GSP special   •   Special   •   ISTORII NEȘTIUTE

„O să mi-o plătești, porcule!” » A rămas în istoria fotbalului, dar cel mai greu „meci” l-a avut împotriva dictatorului. Mama lui a fost arestată și torturată + Povestea jocului decisiv de calificare la Mondial care a durat 30 de secunde

Articol de Octavian Cojocaru   —  sâmbătă, 19 aprilie 2025

Carlos Caszely a intrat în istoria fotbalului pe 14 iunie 1974, când a avut loc meciul de deschidere de la Cupa Mondială. RF Germania a învins pe Chile cu 1-0. Sud-americanii au rămas în 10 din minutul 67, când Carlos Caszely a fost eliminat și a fost primul jucător din lume care a văzut cartonașul roșu în fața ochilor la un meci de la turneul final al Cupei Mondiale.

Eliminați mai fuseseră mulți jucători la edițiile precedente. Primul fotbalist trimis mai devreme la cabine la un meci de la Cupa Mondială a fost peruvianul Placido Galindo la meciul România – Peru (3-1), de la prima ediție a turneului final, cea din Uruguay, din 1930. Dar până în 1970, arbitrii îi invitau pe jucători să plece la cabine. Atât.

Primul jucător care a văzut „roșu” la Cupa Mondială

Cartonașele, atât cel galben, cât și cel roșu, au fost introduse de la Cupa Mondială din 1970, din Mexic, dar la acea ediție nu s-a dictat nicio eliminare!


Cartonașele fuseseră ideea lui Ken Aston, un fost mare arbitru britanic, care s-a inspirat din culorile semaforului când le-a propus.

Abia la ediția din Germania, din 1974, s-au folosit și cartonașele roșii, iar primul care l-a încasat a fost eroul acestor rânduri.

+12 Foto
Carlos Caszely era mic de statură, dar vânjos Foto: Imago

Carlos Caszely, născut pe 5 iulie 1950, la Santiago de Chile, un fotbalist cu origini maghiare, tatăl său fiind descendentul unor emigranți din Ungaria, a fost un tip micuț (doar 1,70 înălțime), îndesat, dar iute la mânie. Și un caracter puternic, care nu și-a îndoit niciodată coloana și n-a renunțat la punctele sale de vedere, indiferent de consecințe.


Fotbalul și politica i-au schimbat viața

Tocmai această trăsătură de caracter, intransigența, i-a adus cel mai lung și mai dureros „meci” din viața lui. Un „meci” care a durat 15 ani și a făcut victime colaterale.

Viața lui Caszely a fost împărțită în două, fotbal și politică.

Fotbalul i-a adus faima, politica i-a provocat cele mai mari dureri. Lui i-a adus doar dureri la figurat, dar mama lui a îndurat la propriu, fiind arestată și torturată de oamenii dictatorului.

Înaintea lui Zamorano, Salas sau Alexis Sanchez, Chile l-a avut pe Caszely

Carlos Caszely n-a fost fitecine în fotbal, dimpotrivă! A strâns 48 de selecții în perioada 1970 – 1985. Puține, ați spune, pentru 15 ani. Dar n-au fost chiar 15 ani, fiindcă între 1974 – 1979 și 1983 – 1985, el a fost interzis la națională. Chiar și în aceste condiții, a prins două turnee finale ale Cupei Mondiale (1974 și 1982). Și a marcat 29 de goluri pentru națională!

A fost depășit doar de stelele ultimelor decenii: Alexis Sanchez (52 de goluri), Eduardo Vargas (45), Marcelo Salas (37), Arturo Vidal și Ivan Zamorano (ambii cu câte 34).

Golgheterul all-time al celor de la Colo Colo

La nivel de cluburi, Carlos Caszely a strălucit la Colo Colo, cea mai galonată formație din Chile, pentru care a jucat în două „mandate” (1967 – 1973 și 1978 – 1985). El este cel mai prolific jucător din istoria grupării, cu 208 goluri.

Cu Caszely în atac, Colo Colo a ajuns pentru prima dată în istoria sa în finala Cupei Libertadores în 1973, pierzând dramatic trofeul în fața argentinienilor de la Independiente Avellaneda (1-1 în Chile, 0-0 în Argentina și 1-0 pentru Independiente în al treilea meci, jucat la Montevideo). Atacantul de 23 de ani a fost golgheterul ediției 1973 din „Copa Libertadores”, cu 9 goluri.

+12 Foto
Carlos Caszely era mic de statură, dar vânjos Foto: Imago

5titluri de campion a cucerit Carlos Caszely cu Colo Colo (1970, 1972, 1979, 1981 și 1983). De asemenea, el mai are în palmares și trei Cupe ale statului Chile (1981, 1982 și 1985)

3trofee de golgheter al campionatului din Chile a cucerit Caszely (1979, 1980 și 1981)

În perioada 1973 – 1978, Caszely a evoluat în Spania. Prima oară a fost legitimat la Levante (1973 – 1975, pentru care a marcat 15 goluri în 24 de partide), apoi la Espanyol Barcelona (1975 – 1978 / 46 de partide, 20 de goluri).

