Ionuț Chirilă, 59 de ani, rămâne un personaj colorat al fotbalului românesc. Invitat la podcastul GSP „2 la 1”, antrenorul care nu își mai găsește de mai bine de 3 ani echipă discută despre cum e „blocat la un nivel înalt” și acuză managementul cluburilor: „O lipsă de cultură a patronilor”.
- Podcastul cu Ionuț Chirilă va fi disponibil pe canalul de YouTube al Gazetei Sporturilor (ABONEAZĂ-TE AICI!), precum și pe GSP.ro, începând de duminică, ora 17:30
„Eu mă întreb de ce sunt blocat în fotbalul românesc?, eu, care am dat atât de mulți jucători!”, se întreabă Chirilă, care a antrenat o singură formație în ultimii 8 ani, pe Academica Clinceni, și atunci în numai 9 partide.
VIDEO. Ionuț Chirilă, în podcastul GSP „2 la 1”: „Oare de ce Ionuț Chirilă n-a antrenat nici Dinamo, nici Rapid, având șapte jucători formați în echipa de start?”
„Întrebați-i pe alții de ce am antrenat doar o echipă în ultimii opt ani! E o întrebare pe care o pune enorm de multă lume. Eu întreb dacă există un singur antrenor în România care să aibă etapele mele profesionale și care să fi ajuns la maturitatea de a gestiona un club din punct de vedere tehnic ca mine. M-am apucat de această profesie la 19 ani, când am avut un accident la picior și Dinamo mi-a dat o echipă pe mână, când n-am mai putut să joc.
Am făcut o selecție pentru acea generație fabuloasă cu care am câștigat patru titluri de campion: Tararache, Petre, Hîldan, Lică, Dinu Cezar”, începe fratele lui Tudor Chirilă.
„În fotbalul românesc sunt blocat la un nivel înalt și nu sunt lăsat să antrenez”
Acesta își sintetizează CV-ul și spune că nu înțelege de ce nu a ajuns „principal” nici la Dinamo, nici la Rapid, deși la ambele cluburi a performat în zona de juniori.
„Am fost numit antrenorul echipei naționale de juniori UEFA '94, pe care am calificat-o la Euro. Mi-am făcut mâna cu echipe de Divizia B, mi-am luat toate licențele. Am câștigat un titlu cu Rapid, singurul titlu de tineret din istoria Rapidului!, inventându-i pe Raț, pe Mărgăritescu, pe Bratu, pe Daniel Niculae, Voicu Ionuț, Nicolae Grigore și toți ceilalți.
Oare de ce Ionuț Chirilă n-a antrenat nici Dinamo, nici Rapid, având șapte jucători formați în echipa de start? Nu le-am antrenat pe ele și am fost obligat să iau echipe foarte mici. Un antrenor trebuie să demonstreze că din echipe mici face echipe mari, iar din jucători anonimi face jucători importanți.
De ce trebuie să ajung la Clinceni, să mă antrenez cu găinile pe câmp? De ce să ajung la Târgu Mureș, o echipă în faliment fotbalistic? Îmi asum riscuri cu grad mare de dificultate, dar nu sunt lăsat să antrenez la nivelul competențelor mele profesionale. De ce nu antrenez, de ce? Mă întreb și eu. În fotbalul românesc sunt blocat la un nivel înalt și nu sunt lăsat să antrenez”, consideră Ionuț Chirilă.
„Am fost executat la Chiajna!”
Fiul marelui ziarist Ioan Chirilă crede că a fost „executat” la Concordia Chiajna și explică de ce. Pe ilfoveni i-a pregătit în intervalul iunie 2013 - martie 2014.
„De ce Ionuț Chirilă n-a primit șansa să antreneze Dinamo? De ce am fost dat afară și de la Chiajna? Am preluat o echipă retrogradată și am câștigat la TAS cu celebrul avocat Jorge Ibarrola, fost judecător la TAS, care mi-a câștigat atunci memoriul depus și Rapid a rămas în Divizia B.
Am făcut 30 de puncte în returul campionatului, cu șapte jucători U21, într-un campionat în care bat la Botoșani 2-0, 4-0 pe Săgeata, 3-1 pe Astra, 2-0 pe Timișoara și Brașov.
Și sunt dat afară fără nicio explicație. Am fost executat! Nu știu de ce. Era o echipă care trăia din drepturile TV, pe care eu le-am adus, băgând echipa în Liga 1.
Da, recunosc, am făcut o greșeală că m-am dus la Clinceni, am luat Clinceniul într-o situație groaznică, aveau două puncte în etapa a 10-a...”, a adăugat Ionuț Chirilă.
„Cu riscul de a nu mai antrena niciodată în Liga 1, cineva trebuie să o spună: se întâmplă și din cauza lipsei de cultură a proprietarilor de cluburi!”
Cel mai nou invitat la podcastul Gazetei condamnă managementul cluburilor din România și arată cu degetul patronii care au încredere în antrenori doar pentru că ei provin din foști fotbaliști importanți.
„Nu poți să te dai jos din pom mâine, adică din postura de jucător, și să devii antrenor fără niciun criteriu de competență. Să te duci la proprietar – că ai un nume de legendă în spate ca jucător – și să ceri zece jucători.
În lipsa științei de a construi, proprietarul bagă bani într-un sac fără fund, te dă afară peste șase luni, vine alt antrenor, alt fost jucător, care miercuri s-a lăsat de fotbal, joi s-a făcut antrenor. Și spune: «Vreau alți zece jucători!». Și rezultatul? Târgu Mureș – faliment, Rapid – Liga 4, Dinamo – Liga 2, Vaslui nu mai există, Astra – desființată.
Ajungem să ne dăm seama că peste 50-60% din fotbalul românesc a trecut prin insolvență. Pentru că n-aveam nici o școală de directori sportivi, ca să existe o comunicare cu managementul tehnic.
Chiar cu riscul de a nu mai antrena niciodată în Liga 1, trebuie să o spunem, cineva trebuie să o spună: se întâmplă și din cauza lipsei de cultură a proprietarilor de cluburi din România, care bagă bani ca într-un sac fără fund și apoi se lasă! Uită-te la Craiova unde e, deși acolo se nasc fotbaliști ca ciupercile după ploaie. E posibil să nu câștigi un titlu în zece ani?!”, a conchis Ionuț Chirilă.
Nu știm să construim jucători. Majoritatea antrenorilor vor să se acopere de maturitate și au nevoie de jucători care să le câștige lor meciurile, în loc ca ei să-i dezvolte pe jucători. Au nevoie de fotbaliști ca să le rezolve problemele, acum, pe loc. Cum e CFR, care i-a cumpărat pe Culio, Camora, Omrani... Dar îi cumperi cu costuri mari, pe salarii mari.
Apoi, dacă nu e un raport bun între ce ai băgat și ce profit ai, ajungi la -29 de milioane. Și te duci în faliment. De exemplu, CFR are o situație îngrozitoare din punct de vedere financiar!
- Ionuț Chirilă, în podcastul GSP „2 la 1”
{{text}}