Etapa a 9-a a Ligii Naționale de Baschet Feminin a început cu o partidă extrem de dezechilibrată, între CS Rapid București și CSU Brașov, încheiată la o neverosimilă diferență de 105 puncte în favoarea echipei din Capitală: 128-23.
În ultimii ani, baschetul feminin din România a fost într-o cădere vizibilă, competițiile interne fiind dominate de ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Numărul echipelor din Liga Națională a scăzut și, în prezent, prima divizie are doar 8 participante.
CSU Brașov, compătimită de antrenorul adversarei: „Trece printr-o perioadă foarte grea”
Mai mult decât atât, diferența dintre formațiile de pe podium și cele de la coada clasamentului este uriașă. Un exemplu pertinent este reprezentat de confruntarea dintre Rapid București și CSU Brașov, încheiată cu scorul de 128-23 pentru alb-vișinii.
Trupa din Giulești a marcat minimum 28 de puncte în fiecare din cele 4 sferturi, în timp ce adversara sa nu a depășit borna celor 10 puncte în nicio secvență. Teodora Neagu (21 de puncte) a fost principala marcatoare a lui Rapid București, urmată de Alexia Frîncu (18 puncte), Alexandra Bobar (16 puncte) și Evelina Petrof (16 puncte).
„Din păcate, echipa din Brașov trece printr-o perioadă foarte grea și are jucătoare junioare. Dar, pentru noi, pot să spun că a fost un meci util în care am repetat anumite lucruri pentru meciurile viitoare.
N-am urmărit neapărat acest lucru (n.r. să înscrie toate baschetbalistele de pe foaia de joc), dar mă bucur foarte mult pentru felul în care au abordat partida. Au înțeles, au fost serioase și cred că asta a fost o consecință a acestui lucru”, a declarat Alexandru Vasile, antrenorul echipei din Capitală.
De partea cealaltă, CSU Brașov a încasat a 8-a înfrângere din tot atâtea partide și se află într-o situație delicată. Dan Calancea, fostul antrenor al naționalei feminine a României, a folosit doar 8 jucătoare, mai multe dintre ele fiind născute în 2009 sau 2010.
În urmă cu aproape o lună, CSU Brașov a suferit un alt eșec usturător: 37-133 pe terenul lui Sepsi Sfântu Gheorghe.
CSM Constanța, o altă formație care ilustrează criza în care se află baschetul feminin
Trupa din orașul de sub Tâmpa este doar una dintre formațiile din LNBF cu mari probleme. CSM Constanța, echipa care a întrerupt hegemonia lui Sepsi, este în pragul desființării, după ce baschetbalistele au rupt în mod unilateral contractele, fiind neplătite de 4 luni.
Au existat informații conform cărora jucătoarele de la Constanța, alături de antrenorul Alexandru Olteanu, ar ajunge chiar la Rapid București, însă deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat.
Luni, 6 ianuarie, CSM Constanța are programat un duel cu CS Agronomia București, cu începere la ora 13:00.
Carmen Tocală, președinta FRB: „Baschetul feminin ar fi trebuit înghețat timp de 2 ani”
La finalul anului 2024, într-un interviu acordat Agerpres, Carmen Tocală, președinta Federației Române de Baschet, a vorbit despre starea baschetului feminin, făcând o propunere nemaivăzută: înghețarea campionatului pentru doi ani.
Carmen Tocală, președinte FRBSenioarele sunt în număr extrem de limitat în România, asta ne demonstrează ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani. Sportivii au nevoie de zece ani să ajungă la performanţă. Acum culegem ceea ce am semănat, şi cum nu am semănat, culegem ceea ce ne dă bunul Dumnezeu, prin talent.
Baschetul feminin ar fi trebuit îngheţat o perioadă de doi ani, în care să nu ne înregistrăm în competiţiile internaţionale de niciun fel, nici intercluburi, nici internaţiuni, să nu aducem jucătoare străine şi să ne măsurăm şi să ne analizăm valoarea sportivelor noastre. Şi numărul lor este mic, pentru că ne uităm şi cantitativ. Nu avem 20 de jucătoare de baschet la momentul acesta care să poată activa la nivel competiţional internaţional ridicat.
Şi mai există şi riscul de a investi în jucătoare şi ele să nu vină la lot. Patriotismul trebuie sporit din stadiul de pruncie. Şi dacă nu o să înţelegem să ne respectăm ţara, să ne iubim tricolorul, nu o să ajungem nicăieri. Și nu numai în baschet, în sport în general
- Carmen Tocală, președinte FRB
{{text}}