Sporturi   •   Tenis   •   ȚIRIAC OPEN / INTERVIU

Antrenorul lui Stan Wawrinka, dezvăluiri inedite într-un dialog cu GSP » Pentru care jucător ar plăti bilet să-l vadă evoluând înaintea lui Jannik Sinner

Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka la Țiriac Open Foto: Cristi Preda +14 Foto
Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka la Țiriac Open Foto: Cristi Preda

Articol de Cristi Preda (foto), Luminița Paul   —  marți, 01 aprilie 2025

Magnus Norman (48 de ani, fost număr 2 mondial), antrenorul lui Stan Wawrinka, a discutat cu GSP despre scurta sa carieră de jucător, încheiată din cauza unor probleme cronice la articulații, despre tranziția spre antrenorat, cu care și-a redescoperit pasiunea pentru tenis, și l-a numit pe jucătorul tânăr pe care îl admiră cel mai mult, Carlos Alcaraz.

Stă calm pe una dintre gradenele terenului 3, cu ochelari de soare cu lentile maro, privind meciul. Terminase de mai puțin de o oră antrenamentul cu Stan Wawrinka, cel pe care îl antrenează din 2013, cu două mici întreruperi, și, cât timp elvețianul își făcea recuperarea, a ales să mai vadă puțin tenis. Pentru că asta este pasiunea lui.

Antrenorul român Ion Geantă, care a lucrat aproape 40 de ani în Germania, l-a observat încă de când era adolescent. „Avea 18 ani și l-am văzut jucând într-un turneu mic la Bochum”, povestește el pentru GSP. „Mi-a plăcut cum juca, așa că l-am adus la Halle, la echipa de Bundesliga pe care o aveam. Mai erau acolo Nicolas Kiefer, Paul Haarhuis, Hendrik Dreekmann”, istorisește el.

„A rămas câțiva ani la echipă, am câștigat titluri în Germania, în paralel cu cariera lui profesionistă”, mai spune antrenorul în vârstă de 74 de ani.


Cei doi s-au reîntâlnit la București după multă vreme, o regăsire marcată de emoție. Au discutat în limba germană, pe care și Norman o stăpânește, reînnodând un fir întrerupt la un moment dat.

Magnus Norman, carieră de jucător retezată de accidentări

Fostul număr 2 mondial a venit la București alături de Stan Wawrinka, jucătorul împreună cu care a lucrat cel mai mult în cariera sa. Înainte însă, l-a dus pe compatriotul Robin Soderling spre cele două finale de Roland Garros disputate în 2009 și 2010. În 2016 a fost desemnat Antrenorul Anului de ATP, după ce Stan a cucerit al treilea titlu major al său, la US Open.

Înainte de a schimba profesia, devenind antrenor, a avut o carieră scurtă, prea scurtă pentru talentul său, pentru ceea ce putea oferi tenisului. Inspirat de Edberg, a vrut să joace serviciu-voleu, însă s-a regăsit mai bine într-un joc eficient, agresiv din spatele terenului, cu o dreaptă de invidiat.


Punctul culminant al carierei a fost finala de la Roland Garros 2000, pierdută în fața brazilianului Gustavo Kuerten, după ce salvase înainte 11 mingi de meci. Apoi a fost nevoit să se retragă prea devreme din sport, din cauza unor probleme majore la șolduri și genunchi. Avea doar 28 de ani când a decis să se retragă, fizicul nemaiputând să facă față cerințelor tot mai dure ale circuitului.

Magnus Norman și Gustavo Kuerten după finala de la Roland Garros 2000 Foto: Guliver/GettyImages

Magnus Normal a discutat cu GSP despre carierele sale, de jucător și antrenor, despre cum s-a schimbat tenisul în ultimii ani, care sunt provocările actuale și ce jucător tânăr admiră cel mai mult. „Aș plăti bani pentru a merge să-l văd pe Alcaraz jucând înainte de Sinner”, a mărturisit suedezul.

Magnus Norman: „Amintiri fantastice, dar când ești acolo, vrei să câștigi”

- Magnus, mă bucur să te cunosc. Este prima dată când vii în România?

- Am mai fost, de fapt, când jucam la juniori, dar a trecut mult timp de atunci. Sunt pentru prima dată în București.

- Și cum ți se pare? Îți place aici?

- E bine, foarte bine. Terenurile sunt bune, organizarea este bună, facilități foarte bune aici. Facilități bune pentru antrenament, așa că au făcut totul foarte bine pentru jucători. Aștept cu nerăbdare să avem o săptămână bună.

- Să ne întoarcem puțin la cariera ta de jucător. Îmi amintesc câteva meciuri epice. Finala de la Roland Garros, spre exemplu, din 2000. Este acesta vârful carierei tale, dacă ar trebui să alegi unul?

- Da, aș spune că da. Această perioadă a carierei mele, când în 1999 și 2000 era viitorul meu. Desigur, amintiri fantastice să ajung în finala unui turneu de Grand Slam. În același timp, știi, când ești acolo, vrei să câștigi. Așa că este, de asemenea, un pic, știi... Gândindu-mă în urmă, este și puțin dureros. Dar da. Fantastic meci. Cred că am salvat 11 mingi de meci înainte să pierd. Deci, da, un meci important.

