Fotbal   •   Liga 1   •   LANSARE CARTE

Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică: „Am iubit mingea. După aceea, familia!” » Lucescu a stârnit hohote de râs în Aula de la ASE: „Când a sărit la ăla, știi cum a zburat în cameră?”

Hagi s-a amuzat când a venit momentul să-i dea un autograf lui Lăcătuș. Foto: Cristi Preda (GSP) +59 Foto
Hagi s-a amuzat când a venit momentul să-i dea un autograf lui Lăcătuș. Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Cristi Preda (foto), Valentin David (video), Tudor Belivacă   —  miercuri, 26 martie 2025

Gică Hagi (60 de ani) și-a lansat cartea autobiografică „Drumul meu”, într-un eveniment la Aula Magna la Academia de Studii Economice din București (ASE). Cartea este o colecție de imagini, fragmente de ziar, mărturii, legitimații și alte documente din cariera marelui jucător Gheorghe Hagi.

A fost evenimentul oficial de lansare, după ce Gheorghe Hagi a anunțat apariția cărții în ziua care a împlinit 60 de ani. Cartea autobiografică „Drumul meu” este disponibilă pentru precomandă la prețul de 399.00 RON.

FOTO. Multe personalități la evenimentul de lansare a cărții lui Gheorghe Hagi, în Aula Magna de Academiei de Studii Economice din București

Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică „Drumul meu”. FOTO: Cristi Preda (GSP.RO) +59 Foto
Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică „Drumul meu”. FOTO: Cristi Preda (GSP.RO)

VIDEO. Gheorghe Hagi: „De ce «Drumul meu»? Pentru că viața e simplă, e o călătorie”

Gică Hagi a luat cuvântul la ora 17:30, după alocuțiunea jurnalistului Marius Mitran, prezentatorul evenimentului, și a Rectorului ASE Nicolae Istudor.

„Mulțumesc pentru frumoasele cuvintele rostite. Cred că sunt prea mari pentru că cred eu că am încercat să devin cel mai bun, nu știu dacă am reușit. De ce «Drumul Meu»? A început de la Săcele. Un copil care a iubit mingea. Am iubit-o, m-am antrenat, am repetat, am muncit. Am avut șansa cea mai mare: am avut cei mai buni profesori, care m-au antrenat, m-au dezvoltat.

Nu mai vorbesc de colegii pe care i-am avut. M-au ajutat să fiu mai bun. Eu am jucat un sport colectiv, nu individual. Nu îmi place să vorbesc foarte mult de mine. În spatele meu au fost acei colegi care m-au făcut mai bun. Am realizat totul împreună. Echipa câștigă, jucătorul doar face diferența.


Cred că în drumul meu de mic și până acum, o coincidență sau nu, am plecat de la Constanța, m-am întors la Constanța. De ce «Drumul meu»? Pentru că viața e simplă, e o călătorie.

Cu oportunități multe și iei decizii ca pe teren. În criză de spațiu și timp ai foarte multe oportunități și trebuie să iei decizii. Nu sunt mereu bune. Important e că atunci când faci o sumă, să vezi numai lucrurile bune. Eu cred că am făcut mai multe decizii bune.

Totdeauna din înfrângeri înveți. A învăța înseamnă progres. Nu cred că cineva se naște cel mai bun. Poți să devii dacă ești deschis. La noi trebuie să știi să înveți să lupți, să fii mai iute decât cei mai buni jucători. La națională m-am luptat cu cei mai buni, am învățat de la ei. Calitatea mea a fost că am fost ambițios și am vrut să fiu mai bun ca ei. La fiecare antrenament. Mi-a plăcut mingea și să câștig. Ambiția asta m-a făcut să îmi creez o carieră frumoasă și lungă”, a început Gheorghe Hagi.

Hagi, despre motivul retragerii

„De ce m-am retras? M-am retras pentru că nu mai puteam să mă antrenez. Cel mai greu lucru în fotbal și în alte meserii este să te antrenezi. Acolo înveți totul. La meci doar ai o plăcere. Te antrenezi cum joci și joci cum te antrenezi.

Nu ai cum să nu iubești antrenamentul, să nu fiu cel mai bun la antrenament și să fiu duminică. Este un motto de-al meu scris în carte. Repetiție, repetiție, ca să ajungi la automatism. Există un automatism care te duce la instinct, care te duce să gândești la viteza cea mai mare ca să fii cu o secundă mai rapid”, a explicat Gheorghe Hagi.

