Evenimentele reprobabile derulate în noaptea de luni spre marți, după derby-ul U Cluj - CFR Cluj 1-0, continuă să provoace reacții virulente în Ardeal. După ce huliganii „șepcilor roșii” au băgat în spital un minor, mai multe voci din lumea intelectuală a Clujului au taxat violența propagată de susținătorii Universității.
Directorul departamentului de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Ciprian Mihali, membru al Institutului „Repere pentru Democrație”, condamnă în termeni duri actul de o violență extremă al suporterilor „studenți”, reclamând în același timp o pasivitate a primarului Emil Boc, susținător declarat de-ai Universității Cluj.
„Violența huliganilor care se pretind suporteri ai lui U Cluj nu s-a diminuat în ultimii douăzeci de ani. Sunt numeroase actele de barbarie ale acestor derbedei care, iată, de această dată, și-au găsit dușmanii potriviți: niște copii de 14 ani.
Aștept din partea Primăriei Cluj-Napoca și a primarului orașului, în calitatea lui de suporter înfocat al lui U Cluj și de finanțator al clubului din banii tuturor clujenilor, o reacție fermă în acest caz.
De foarte mulți ani, acești huligani își continuă spectacolul violent, iar atunci când administrația locală le ține isonul, le cad victime niște copii. Părinții acestor copii bătuți până au ajuns în spital plătesc și ei taxe la bugetul local din care se hrănește ura”, a punctat, într-o postare pe contul personal de Facebook, Mihali, directorul departamentului de Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.
Politician REPER, partid pe care l-a reprezentat la alegerile parlamentare din decembrie 2024, Ciprian Mihali e un contestatar declarat de-ai lui Emil Boc.
„Rivalitatea CFR Cluj - U Cluj e mult mai complicată și mai încărcată politic decât orice altă rivalitate fotbalistică din România”
În aceeași notă, activistul Adrian Szelmenczi, personaj activ în promovarea drepturilor minorităților din România, cu precădere ale celor maghiare, face o incursiune în dedesubturile rivalității dintre CFR Cluj și „U”, fără a-l menaja pe edilul orașului:
„Rivalitatea CFR Cluj - U Cluj este mult mai complicată și mai încărcată politic decât orice altă rivalitate fotbalistică din România. Este politică pentru că are mult de a face cu politicile identitare ale memoriei, iar modul în care intervine primăria Clujului (prin Emil Boc) în acest joc este foarte relevant.
Când CFR Cluj își începea ascensiunea în fotbalul românesc, avea un patron maghiar, motiv pentru care a fost imediat catalogată ca fiind «echipa ungurilor». Motivele nu erau chiar lipsite de fundament, pentru că CFR Cluj chiar revendica tradiția KVSC (Kolozsvári Vasútas Sport Club), care a fost un club de fotbal înființat de muncitorii feroviari în anul 1907, deci în perioada administrației maghiare.
În plus, CFR Cluj mai are și o galerie maghiară (KVSC), care pe vremuri și scanda în limba maghiară ș.a.m.d. U Cluj, la rândul ei, revendică tradiția clubului înființat în 1919, imediat după venirea administrației românești în Transilvania. Demn de menționat este faptul că, în perioada 1940-1944 (când nordul Transilvaniei, inclusiv Clujul, a redevenit parte a Ungariei), KVSC a rămas să joace în campionatul Ungariei, în timp U Cluj s-a refugiat la Sibiu până la revenirea administrației românești și nu a părăsit campionatul românesc.
Simplificând puțin lucrurile (deși în viața reală ele sunt mult mai complicate), putem spune că, în Cluj, avem o echipă a comunității maghiare (CFR) și una a majorității românești (U Cluj)”.
Adrian Szelmenczi / Sursă foto: Facebook„Galeria U Cluj, poate și clubul, au o ideologie naționalist-șovină evidentă”
Szelmenczi își dezvoltă ideea, pe contul personal de Facebook:
„Galeria U Cluj și (poate) și clubul au o ideologie naționalist-șovină evidentă. Rivalitatea trece mult de limita sportivă, iar ideologia lor este foarte simplu de redat: doar una dintre memoriile orașului (Cluj) are voie să existe, iar cealaltă (Kolozsvár) trebuie extirpată și aruncată la gunoi.
