Gică Popescu (57 de ani) este președintele celor de la Farul, dar și consilierul premierului României, Marcel Ciolacu. Fostul mare internațional a dezvăluit pentru GSP.ro că a propus un proiect de lege pe care vrea să-l vadă pus în aplicare cât mai rapid, legat de banii pe care echipele îi primesc din partea statului român.
- Domnule Popescu, legat de implicarea dumneavoastră la Guvern.
- Am considerat și am stat de vorbă cu primul ministru Marcel Ciolacu și i-am spus după o discuție cu echipele de Liga 1 că mi se pare injust ca finanțarea cluburilor în general să fie diferită în funcție de forma juridică cu care este construit fiecare club în parte.
- Așa.
- În Liga 1 suntem 8 SA-uri (Societate pe acțiuni) și 8 ONG-uri (Organizație neguvernamentală). ONG-urile pot să ia bani de la administrația publică locală, SA-urile nu.
- De la stat, ca să zicem așa.
- Administrația publică locală, da? Și SA-urile, nu. Eu cred că asta este concurență neloială și discriminare ca unii să poată să ia și unii să nu poată să ia. Dacă ne uităm mai bine, performanța o fac echipele cu SA-urile. Cred că anul trecut din cele șase echipe din play-off, cinci erau SA-uri! Mi-e greu mie să mă bat cu U Cluj, care în fiecare an primește 4 milioane de la primărie. Iar eu, Farul, nu primesc niciun leu!
-Continuați.
- Eu, Farul, care dau 30% aproape din toți jucătorii de la toate echipele naționale de juniori. Și i-am zis premierului că nu e normal să fie așa. Ori are toată lumea posibilitatea să ia...
Gică Popescu: „Premierul Marcel Ciolacu a înțeles proiectul și l-a acceptat”
- Ați cerut același tratament.
- Eu să mă duc la primăria Constanța. Să întreb. „Eu sunt cea mai reprezentativă entitate sportivă din Dobrogea, da? Nu mă ajuți și pe mine?”. Aici putem discuta. Și cei de la Finanțe spuneau că „da, dar nu este normal să luați bani de la stat și să dați dividende”. Și le-am spus. „Păi nu. Contabil înregistrăm diferit și atunci când facem calculul pe dividende nu ne raportăm. Uităm de ei”. Îi scoatem din discuție.
- OK.
- Sau putem să facem mai mult. Să spunem: „Dom'le, din total sumă primite de la stat, 50% să meargă la centrele de copii și juniori, 30% la nu știu la organizare și să nu dai salarii”. Să nu se interpreteze că e ajutor de stat atunci când dăm salarii. Deci nu dăm salarii. Salariile le plătim noi de la sponsor, de la ticketing, da? Și avem un astfel de demers pe parcurs. Premierul l-a înțeles, l-a acceptat.
- Ce urmează?
- Am făcut un grup de lucru la nivelul Guvernului condus de mine și de șeful Cancelariei, unde participă și Federația și Ministerul de Finanțe și Agenția Națioală pentru Sport, astfel încât această chestiune să fie benefică tuturor sporturilor din România. Nu neapărat pentru fotbal. S-ar putea ca primăria Craiovei să zică „nu finanțez fotbal, dar dau bani la handbal sau la baschet sau la atletism sau la judo”. Dar să existe această posibilitate de finanțare fără să conteze forma juridică.
„E concurență neloială. Cum să mă bat eu?”
- Bun, și în ce stadiu este acest proiect?
- E pe parcurs. Din câte știam eu, trebuia să intre la vot înainte de alegeri, dar se pare că n-a intrat.
- Asta ar ajuta-o și pe CSA să nu mai...
- Ar ajuta pe toată lumea. Nu e corect ca unii să poată să beneficieze de finanțare. Pentru că e concurență neloială. Cum să mă bat eu? Eu care în fiecare an mă chinui să-mi fac bugetul.
- Trebuie un tratament egal.
- Deci dacă comunitatea dorește sport, să le dăm sport. S-ar putea ca o anumită comunitate să nu vrea fotbal, să vrea handbal, să vrea baschet, să vrea atletism, să vrea judo, să vrea box. Nu știu. Dar vorbim de sport în general.
Gică Popescu: „Fără ajutorul băncilor nu merge!”
Lucrările la noul stadion din Constanța vor demara în primăvara anului 2025. „E un contract semnat deja, care a produs efecte. Deja se proiectează construcția stadionului. Dacă nu sunt bani, nu sunt bani. Dar lucrurile sunt deja demarate”, spune Gică Popescu.
Acesta a menționat că principalul cantonament al echipei va rămâne tot la Ovidiu. „Am băgat 14 milioane de euro în noua construcție pe care am deschis-o. 14 milioane! Din veniturile proprii. Bineînțeles cu ajutorul băncii”, dezvăluie Popescu.
Care a continuat și-a precizat: „Nu poți să faci investiții fără ajutorul băncii. Noi avem parteneriat cu Banca Transilvania, care ne este și sponsor. Nu ai bani să plătești și echipa, să plătești și juniorii, să ai și Academie, să faci și investiții. Fără ajutorul băncilor nu merge”.
{{text}}