- Vii dintr-o țară cu o mare tradiție în tenis. O mulțime de jucători mari înaintea ta. Există vreunul care să-ți fi fost sursă de inspirație?

- Cred că în copilărie îl urmăream mereu pe Edberg. Cred că felul în care juca era pur și simplu foarte... Da, foarte frumos cu serviciu-voleu și cu reverul cu o singură mână, așa că, de fapt, în copilărie încercam să-l imit un pic. Și de asemenea... La un turneu am încercat să joc cu rever cu o singură mână. Dar nu a ieșit prea bine, așa că m-am întors la jocul cu două mâini. Dar da, a fost un pic idolul meu în copilărie.

9 ania durat cariera profesionistă a lui Magnus Norman, din 1995 până în 2004

- Stan are un rever foarte frumos cu o singură mână și foarte puternic. Mai există loc pentru reverul cu o singură mână în tenisul de astăzi?

- Este mai greu. Este mai greu din cauza condițiilor, pentru că toată lumea joacă cu mult spin. Retururile sunt foarte importante în zilele noastre. Cu siguranță, devine mai greu, dar este atât de frumos să urmărești reveruri cu o mână. Așa că sper cu adevărat că va rămâne.

Magnus Norman: „Corpurile noastre nu erau pregătite”

- Revenind la cariera ta, a trebuit să o întrerupi mai devreme decât alți jucători din cauza accidentărilor. Ce poți spune despre acea perioadă? Presupun că a fost una foarte grea pentru tine.

- Da, a fost o perioadă grea. Cred că generația noastră a fost poate prima care a început să joace un pic cu poziția deschisă. Multă forță vine prin șolduri și nu cred că am fost pregătit. Corpurile noastre nu erau pregătite pentru acest tip de putere, pentru acest tip de impact asupra lor. În zilele noastre, jucătorii sunt mai pregătiți, știi, lucrează diferit în sala de forță, în reabilitare, fac mici exerciții, încearcă să-și mențină corpul în formă. Da, cred că au fost câțiva jucători care s-au confruntat cu accidentări la șold. Și Guga. Sfârșitul lui 1990, începutul lui 2000.

- După ce ți-ai încheiat cariera, ai avut nevoie de puțin timp pentru tine. Dar după aceea te-ai întors la tenis și ai început să antrenezi. Ce te-a făcut să iei această decizie?

- Am avut doi ani în care nu am atins racheta. A fost oarecum trist să-mi termin atât de devreme cariera, pentru că tenisul este pasiunea mea. Așa că am început să studiez la o școală de marketing și economie, am început să am un job obișnuit de la 9 la 5 în fiecare zi. Apoi Thomas Johansson m-a rugat să merg cu el ca prieten și antrenor la un turneu în Memphis, în Statele Unite. Imediat, din prima zi, mi-am spus că asta este viața mea, asta vreau să fiu. Așa că din acel moment am început să antrenez, 100%.

- Ai simțit că ți-ai prelungit cariera poate în acest fel?

- Da, am petrecut mulți ani cu Thomas, Robin Söderling și Stan și nu cred că aș fi fost în stare să am acea energie dacă cariera mea de jucător ar fi fost mult mai lungă. Așa că am simțit că încă mai am ceva de dat înapoi în tenis. Cred că așa vreau să privesc lucrurile.

- Și ai avut mult succes, finale de Grand Slam cu Söderling, cu Stan o mulțime de victorii mari și titluri de Grand Slam, nu doar finale. Crezi că este vorba despre chimia dintre jucător și antrenor?

- Da, cred că este vorba de multă chimie. De asemenea, am fost norocos să pot lucra cu doi jucători atât de buni, jucători muncitori. Și apoi, desigur, este vorba despre chimie și este vorba și despre un pic de noroc. Când eu și Stan am început să lucrăm împreună, în prima săptămână el a câștigat turneul, în a doua săptămână a fost finalist la Madrid, Masters 1000, așa că am avut un start foarte bun. Trebuie să ai o chimie bună, trebuie să ai un jucător foarte bun în fața ta și apoi trebuie să ai puțin noroc, iar eu cred că am toate aceste trei lucruri.

- La un moment dat te-ai oprit cu Stan pentru că aveai nevoie de timp cu familia, dar apoi te-ai întors. Cum poți gestiona acum aceste două aspecte ale vieții?

- Acest lucru este foarte dificil, e o întrebare bună. Este foarte greu pentru că ești foarte mult timp pe drumuri. Și cred că mai ales acum, când un turneu Masters 1000 este mai lung, este foarte greu pentru echipa de sprijin din jurul jucătorului să fie departe de casă pentru o perioadă atât de lungă. De asemenea, a fost mereu un subiect de discuție când am jucat, perioada lungă din martie, când eram la Indian Wells timp de două săptămâni și apoi la Miami timp de două săptămâni. Aceasta a fost mereu problema.