Sloganul lor e (În Cluj) «Numai U». Ani de-a rândul, clubul Universitatea a cultivat violența fizică împotriva adversarilor și a perpetuat discursul instigator la ură. Într-un meci decisiv de la începutul anilor 2010, s-a ajuns ca jucători de fotbal ai CFR să fie violentați de bodyguarzi ai U Cluj.
Pe vremea aceea, clubul avea ca angajat în poziția de ofițer în relația cu suporterii o persoană care avea dosar penal pentru violențe pe stadion. Nu e deci de mirare că, se pare, unul dintre motivele pentru care au fost atacați suporterii CFR Cluj luni seara e și acela că vorbeau limba maghiară. Sigur, peisajul s-a mai îmbunătățit puțin pentru că, la ora actuală, U Cluj are ca antrenor probabil una dintre cele mai decente persoane din fotbalul românesc, însă mai e mult pînă departe.
Unde este administrația clujeană (și Emil Boc) în toată povestea asta? Cea mai mare problemă este că primăria Cluj a devenit o extensie a sloganului «Numai U», iar ceea ce face Boc în acest moment este nu doar indecent, dar și încurajează subtil violența ultrașilor U Cluj.
Stadionul Cluj Arena (construit din bani publici!) este branduit U Cluj. Sigur, nu-i interzice nimeni lui CFR să joace acolo meciurile de acasă, dar este evident că nu o poate face în condițiile actuale. Imaginați-vă ce scandal ar fi dacă Național Arena ar fi fost branduită cu emblema Rapid, să zicem, doar pentru că primarul ar fi susținătorul ei. Finanțările primite de U Cluj de la autoritățile locale sunt de ordinul milioanelor de euro și nici nu sunt convins că sunt legale în condițiile în care este vorba de o entitate privată. În tot acest timp, CFR este complet ignorată de autoritățile locale.
Boc se afișează ca primar cu simbolurile U Cluj, în timp ce puțină moderație ar fi mai de dorit. Mai mult, la ultimul meci (cel de luni) a fost și criticat pentru că a publicat un filmuleț pe pagina lui de facebook în care a evitat ostentativ să arate galeria CFR Cluj. Da, Emil Boc se comportă ca un ultras, în condițiile în care e primar.
- Adrian Szelmenczi, activist
Gazeta Sporturilor i-a solicitat un punct de vedere lui Emil Boc, dar edilul Clujului nu a răspuns mesajelor trimise de GSP.
Boc, cel care asistase luni seara la partida de pe Cluj Arena, a oferit o singură reacție despre meci, chiar în seara partidei: „Clujul fotbalistic de nota 10!! Asta înseamnă să ai două echipe din Cluj în play-off! Bravo, Cluj! Felicitări, «U», Respect, CFR!”
Kelemen Hunor, incisiv: „Au fost atacați doar pentru că vorbeau în limba maghiară!”
Miercuri seara, președintele UDMR, Kelemen Hunor, fost candidat la alegerile prezidențiale, i-a solicitat lui Cătălin Predoiu, ministrul de interne al României, să-i sancționeze de urgență pe bătăușii care l-au umplut de sânge pe tânărul susținător CFR-ist.
În opinia liderului UDMR, atacul brutal al suporterilor lui „U” ar fi fost fundamentat pe considerente etnice:
„Mă adresez ministrului de interne şi îi cer ferm: daţi un exemplu! Sancţionaţi ultraşii care au agresat tinerii maghiari! După ultimul meci dintre CFR 1907 şi Universitatea, mai mulţi tineri maghiari au fost atacaţi de ultraşii echipei «U» la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mai mulţi dintre aceştia au suferit răni grave în urma atacurilor, fiind agresaţi în timp ce se întorceau paşnic acasă. Nu accept argumentul că acestea sunt doar cazuri izolate.
Nu! Atât timp cât maghiarii sunt atacaţi doar pentru că sunt maghiari, pentru că vorbesc în limba maghiară, comunitatea noastră nu este în siguranţă. Asta este consecinţa faptului că partidele extremiste, antimaghiare, pot instiga liber, în timp ce statul, adesea, închide ochii.
Orice discurs instigator la ură trebuie sancţionat, indiferent de cine îl rosteşte – fie că este politician sau reprezentant al mass-media”, a transmis Kelemen Hunor, prin intermediul paginii sale de Facebook.
{{text}}