Atât despre fotbalistul Carlos Caszely, cel supranumit „Regele Careului”.

Scurt recurs la istorie

Să aruncăm o privire asupra realităților politice din Chile din anii '70. În plin Război Rece între Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), între lumea capitalistă și cea comunistă, apariția unui lider socialist în America de Sud a fost un șoc. Se întâmplase deja în Cuba, cu instaurarea regimului lui Fidel Castro. Apariția regimului Salvador Allende în Chile i-a enervat pe americani.

Allende a fost primul marxist ajuns președinte în urma unor alegeri libere într-o țară din America de Sud, în 1970. La doar 20 de ani, Carlos Caszely nu era doar un fotbalist foarte bun, ci și un comunist convins.

Fotbalistul care marca la foc automat era și o voce fermă care susținea naționalizarea fabricilor și toate inițiativele marxistului Allende.

Regimul lui Allende n-a durat mult. Primul lider socialist din America de Sud a dispărut violent din istorie, în urma unui atac armat desfășurat asupra palatului prezidențial, denumit „La Moneda”. Allende a murit în urma acelui atac.

Cercetări ulterioare au scos la iveală recent și teoria sinuciderii liderului socialist în momentul în care a realizat că nu se poate opune loviturii de stat și urma să fie luat prizonier.

La putere a venit regimul dictatorial al generalului Augusto Pinochet, iar noul guvern instalat la Santiago de Chile a fost unul pro-american. În urma acelei lovituri de stat, mai mulți refugiați politic din Chile au ajuns la București, regimul Ceaușescu oferindu-le posibilitatea să se stabilească în București, în niște blocuri de pe strada Râul Doamnei!

+12 Foto
Carlos Caszely era mic de statură, dar vânjos Foto: Imago

De aici s-a schimbat și soarta lui Carlos Caszely, mai ales că fotbalul și evenimentele istorice s-au înlănțuit parcă într-adins pentru a crea o dramă în familia celuit mai important jucător chilian.

Stadionul-închisoare

În toamna anului 1973, când Allende a fost înlocuit cu forța după lovitura de stat regizată de Augusto Pinochet, naționala statului Chile avea de susținut un baraj pentru calificarea la Cupa Mondială din 1974, din RF Germania, chiar contra celor din URSS.

Pentru comunistul declarat Carlos Caszely a fost o situație ciudată. Când a avut loc lovitura de stat în urma căreia a fost înlocuit Allende, pe 11 septembrie 1973, lotul chilian era în cantonament și jucătorii au fost feriți de informațiile despre schimbarea dură de regim.

Au aflat ce s-a întâmplat la ei în țară când au ajuns la Moscova pentru meciul tur cu URSS, disputat pe 26 septembrie 1973 și încheiat la egalitate, scor 0-0. Returul urma să se joace pe „Estadio Nacional” din Santiago de Chile, pe 21 noiembrie 1973.

Numai că stadionul a fost folosit de regimul Pinochet drept închisoare! Peste 7.000 de deținuți, cu toții dușmani ai noului regim, au fost înghesuiți în stadion.

Ei au fost printre cei „norocoși”, pentru că mulți alți dușmani ai regimului au fost duși în largul oceanului și aruncați în apă! Numărul victimelor din primele zile ale regimului Pinochet a fost uriaș.

URSS n-a vrut să se prezinte la Santiago de Chile, cerând ca, din motive umanitare și de siguranță, să se joace pe teren neutru. Republica Democrată Germană, care era deja calificată la turneul final din Germania federală, a amenințat că va boicota competiția.

Mama lui Caszely, arestată și torturată

Regimul lui Pinochet a dus din primele zile o luptă asiduă contra „dușmanilor” care rămăseseră de partea lui Allende sau care nu susțineau dictatura proaspăt instalată.

Dar Caszely era un nume prea mare pentru a fi făcut „dispărut” prea ușor de către regimul Pinochet. Arestarea sau eliminarea fizică a celui mai bun jucător al naționalei putea provoca altă lovitură de stat.

Atunci, regimul Pinochet a găsit soluția răzbunării! Olga Garrido, mama lui Carlos Caszely, a fost arestată și torturată. Când naționala Chile s-a întors de la Moscova, Carlos Caszely a văzut de la aeroport că mama lui era schimbată, că tatăl lui avea o privire pierdută, iar sora lui plângea necontrolat. Nu i-au spus nimic atunci.

Când au ajuns acasă, mama l-a luat deoparte într-o cameră și i-a arătat urmele torturilor la care fusese supusă.

