Sporturi   •   Gimnastica   •   INTERVIU

Reverență pentru Cătălina Ponor » Federația Europeană i-a dedicat un amplu material româncei: „Mama a vrut să mă las la 9 ani, i-am zis că fug de acasă”

Cătălina Ponor la Cluj-Napcoa FOTO GSP
Cătălina Ponor la Cluj-Napcoa FOTO GSP

Articol de Roxana Fleşeru   —  vineri, 14 martie 2025

Cătălina Ponor (37 de ani), triplă campioană olimpică, are cele mai multe medalii europene de aur la un singur aparat. Românca a cucerit cinci titluri continentale la bârna, iar Federația Europeană de Gimnastică i-a dedicat cvintuplei campioane un material amplu în care își amintește despre cariera sa.

Cătălina Ponor este una dintre gimnastele emblematice ale României, iar Federația Europeană de Gimnastică o consideră un simbol al Bătrânului Continent.

De aceea a vorbit cu românca pentru a readuce în lumina reflectoarelor povești din carieră impresionantă a lui Ponor. Aceasta cuprinde trei participări la Jocurile Olimpice, unde a cucerit cinci medalii, cinci distincții mondiale și treisprezece europene dintre care șapte de aur, cinci fiind la bârnă. Ponor s-a impus la acest aparat în 2004, 2005, 2006, 2012 și 2017.

Gimnaste cu multiple victorii la bârnă în cadrul CE


  • Cătălina Ponor - 2004, 2005, 2006, 2012 și 2017

  • Vera Caslavska - 1959, 1965, 1967

  • Svetlana Boginskaya- 1990, 1992

  • Larisa Iordache - 2013, 2020

  • Sanne Wevers - 2016, 2023

Dragoste la prima vedere pentru Cătălina Ponor

Cătălina Ponor a vorbit despre începuturile sale, despre cum s-a îndrăgostit de gimnastică după ce a văzut o clădire care i-a plăcut în Constanța, orașul său natal.

„Eram curioasă să văd ce este înăuntru, așa că am luat-o pe bunica mea și i-am spus, «oh, vreau să merg acolo, în clădirea aia». Bineînțeles, ea știa ce este înăuntru. Și când am deschis ușa și am văzut toți oamenii din jur, copiii, aparatura a fost dragoste la prima vedere.


Simona Amânar se antrena în acea sală, suntem de la același club. Am văzut-o cum făcea o mulțime de lucruri, cum zbura și toate cele. Și am simțit că, OK, de acum înainte, vreau să fac asta și vreau să fac ca ea. Vreau doar să zbor. Am fost foarte, foarte încăpățânată. Pe la nouă ani, mama a vrut să mă opresc din gimnastică pentru că am avut o accidentare gravă. Mi-a spus că nu mai pot merge, iar eu am replicat «Nu, atunci o să fug»”, a povestit ea pentru European Gymnastics.

Când am făcut primii pași în gimnastică, am simțit că vreau cu adevărat să fac doar asta. Nu mi-am dorit să încerc nimic altceva. Am fost atât de fascinată încât am știut că nu voi face altceva. Să fii încăpățânat este bine, dar trebuie să fii încăpățânat în anumite direcții. Știu când să mă opresc cu această încăpățânare. Am combinat această încăpățânare pe care o aveam cu ambiția, iar asta a fost, cred, cea mai bună combinație pe care o puteam avea – Cătălina Ponor

Cătălina Ponor / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Cătălina Ponor: „Am visat doar să fiu campioană olimpică o dată, dar Dumnezeu mi-a dat asta de trei ori!”

Ponor a ajuns la seniorat în 2003, iar în 2004 au avut loc Jocurile Olimpice de la Atena, unde ea a urcat pe podium cu echipa, la bârnă și la sol.

„Am vrut să câștig, desigur. Am visat la asta, în 2003 câștigasem trei medalii de argint la Campionatele Mondiale. Apoi am mers la Amsterdam pentru Campionatele Europene, unde am cucerit trei medalii de aur. Am devenit mai înfometată, am vrut din ce în ce mai mult. Datorită acestui sentiment și datorită a ceea ce am făcut înainte, mi-a dat senzația că pot să câștig. Dar a fost mult mai mult decât mă așteptam pentru că eu am visat doar să fiu campioană olimpică o dată, dar Dumnezeu mi-a dat asta de trei ori!”, a spus Ponor.

