Ștefan Ferencz, 33 de ani, lucrează de aproape 3 ani la Aston Villa, îndeplinind rolul de Grants Officer la Fundația asociată clubului din Premier League.
În trecut a fost angajat și de FRF, dar acum activează în sfera fotbalului englez, pentru Fundația Aston Villa, în condițiile în care inima îi bate pentru altă echipă a Angliei. Anii de studiu în Bournemouth l-au făcut să se îndrăgostească iremediabil de echipa locală, pe care o susține inclusiv atunci când joacă pe... Villa Park.
Iată simpatica poveste a unuia dintre puținii români care pot spune că activează în preajma celui mai important fotbal de club din lume.
O zi de lucru la Fundația Aston Villa
- Grants Officer la Fundația Aston Villa. Explică-ne, te rugăm, ce presupune funcția ta.
- E puțin aparte, de nișă. Rolul meu este în cadrul Fundației Aston Villa, o entitate separată de club, ca un fel de organizație non-profit. E ca un fel de departament de responsabilitate socială în cadrul clubului și e foarte mare, avem undeva la 70-80 de angajați. Rolul meu este să atrag fonduri nerambursabile pentru diferite proiecte umanitare pe care le desfășurăm. Vorbim despre un volum mare de propuneri pentru diferite instituții, de la Guvern la Consiliul Local și Loteria Națională, alte ONG-uri și afaceri locale.
- Descrie-ne cum arată o zi la muncă pentru tine.
- În primul rând, trebuie să intru prin sute de mailuri primite în special de la organizații mai mici care vor să lucreze cu noi. Suntem un brand uriaș în Birmingham și primim foarte multe cerințe de parteneriat. Apoi, o bună parte a jobului presupune să fiu la curent cu tot ceea ce înseamnă oportunități de fonduri, dacă se deschide ceva nou și cum putem alinia proiectele noastre la cerințele fondului respectiv. Dacă ne gândim: «OK, ăsta e fondul pe care vrem să-l accesăm», este responsabilitatea mea să vorbesc cu managerii de departament din cadrul Fundației, să vedem unde se încadrează fondurile respective mai bine.
- Ce fel de proiecte derulați?
- Orice, de la educație informală pentru copiii care nu prea se adaptează la mediul școlar la persoane cu dizabilități, imigranți abia sosiți în Anglia, care poate se chinuie puțin cu integrarea socială sau chiar proiecte pentru adulți care au avut probleme de sănătate mintală. Sunt foarte multe proiecte cu care lucrăm, undeva la 20-25 în momentul de față, și toate au nevoie de finanțare, pentru că noi le oferim în mod gratuit.
Are biroul la Villa Park
- Există contribuție financiară și din partea clubului?
- Nu în mod direct, dar avem o relație foarte bună cu clubul. Ei, de exemplu, ne oferă spațiul, birourile, toate sunt la stadion și nu plătim chirie. Ei ne ajută și cu orice înseamnă echipament, de la laptopuri la imprimante. Nu avem nici contabil, apelăm la cel din cadrul clubului, ceea ce ne scutește de anumite cheltuieli. Dar donații directe de la club nu sunt. Avem un oarecare beneficiu din partea Premier League, faptul că Villa este în Premier League ne ajută să atragem fonduri.
- Cât de deschise la «buzunar» sunt autoritățile locale pentru componenta asta socială?
- Sunt destul de deschise, mai ales dacă propunerile sunt relevante. Atât timp cât ceea ce prezentăm atinge anumite puncte strategice sau se aliniază cu planul lor strategic, sunt destul de ușor de accesat fondurile. De când cu Brexit ne limitează accesul la fondurile europene, așa că apelăm mai mult la autoritățile locale.
- Cam ce fel de acțiuni întreprinde Fundația? Există și evenimente care implică jucătorii de la prima echipă?