Magnus Norman: „Un om foarte drăguț, un antrenor foarte bun”

- Într-adevăr.

- Și acum avem toate Masters-urile 1000 care durează atât de mult timp, deci știi că trebuie să petreci mult timp departe de casă, nu numai jucătorii, este foarte greu mintal pentru jucători, dar, de asemenea, pentru echipa de sprijin din jurul lor, așa că eu cred că vom vedea din ce în ce mai mult doi antrenori care lucrează cu un jucător, pentru că este imposibil să fii departe de casă, nu ai o viață normală.

- Voiam să te întreb cum l-ai cunoscut pe domnul Geantă?

- Am fost în aceeași echipă din Bundesliga, în Germania, el era antrenorul echipei. Un om foarte drăguț, un antrenor foarte bun. Așa că da, am împărtășit amintiri atât de frumoase împreună în Halle. Și a fost, de fapt, un pic unde totul a început pentru mine, pentru că am început să joc o mulțime de meciuri în această ligă. Și apoi am câștigat primul meu challenger în această perioadă. Și am ajuns în top 100 mondial. Da, a fost o perioadă minunată din cariera mea. Îmi lipsesc mult acele vremuri. Poate cele mai distractive perioade din cariera mea, trebuie să spun.

Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, alături de Ion Geantă la Țiriac Open Foto: Cristi Preda

2este cel mai bun loc ocupat de Magnus Norman în carieră

- Ce crezi despre tenisul de azi? S-a schimbat foarte mult și foarte repede, cred eu, într-o perioadă scurtă de timp.

- S-au schimbat foarte multe, condițiile, mingile, toată lumea se mișcă foarte bine, toată lumea joacă foarte repede. Nu văd o schimbare atât de mare de nivel între, să spunem, numărul 30 în lume și numărul 150. Sunt cam la fel de buni. Dacă poți avea câteva rezultate bune, cred că poți fi în top 50. Dar, în același timp, poți fi 150. Nivelul este mai mult sau mai puțin același. Deci sunt mulți jucători buni, multă profunzime în jocul masculin. Așa că este foarte greu. Acum văd că Stan joacă bine, dar toată lumea lovește mingea atât de tare, se mișcă atât de bine, iar profunzimea tenisului masculin este incredibilă.

- Este ceva ce obișnuiam să vedem în circuitul feminin, dar acum este un pic la fel și în cel masculin.

- Ai Alcaraz, ai Sinner, ai Zverev, ai băieții de top, Novak încă este acolo. Dar dincolo de ei, cred că avem o mulțime de jucători care pot câștiga un turneu.

1 finalăde Mare Șlem a jucat Magnus Norman în carieră, al Roland Garros în 2000, el mai jucând o semifinală la Australian Open în 2000

- Despre tineri, care dintre ei îți place mai mult?

- Ei bine, dacă îl considerăm pe Alcaraz încă un tânăr, ceea ce ar trebui să facem, cred că îmi place să îl văd jucând pentru că este foarte imprevizibil, nu știi niciodată la ce să te aștepți de la el. Joacă cu multă pasiune. Se vede că îi place foarte mult să joace tenis.

- Are și varietate.

- Da, și îmi cam place asta. Dacă aș fi antrenorul lui, aș vrea să-l văd poate un pic mai solid. Dar, în același timp, îmi place să-l văd jucând. Pentru că nu știi niciodată la ce să te aștepți. Și Fonseca, de asemenea, îmi place să-l urmăresc. O forță atât de mare de pe ambele părți și cu mult fler. Există o mulțime de jucători tineri interesanți care apar. Cred că tenisul va fi un sport popular printre fani pentru mulți, mulți ani.

+14 Foto
Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, la Țiriac Open Foto: Cristi Preda

- Dar Sinner? Este mai calm, mai serios...

- El va fi întotdeauna un mare campion. Încă este numărul unu. Îmi face plăcere să-l urmăresc din perspectiva unui antrenor pentru a vedea cum este între puncte și cât de serios este, cât de dedicat și solid. Dar aș plăti bani pentru a merge să-l văd pe Alcaraz înainte de Sinner.

- Mulțumesc foarte mult, mult succes.

- Mulțumesc foarte mult.

CV Magnus Norman

Magnus Norman și Stan Wawrinka alături de trofeul de la Roland Garros 2015 Foto: Guliver/GettyImages
  • Născut pe 30.05.1976 la Filipstad (Suedia)
  • A câștigat 12 trofee în circuitul ATP, diputând alte 6 finale
  • A câștigat Cupa Davis în 1998 cu echipa Suediei
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem: finală la Roland Garros în 2000
  • Cel mai bun loc ocupat în carieră: 2 ATP pe 12.06.2000
  • A câștigat din tenis: 4,5 milioane de dolari
  • Bilanț victorii-înfrângeri în carieră: 244-177
  • Antrenor pentru Tomas Johansson, Robin Soderling și Stan Wawrinka
  • În 2016 a primit titlul de cel mai bun antrenor din circuitul ATP
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.