Gică Hagi: „Este în ADN-ul nostru să avem posesia”

„Suntem români. Trebuie să îți cunoști foarte bine ADN-ul. Avem baza de selecție mare, avem nemți, maghiari, aromâni, turci, sârbi. Avem de toate. Asta e un avantaj important în ce privește selecția. Suntem români toți până la urmă. Calitatea numărul 1 a românilor este posesia. UEFA și FIFA zic că noi am inventat posesia mingii. Greșesc? Dacă greșesc, îmi cer scuze. E ADN-ul nostru, ne-am îndepărtat de el.

Ofensiv noi suntem creativi, suntem latini. Conceptul nostru trebuie să fie bazat pe creativitate. Noi atunci am devenit competitivi. Am dominat Anglia la ea acasă cu 70% posesie. Trebuie să construiești succesul pe ADN-ul nostru. Nu putem să fim luptători ca nordicii. Noi semănăm cu țările latine. De asta Spania e campioana mondială la toate și joacă cu jucători mici de statură. Nu contează fizicul, contează câtă minte ai și cât de mult te miști. Mișcare e importantă. Viteza de gândire și mișcarea”.

+59 Foto
Gică Hagi și-a lansat cartea autobiografică „Drumul meu”. FOTO: Cristi Preda (GSP.RO)

Gică Hagi: Am iubit un singur lucru: mingea. După aceea, familia

„Am iubit un singur lucru: mingea. După aceea, familia, al doilea lucru. Îmi iubesc soția, copiii, am doi copii frumoși. Unul joacă și fotbal. O face bine. Kira juca și ea, juca fundaș. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat o soție care mă înțelege, doi copii serioși . Și că mi-a mai dat profesori buni și colegi extraordinari, iar cu ei mi-am construit o carieră de care sunt mândru și pot să mă duc acasă și dorm liniștit că am dat tot ce am avut mai bun”

Vă zic una acum. Pe mine la națională un dinamovist, Mircea Lucescu, m-a făcut căpitan. Iar al doilea, Dinu, domnul Cornel Dinu. Ei mi-au dat banderola la națională. Lucescu la 20 de ani, iar după Cornel Dinu. Ce or fi văzut la mine? Probabil mă voiau la Dinamo, dar n-am fost

Gică Hagi, la lansarea autobiografiei „Drumul meu”

Mircea Lucescu a luat microfonul și a făcut show: „Să vă zic cum i-a pus Hagi la punct pe toți la Galatasaray. Mi-am dat seama în acel moment că e numărul 1”

Selecționerul Mircea Lucescu a venit la microfon și a povestit 3 episoade spectaculoase din interacțiunile lui cu Hagi de-a lungul carierei.

„Lui Gică nu pot să-i pun niciun fel de întrebări. Cred că cariera mea a fost influențată de prezența lui și a lui de prezența mea. A început la 17 ani cu mine. Ne-am întâlnit din nou pe la 24, 25 de ani într-un moment dificil. A lăsat Real Madrid și a venit la Brescia. A făcut doi ani extraordinari, a rămas în amintirea suporterilor din Brescia. Au mai trecut pe acolo Guardiola, Baggio, dar toată lumea vorbește de Hagi, pentru că juca cel mai frumos fotbal.

Era Brescia Romena, iar el era numărul 1. După Campionatul Mondial m-a rugat să îl las să plece. I-am zis «Du-te Gică!», chiar dacă eu construisem echipa în jurul lui. Ne-am mai întâlnit la 35 de ani, în final de carieră.

Eu i-am zis: «Gică, nu poți să te lași, ești într-o formă bună!». El a zis că nu, că trebuie să plece când e cel mai bun. Cele 5 campionate câștigate de Galatasaray i se datorează lui Gică Hagi.

Gică a fost și talent, și tot ce a însemnat o echipă de fotbal. A plecat cu un talent deosebit, bazat pe calitățile biologice, dar și-a construit cariera. L-am simțit că poate să devină un jucător care poate duce mai departe, absolut tot ce oamenii își doresc. A crescut și ușor-ușor a devenit un lider.

A devenit un jucător cu personalitate mare și de acolo a fost foarte ușor să devină un lider. E un om cu un suflet extraordinar. Vă zic. După ce Giovanni m-a dus la Galatasaray a fost primul antrenament. Ei erau plecați la campionatele europene. Eu făceam amicale cu jucătorii tineri, exact în acea vară când am jucat Supercupa Europei.

