Fotbal   •   Liga 1   •   PRIETENII LUI OVIDIU

După 16 ani de fotbal și rugby a ajuns medic: „Să vă zic cum l-a tratat pe bețivul satului! «Stați un pic, dom’ doctor, să frunzărim o țuică»”

Articol de Andrei Crăiţoiu   —  joi, 20 martie 2025

Dan Puric, unul dintre cei mai cunoscuți actori, eseiști și regizori din România, a fost invitat în platoul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, pe GSP.ro, unde a vorbit despre sport, despre fotbalul jucat în fața blocului, dar și despre tatăl său, care a jucat fotbal și rugby timp de 16 ani, iar apoi a devenit medic.

„Sportul a însemnat o ordine și o altă înțelegere, o altă autopercepție a ta, a trupului și a felului tău de a fi. Am făcut patru ani sport de performanță, am făcut judo. Pe urmă am făcut taekwondo. Toate lucrurile au fost transformate în step, dans, pantomimă”, a spus Puric.

Dan Puric: „Noi avem oameni cocoșați de tip laptop!”

Actorul a făcut și o referire la reclamele pentru „o viață sănătoasă” difuzate la televizor:


Ce spun la televizor cu minimum 20 de minute pe zi e o prostie. Trebuie mult mai mult! Când vrei să distrugi o națiune reduci orele de sport, cum au făcut la noi. Noi avem oameni cocoșați de tip laptop! Cu viața între transnaționale și terasă, iar între ele sunt cu căști”, a punctat actorul.

Supraconfortul este un proces de imbecilizare. Mișcarea este terapie. Ei se rup prin săli de fitness și-și omoară inima, când mișcarea trebuie să facă parte dintr-un stil de viață. Am văzut oameni de 120 kilograme care aleargă în forță în parc, e o nenorocire...

Dan Puric, actor

„Dacă o faceți bine, vă dau două găini, dar dacă moare, vă dau o capră”


Întrebat dacă a făcut vreun sport de performanță, Puric a răspuns: „Am jucat fotbal când eram puști, în fața blocului, dar nu am fost niciodată legitimat”. Tatăl său însă a jucat fotbal timp de 12 ani și încă patru ani rugby, după care a devenit medic „la țară”.

„Urca dealurile cu tensiometrul în mână, iar salvarea rămânea jos. S-a dus la un țăran acasă. «Cine e bolnavul?». «Stați un pic, dom’ doctor, să frunzărim o țuică!»”, începe povestea spusă de Puric.

Relatarea continuă: „«Dom’ doctor, soacră-mea e bolnavă. Dacă o faceți bine, vă dau două găini, dar dacă moare, vă dau o capră». Un umor fantastic. Tata urca dealurile, munții. A fost un medic imens, uriaș, la Negoiu, între munți. Fusese în Dobrogea, dar când au venit comuniștii, a plecat de acolo, de silă! Cum îmi vine mie să plec acum, tot de silă, din cauza comuniștilor ăștia albaștri”, a mai spus actorul la „Prietenii lui Ovidiu”.

Apoi, a mai povestit o întâmplare care l-a avut în prim-plan tot pe tatăl său.

„Să vă zic cum l-a tratat pe bețivul satului. «Mă doare ficatul!». «Bă, ficatul nu doare! Cât bei pe zi?». «Trei, patru sticle». «De mâine să bei o sticlă. O lună» . Și l-am întrebat: «Bă tată, de ce nu i-ai tăiat tot?1». «Așa fac ăia de la București!? Răspunde organismul și face brusc ciroză uscată». El o lua treptat...”, a mai povestit Dan Puric în emisiune.

Dan Puric în studioul Prietenii lui Ovidiu, foto: GSP

Cine este Dan Puric

Actorul şi regizorul Dan Puric este un om de cultură recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Puric s-a făcut remarcat atât prin spectacolele de pantomimă, cât şi prin interpretarea de excepţie a rolurilor de teatru, trecând cu uşurinţă de la registrul comic la cel dramatic.

Din 1985 este actor la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Pasionat de dans, de muzică, de film, un virtuoz al stepului, a înfiinţat, în 1999, Compania Passe-Partout Dan Puric, în cadrul căreia a creat şi a regizat spectacole. În plus, acesta are mai multe cărți scrise și publicate.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.