GSP special   •   Special   •   RĂZBOI ÎN UCRAINA

Explozie la centrala de la Cernobîl! La câțiva kilometri distanță, stadionul din Pripyat arată ca într-un film de groază

Orașul Pripyat, Ucraina, în 2024 / FOTO: Imago +39 Foto
Orașul Pripyat, Ucraina, în 2024 / FOTO: Imago

Articol de David Marinescu   —  vineri, 14 februarie 2025

În timp ce presupusele discuții de pace dintre Donald Trump și Vladimir Putin au pus pe jar întreaga Europă, Rusia continuă să bombardeze intens Ucraina, inclusiv ținte de infrastructură din țara invadată în februarie 2022. Vineri dimineață, forțele Moscovei au lovit sarcofagul care protejează rămășițele reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl.

Rusia continuă să exploateze vulnerabilitățile Ucrainei, la aproape trei ani de la începutul sângerosului război declanșat de Moscova în țara vecină.

Mai nou, dincolo de atrocitățile comise în regiunile în care forțele Kremlinului își continuă înaintarea, rușii și-au concentrat atenția pe un obiectiv unde au mai încercat să producă stricăciuni și în zilele ce au urmat invaziei. Mai exact, într-un punct sensibil, la Cernobîl, locul unde, în urmă cu 39 de ani, a avut loc dezastrul nuclear care a îngrozit Europa de Est.

GALERIE FOTO. Cum arătau stadionul din Pripyat și împrejurimile de la Cernobîl în 2024


Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago +39 Foto
Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în cursul nopții de joi spre vineri a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, într-una dintre cele mai vulnerabile zone ale centralei nucleare de la Cernobîl, la sarcofagul care protejează rămășițele reactorului 4.

„Nivelurile de radiaţii din interior şi din exterior rămân normale şi stabile. AIEA continuă să monitorizeze situaţia”, au informat ucrainenii, conform Libertatea.

Potrivit variantei înaintate de Kiev, rușii au atacat cu drone scutul de protecție împotriva radiațiilor de la fosta centrală de la Cernobîl. Nu au fost raportate victime, însă ucrainenii se tem de ce e mai rău, ținând cont de istoricul dramatic din acea zonă.


Zelenski îi taxează pe ruși: „Nicio modificare a retoricii statale bolnave și inumane”

„În fiecare seară, Rusia recurge la astfel de atacuri asupra orașelor și infrastructurii Ucrainei.

Rusia continuă să-și dezvolte armata și nu arată nicio modificare a retoricii sale statale bolnave și inumane. Asta arată în mod clar că Putin nu se pregătește de negocieri, ci se pregătește să înșele în continuare lumea”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform sursei citate.

Stadionul din Pripyat e aproape de centrală, în paragină

Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina, arată într-un mod incredibil. Natura a pus stăpânire pe construcția abandonată din cauza dezastrului de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986. Arena „Avanhard” din Pripyat a fost adus în paragină de una dintre marile tragedii ale secolului 20.

Explozia reactorului nuclear de la Cernobîl, tragedia care a oprit cursul firesc al vieții în regiune, a transformat total arena. Astăzi, la aproape 39 de ani de la dezastru, stadionul arată într-un mod unic.

+39 Foto
Stadionul Avanhard din Pripyat, Ucraina / FOTO: Imago

Acolo unde ar fi trebuit să se regăsească porțile și gazonul a crescut o adevărată pădure. Copacii și-au făcut loc și printre betoane, în toate sectoarele tribunei. Fotografi din întreaga lume, cei mai curajoși dintre ei, se aventurează aici pentru a surprinde imagini unice.

Pripyat, oraș aflat aproape de granița cu Belarus, avea o populație de aproape 50.000 de oameni în momentul tragediei de la Cernobîl.

Cernobîl ne vizează pe toți!

Pe 26 aprilie 1986, în urmă cu aproape 39 de ani, la ora locală 01:23, reactorul numărul patru al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istorie. 

De unde amploarea dezastrului? Unul dintre reactoarele nucleare a explodat, provocând distrugeri uriașe. Acoperișul de 1.000 de tone a fost aruncat în aer, învelișul de grafit a luat foc și 190 de tone de substanțe radioactive au fost transportate în aer pe distanțe imense, afectând zone întregi. Ce a rămas după explozie? 300 km pătrați interziși oricărei activități umane. Un oraş cu 49.000 de oameni abandonat. 254 de morţi, 600.000 de oameni afectați de radiații.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.