Se întorc ei, era un antrenament, după ne-am suit în mașină. Și unul dintre băieții turci... i-am făcut observație, era cu telefonul. El se scoală, obraznic, aoleu. S-a sculat Gică! Când l-a făcut maimuță și i-a zis: «Bă nu îți e rușine, e antrenorul nostru!». I-a pus la punct pe toți. Mi-am dat seama că e numărul 1.

Lucescu, amintire cu Hagi la Galatasaray: „Intră un conducător să se ia de Gică. Când a sărit la ăla, știi cum a zburat din cameră?”

El vorbea deja limba turcă. Jucam cu Real Madrid. Era 2-0 la pauză. Am venit la cabină i-a făcut observație lui Gică. S-a enervat, și-a dat ghetele jos, a vrut să se dezbrace. Imediat lângă el l-a văzut Jardel, să facă același lucru, cu toate că nu îi făcusem observație. Intră un conducător să se ia de Gică. Când a sărit la ăla, știi cum a zburat din cameră? Nu s-a mai văzut. Am bătut 3-2.A făcut o repriză a doua incredibilă.

Lucescu și cum a reușit să-l resusciteze pe Hagi la Brescia: „Se întorcea în cabină și boscorodea furios, dar făcea antrenamentele”

Al treilea eveniment, era la Brescia cu mine, nu știam cum să-l fac, juca în Divizia B, cu toate că era cel mai bun. Am jucat un meci la Verona. Ce m-am gândit eu? Nu-l bag. Și nu l-am băgat. Stătea în spatele meu. S-a supărat... Era cu puțin timp înainte de Campionatul Mondial. După antrenamente îl puneam să alerge. Un alt jucător la valoarea lui ar fi putut să spună nu și făcea tot ce avea de făcut. Dacă România nu era eliminată la penalty-uri cu Suedia, el era numărul 1 al campionatului.

Se întorcea în cabină și boscorodea furios, dar făcea antrenamentele. Arăta cât de mult iubea fotbalul. Asta e cea mai mare calitate a sa. Are o carieră incredibilă pe care trebuie să o aplaudăm, iar cei care pun la îndoială asta din când în când, să se rușineze pentru că este cel mai mare”, a declarat Mircea Lucescu la eveiment.

„Prima dată antrenăm mintea și după corpul. Contează cât de iute ești, tranziția. Cred cu tărie că primul lucru cu care te naști de la părinți sunt calitățile mentale. ADN-ul părinților îți este transmis. O parte e mentală, forța fizică e a doua. Ianis a semănat cu nevastă-mea și a trebuit să stea în gym (n.r. - sala de forță) mai mult decât mine, eu am stat foarte puțin. Mie mămica și tăticul mi-au dat această forță, deci nu a trebuit să lucrez mult în sala de gimnastică. Am o sală incredibilă la Academie, dar nu intru în ea prea des.

Gică Hagi, la lansarea autobiografiei „Drumul meu”

Moment emoționant în Aula Magna: cartea lui Hagi prezentată cu vocea regretatului Cristian Țopescu. Cum a fost posibil

Moment emoționant la lansarea de carte a lui Gheorghe Hagi: cartea „Regelui” a fost prezentată cu vocea lui Cristian Țopescu recreată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Celebrul comentator, care azi ar fi împlinit 88 de ani, a decedat în 2018.

Nume importante au fost prezente la eveniment

La eveniment au fost prezente nume importante din fotbalul românesc, precum Gică Popescu, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Florin Răducioiu, Ioan Andone, Dorin Mateuț, Marius Lăcătuș, Mircea Lucescu, Ciprian Marica, Bogdan Stelea, Ionel Ganea, Miodrag Belodedici, Emil Săndoi. Evenimentul a fost prezentat de jurnalistul Marius Mitran.

Cartea autobiografică „Drumul meu” este dispionibilă pentru precomandă la prețul de 399.00 RON și este disponibilă pentru precomandă. În carte sunt prezentate inserturi din cariera lui Gheorghe Hagi: prima convocare la echipa națională, convenția transferului de la Sportul Studențesc la Steaua și acreditarea la CM 1994.

Aceasta nu este o simplă autobiografie, ci povestea mea care a început în urmă cu 60 de ani. Este despre iubirea pentru fotbal, despre încredere și despre curajul de a visa. Fiecare pas, fiecare victorie și fiecare înfrângere m-au învățat să fiu mai puternic, mai dedicat și mai pasionat de tot ceea ce fac!



-Gheorghe Hagi,
despre cartea sa autobiografică într-o postare pe Facebook

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.