„Am fost răpită din casa mea, dusă într-o locație necunoscută, legată la ochi, torturată și lovită. Au fost atât de multe lovituri că nu am mai reușit să le țin socoteala”, a povestit Olga Garrido. După ce a realizat grozăvia prin care trecuse mama lui, a îmbrățișat-o și au început să plângă amândoi ca niște copii.

„Meciul” de 30 de secunde!

Revenim la returul barajului Chile - URSS. Sud-americanii le-au cerut sovieticilor daune de 300.000 de dolari, cât ar fi costat biletele și publicitatea de pe stadion. Regimul Pinochet avea nevoie să arate lumii întregi o imagine a „normalității” și a insistat pe lângă șefii FIFA ca meciul să se joace pe teren.

Sovieticii n-au făcut deplasarea, cu toate că o comisie a FIFA a venit să inspecteze stadionul ca să se convingă că oaspeții au siguranța asigurată. Cei 7.000 de arestați au fost duși în deșertul Atacama, ca să se elibereze arena pentru meci.

Sovieticii au rămas fermi pe poziție și au refuzat să vină la Santiago, dar FIFA a decis să se joace un „meci” pe 21 noiembrie 1973. În tribune se strânseseră peste 15.000 de fani.

A fost un simulacru, o partidă care a durat doar 30 de secunde. A fost cea mai scurtă partidă oficială din istoria fotbalului și singura la care pe teren a fost o singură echipă! Pe teren au intrat doar cei 11 chilieni. Căpitanul Francisco „Chamaco” Valdes a marcat în poarta unor adversari inexistenți, iar arbitrul a fluierat finalul.

+12 Foto
Carlos Caszely era mic de statură, dar vânjos Foto: Imago

Până la urmă, FIFA n-a omologat meciul nici cu scorul de pe teren, 1-0, nici cu clasicul 3-0 de la „masa verde”, ci cu 2-0 pentru Chile! Nimeni nu știe de ce s-a decis astfel. Așa s-a calificat Chile la Campionatul Mondial din Germania din 1974.

Se spune că, scârbit de acest simulacru, Caszely n-a mai stat pe teren, ca să se bucure de calificarea la turneul final, ci a fugit la vestiare, unde ar fi vomitat!

„Porcule, o să mi-o plătești!”

Când delegația din Chile a plecat spre RF Germania în vara anului 1974, pentru participarea la turneul final, Augusto Pinochet s-a dus să le strângă mâna jucătorilor și să le transmită că imaginea statului în lume poate fi refăcută și de o comportare bună a naționalei la turneul final.

Când a ajuns în dreptul lui Carlos Caszely, jucătorul a refuzat să-i întindă mâna. Nu avea cum să-l salute pe omul al cărui regim de forță îi torturase mama.

Mai mult, atacantul i-a șuierat printre dinți: „O să mi-o plătești, porcule!”. Curaj vecin cu nebunia să-i spui așa ceva unui om care nu avea nicio problemă să ordone uciderea opozanților săi!

Eliminarea, prima din istoria turneelor finale, a fost primul gest voit al lui Caszely împotriva unui tiran care dorea să-și consolideze regimul „arestând” și marile realizări ale naționalei. Colegii nu i-au reproșat nimic, fiindcă au înțeles ce durere ascundea.

Penalty-ul ratat intenționat

Când a ajuns a doua oară la turneul final al Campionatului Mondial, la ediția din Spania, 1982, Caszely a găsit momentul perfect să se mai răzbune o dată pe „porcul” de Pinochet. În meciul inaugural cu Austria, europenii au deschis scorul prin Schachner, în minutul 22.

Dar Chile a primit un penalty care îi putea aduce egalarea. Caszely a luat mingea și a tras pe lângă bară. Mulți spun că și acest gest l-a făcut tot voit. Era o altă formă de protest împotriva dictatorului Augusto Pinochet. I-o „plătise” deja de două ori. Colegii l-au înțeles, nimeni nu i-a reproșat nimic.

Chinul s-a terminat după 15 ani

Chinul lui Caszely și al mamei sale s-a terminat după 15 ani, în 1988, când Pinochet a organizat un referendum în care a întrebat populația dacă vrea ca el să conducă țara până la moarte.

Plebiscitul n-a trecut, 56% la sută dintre votanți oferindu-i un „NU” categoric. „Lupta mea a avut sens. Porcul de Pinochet nu mai e”, a spus Caszely după acel referendum. Noul președinte al statului Chile, ales democratic, a fost Patricio Aylwin, instalat în 1990. Augusto Pinochet a murit în decembrie 2006, la 91 de ani.

Carlos Caszely are 74 de ani. Și încă își amintește de „meciul” de 15 ani contra lui Augusto Pinochet.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.