Răzvan Matiș, puștiul școlit în „Academia Hagi” și considerat la un moment dat un fotbalist de mare perspectivă al dobrogenilor, a pierdut contactul cu primele două ligi. Împrumutat mereu de „Rege”, trecut și pe la FC Argeș și Chindia, Matiș, în curând 24 de ani, joacă în prezent la Zalău, în Liga 3. În 2018, fostul „decar” de la juniorii Viitorului reușea o „dublă” remarcabilă în finala turneului internațional Future Talents Cup, însă ascensiunea sa a stagnat odată cu trecerea anilor.
În anii junioratului, se anunța unul dintre numele de prim rang făurite în academia de la malul Mării, cu un potențial nemărginit la orizont, însă Răzvan Matiș n-a călcat pe urmele lui Florin Tănase, Ianis, Coman, Răzvan Marin ori Drăguș. Puștiul fâșneț, fost internațional de tineret, a schimbat echipele în neștire, dar n-a devenit un reper nici la Constanța, nici la celelalte cluburi pe care le-a rulat în ultimii ani.
Rămâne în dreptul său, vis îndepărtat astăzi, finala europeană de juniori decisă în 2018, când era desemnat MVP-ul și golgeterul „Future Talents Cup”, competiție câștigată de echipa U17 a Academiei Hagi.
Fotbalistul născut în 2001 a strâns puțin peste 15 meciuri în prima ligă, acum încearcă să-și reclădească statutul la Zalău, o formație potentă din Liga 3, cu aspirații de promovare.
Matiș, omul al cărui gol a contribuit decisiv la revenirea Argeșului pe prima scenă, în 2020, a acceptat să-și reconstituie diverse momente din carieră într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.
Răzvan Matiș: „Ce sunt astăzi se datorează lucrurilor învățate la Academia Hagi”
- Răzvan, cum ești, cum ti-ai caracteriza anul recent încheiat și ce planuri ai pentru 2025?
- Sunt bine, încă în vacanță și abia aștept să reiau antrenamentele. Pentru mine, 2024 a fost bun an bun, pot spune, cu un început dificil, la Târgoviște, dar am terminat cu capul sus la Zalău.
- Ești nemultumit de actualul tău statut, de faptul că joci în cel de-al treilea eșalon în acest moment?
- Nu pot să spun că sunt nemulțumit, pentru că de mine depinde aproximativ totul. Sunt convins că pot activa la un nivel mai înalt, dar nu stau sa mă gândesc acum la lucrul ăsta. De când am luat decizia de a semna cu Zalău, sunt cu gândul doar la ce am de făcut pe teren și cu gândul de a ajuta echipa să promoveze. Consider că, până acum, îmi fac treaba și răsplătesc așteptările, având 7 goluri și 8 pase decisive în 15 meciuri. Sper să o țin tot așa.
- Ai fost considerat un puști extrem de promițător al celor de la Viitorul, ai crescut acolo. Cum te-a ajutat acea perioadă, mă refer la anii care ai fost implicat în proiectul lui Hagi?
- A fost o perioadă frumoasă, cu toate că, în momentele acelea, nu conștientizam ce se întâmpla acolo și că mă va ajuta pe viitor. Ce sunt și ce pot astăzi se datorează lucrurilor învățate acolo.
- Totuși, de ce crezi că nu ai reusit să-ti pui amprenta si la prima echipă a celor de acolo?
- Poate nu a fost să fie pentru mine, nu știu, nu vreau să mă mai gândesc la asta.
„După două etape, am aflat că FC Argeș nu se mai bazează pe mine. Nici până azi nu știu a cui a fost decizia”
- Ai schimbat multe echipe, unde te-ai simțit cel mai bine, ce loc a avut o semnificație aparte pentru tine?
- Într-adevăr, am ceva echipe la activ pentru vârsta pe care o am. La majoritatea am avut momente când m-am simțit bine, mai multe sau mai puține.
- Poate oamenii nu-și mai amintesc, dar ai înscris un gol foarte important pentru FC Arges, cel în urma căruia echipa a promovat pe prima scenă în 2020. A rămas și pentru tine o amintire specială acel moment?
- Pot spune că acel gol încununat cu promovarea echipei în Liga 1 e una dintre amintirile mele preferate
- Totusi, de ce nu ai continuat pentru mult timp la FC Arges în Liga 1? Doar două meciuri în prima ligă, din ce am vazut pe statistici.
- Așa este, cu toate că, până să înceapă sezonul, îmi era promis locul de titular, locul de junior în teren. După două etape, am aflat că nu se vor mai baza pe mine, nici până în ziua de azi nu știu cui i-a aparținut decizia, dar am luat-o ca o lecție.
„Mental, cea mai dificilă perioadă a fost la Chindia”
- Apoi, ai mai căpătat experiență în primul eșalon în tricoul Chindiei. Cum ai caracteriza perioada de la Târgoviște si cu ce ai ramas dupa acel contact mai pronunțat cu prima ligă?
- Cred că a fost cea mai dificilă perioadă, mental vorbind, nu știu dacă eram pregătit în acel moment pentru așa ceva.
- De ce a fost mental greu la Chindia? Poți dezvolta puțin? Ce ai întâmpinat acolo?
- Nu a ținut neapărat de latura sportivă , dar nu vreau să intru în detalii.
-Ai aproape 24 de ani, deci încă ești foarte tânar... Simți că mai ai multe de spus în fotbalul românesc?
- Cu siguranță. Sunt sigur că voi primi pe viitor o șansă de care o să profit, nu vreau să estimez, dar voi munci și voi demonstra că merit
36 de meciuria bifat Răzvan Matiș în tricoul Chindiei, clubul pentru care a jucat cel mai mult
{{text}}