Sunt o mulțime de sentimente amestecate și nu știu dacă pot explica exact ce am simțit în fiecare moment în care am fost la Jocurile Olimpice de la Atena. Desigur, multă emoție, pentru că nu toată lumea merge la Jocurile Olimpice - Cătălina Ponor

Cătălina Ponor pe podium la Atena în 2004 FOTO Imago Images

Numită „regina bârnei”, jurnalistul a fost curios cum de Ponor a ajuns să exceleze la acest aparat. „Cred că mai întâi a fost talentul. Antrenoarea Mariana Bitang le spunea tuturor despre mine că dacă mă trezesc la ora 12:00 dimineața, pot să mă duc pe bârnă și să fac exercițiul. Și avea dreptate. Acesta era un talent pe care îl aveam. Și am știut cum să explorez acest talent și să-l duc și mai departe. Apoi a fost munca. Munceam atât de mult, cu atât de multe repetări, mii, milioane de repetări pe fiecare element”, a spus Ponor

14 medalii europene de aurare România la bârnă, cinci fiind cucerite de Cătălina Ponor.

Ea a continuat: „Bineînțeles, ascultam de antrenori pentru că ei știu cum să te pună pe drumul potrivit, știau când făceam greșeli. Ei știau când este bine și trebuia să începi să simți fiecare mișcare pe care o faci, dacă o faci și ești atentă la antrenor, începi singură să simți mișcarea ta în exercițiu și în elemente.”

44 de medaliiare România în palmares la bârnă la Campionatele Europene, cele mai multe din istorie

Cel mai înalt obiectiv al meu a fost să fiu campioană olimpică, așa că pentru a fi campioană olimpică a trebuit să fac unele sacrificii. Să am această dorință și această foame de a concura. Iar când concuram, era ceva ce nu știu cum să explic. Ceva ce am vrut să fac pentru totdeauna. Am fost atât de fericită să concurez. Eram atât de relaxată. Publicul și toți oamenii mă făceau să mă simt specială. Să fiu acolo, în arenă, în mijlocul competiției, cu oameni care îmi doresc să fiu cea mai bună, asta mă făcea să mă simt specială - Cătălina Ponor

Dacă nu ești concentrat, dacă nu petreci timp în sală, dacă nu muncești și nu faci multe exerciții, nu realizezi ceea ce visezi – Cătălina Ponor

Cătălina Ponor și competiția sa favorită

Ea a vorbit și despre cele mai frumoase momente ale carierei. „Voi pune Atena pe primul loc, desigur. Acela este cel mai important moment din cariera mea, dar după aceea voi pune Campionatele Europene de la Cluj. Chiar dacă am făcut atâtea Europene înainte și am avut atâtea medalii europene. Acesta a fost un moment special. Pentru că a fost acasă”, a reflectat Ponor.

Ea a detaliat:„Pentru că am avut o mulțime de români în jurul meu și care ne încurajau. Pentru că pentru prima dată i-am avut pe părinții mei lângă mine. Și pentru că am simțit că aceasta va fi ultima mea competiție și am vrut să termin cu capul sus, pentru că am avut acea dezamăgire la Jocurile Olimpice din 2016. Și am vrut să arăt tuturor că acolo a fost o greșeală. Am avut momente dezamăgitoare și la Cluj, pentru că dacă vă uitați la Europene în calificări am fost cu primul meu antrenor, apoi, în finală, am fost cu altcineva. Asta pentru că Matei Stanei, primul meu antrenor, a decis să renunțe cu doar o zi înainte de finală. Asta este. Printre emoții, toată frustrarea a venit peste mine așa. Și când am văzut că am câștigat, a fost doar explozia și plânsul”.

Cătălina Ponor la Cluj-Napoca / Sursă foto: GSP

Acum căsătorită și mamă, Ponor rămâne implicată în sportul care i-a dat atâtea momente de bucurie. „Sunt destul de ocupată cu copiii. De gimnastică mă ocup atunci când am obligații față de FIG, fiind reprezentanta sportivilor. Încerc să fiu la fiecare întâlnire pe care o avem și să explorez puțin această parte. Apoi vreau să fiu, și încerc să fiu, tot timpul la competițiile majore pentru a vorbi cu gimnastele. Să aflu dacă există lucruri pe care le putem schimba pentru ca în viitor să fie bine pentru ele”, a subliniat Cătălina.

Ponor a mai spus: „În restul zilelor sunt acasă cu copiii mei. Amândoi sunt foarte mici. Trebuie să fiu tot timpul cu ei. Dar tot am cursuri de două ori pe săptămână cu copii mici într-un club foarte mic. Încercăm să le explorăm talentul de a merge la gimnastică și de a realiza ceva. Încercăm să îi ajutăm, să îi încurajăm. Când văd un copil mic care poate face gimnastică și are acest talent, îl trimit la cluburile mari, Steaua sau Dinamo”.

Medaliile Cătălinei Ponor la competițiile majore

  • Jocurile Olimpice – 5 medalii (3 de aur în 2004, 1 argint în 2012, 1 bronz în 2012)

  • Campionatele Mondiale – 5 medalii (3 medalii de argint în 2003, 2 de bronz în 2004 și 2007)

  • Campionatele Europene – 9 medalii (7 de aur, 2 de argint)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.