Da...
- Și ca să revin la tata, în momentul când a murit, clubul ăsta pentru care și-a dat 20 de ani de viață avea să-i dea 11.000 de euro banii lui munciți. Era Moraru ăla, moldoveanul ăla, patron. Și nici în ziua de azi nu i-am văzut. E normal?!
- Cum?! Au rămas datori la Nicolae Manea cu 11.000 de euro?
- Da, era bolnav de cancer și nu i-au dat bani. Și cel mai mare salariu pe care l-a avut tata vreodată la clubul Rapid a fost 3.000 de euro, ca să ne înțelegem! Cel mai mare! Și-a dedicat viața, sănătatea clubului ăla...
- De necrezut e că îmi spui că a rămas clubul dator...
- Era bolnav și suna la club să-i dea banii ca să plătim ce avea el la Nisa. Zic: „Tata, nu-ți trebuie bani, am eu bani. Am plătit eu tot”. Mulțumesc, Mircea Lucescu și Gino Iorgulescu! Au fost singurii doi oameni care m-au sunat și mi-au trimis o anumită sumă de bani pentru tata!
- Când era bolnav.
- Da, eram în tratamente. Nu mai zic de nașul Nicu Gheară. Dar au fost singurii oameni. Rapidul... Îi suna tata la club: „Mă, vă rog eu, dați-mi banii că am și eu nevoie, fac citostatice, stau la Nisa”. Nu!
Au trecut 10 ani de la decesul lui Nicolae Manea
Fostul jucător, antrenor şi conducător al Rapidului, Nicolae Manea, a decedat pe 15 decembrie 2014, la vârsta de 60 de ani, la nici două luni de când fusese diagnosticat cu cancer la ficat. Fostul atacant şi-a început cariera la Rapid, unde a făcut junioratul din 1967 până în 1973:
- a jucat timp de 7 ani, din 1973 până în 1980, la Rapid. A strâns 108 prezenţe şi a marcat 32 de goluri;
- din 1980 a trecut în Ghencea pentru doar un an, unde a jucat 9 meciuri şi a înscris un gol;
- a revenit la Rapid, unde a mai jucat încă 6 ani, din 1981 şi până în 1987. A strâns 113 meciuri şi a marcat de 17 ori;
- şi-a încheiat cariera la Bistriţa, unde a stat 4 ani: din 1987 până în 1991. 40 de meciuri şi 14 goluri a strâns fostul atacant la Gloria;
- avea o selecţie la naţionala României, plus alte 11 pentru naţionala olimpică, unde a marcat de două ori.
Din 1991 şi-a început cariera de antrenor la Drobeta Turnu Severin. Le-a mai condus pe Unirea Dej, FC Bihor, Rapid, Ceahlăul, FC Braşov, Gloria Bistriţa, Corona Braşov şi naţionala U21 a României.
Nicolae Manea a câştigat cu Rapid, ca jucător, o Cupă a României în 1975 în faţa Universităţii Craiova, 2-1. A marcat ambele goluri ale giuleştenilor, iar pentru olteni a înscris Ion Oblemenco.
{{text}}