- Sunt câteva acțiuni care implică și jucătorii. Totul depinde de disponibilitatea lor. Cu cât au programul mai încărcat, mai ales acum, cu competiții interne și externe, este mai dificil să-i aducem la activități. Depinde și de preferințele jucătorilor, dacă au o afinitate către un anumit subiect. Poate au avut persoane în familie afectate de anumite probleme și vor să se implice în proiectele noastre, dar depinde de programul lor, de disponibilitate. În mod normal, când vin la acțiuni este mai mult pentru a atrage donații și participanți din rândul fanilor. Când ai prezența unui jucător la o activare, automat donațiile cresc.
„Brandul Aston Villa aduce donații mult mai mari”
- Din câte ai observat, din experiența ta, ai spune că echipele din Premier League se folosesc suficient de mult de imaginea și impactul pe care-l au, pentru a atrage atenția asupra și pentru a promova astfel de cauze sociale?
- Toate cluburile din primele 4 ligi, 92 de cluburi profesioniste, au același sistem precum al nostru. Toate au o entitate caritabilă, al cărei scop este de a folosi fotbalul ca un vehicul care să aducă lucruri pozitive în societate. Sigur, automat că la Premier League organizațiile astea sunt mult mai mari, cu mult mai mulți angajați. Ei doresc ca departamentele astea să servească drept o potecă între cluburi și comunitățile locale.
- E mai ușor să dezvolți proiecte caritabile reprezentând Aston Villa decât o altă organizație caritabilă? E mai deschisă comunitatea să rezoneze cu Fundația voastră, având în vedere că reprezentați un club care înseamnă foarte mult pentru oraș?
- Automat, brandul Aston Villa aduce donații mult mai mari. Într-adevăr, deschide uși. Dacă avem nevoie de ceva de la Consiliul Local, lumea recunoaște sigla, identitatea și avem șanse mult mai mari să vorbim cu consilierii locali, cu afacerile. Foarte mulți patroni de afaceri din Birmingham sunt fani Aston Villa, iar asta ne ajută foarte mult în colaborări.
A studiat în Bournemouth. „The Cherries” l-au cucerit
- Cum ajunge un băiat din România să lucreze la un club din Premier League? Întreb din perspectivă profesională: ce și unde ai studiat?
- Am urmat cursurile de management sportiv la Universitatea din Bournemouth. Am lucrat tot timpul în sport, la nivel de Consiliu Local, la o firmă de consultanță în sport până să ajung aici. La începutul carierei eram foarte axat pe partea comercială, de marketing. Am ajuns în domeniul ăsta oarecum din întâmplare, din noroc, dar am realizat că genul ăsta de muncă aduce o mai mare satisfacție decât dacă aș fi lucrat cu sponsori sau în departamentul comercial.
2014-2015este perioada în care Ștefan a lucrat în cadrul Federației Române de Fotbal, ca marketing officer
- Ai studiat în sudul Angliei și acum ești aproape în inima țării, în Birmingham.
- Exact, exact. Poate dorința de a merge în sudul Angliei a fost legată de faptul că am fost născut și crescut în Constanța. Acum sunt în mijlocul țării, practic.
- În Bournemouth ai și dezvoltat o afinitate față de echipa locală, din câte am văzut.
- Da. Am fost tot timpul adeptul sloganului: «Susțineți echipa locală!». Deși urmăream fotbalul din Anglia, nu am avut niciodată o echipă pe care să o favorizez în mod special. Când m-am mutat în Anglia, am început să merg la meciuri la Bournemouth. Atunci erau în League One, divizia a treia. În niciun caz nu m-aș fi gândit că în 5-10 ani ar ajunge în Premier League. Multor fani mai în vârstă nici acum nu le vine să creadă că avem o echipă care concurează cu cele mai mari staruri din Premier League.
- Să înțeleg că din România ții cu Farul?
- Exact, exact. Nu am mai fost de ceva vreme la Farul. Țin minte că în momentul în care mergeam la meciuri echipa nu era într-o perioadă prea bună. Retrogradase în liga a doua, era o perioadă mai ciudată în istoria clubului (n.r. - despre fosta Farul, nu echipa lui Gică Hagi).
- Ce anume te-a atras la Bournemouth?
- Poate sentimentul de comunitate locală pe care-l aveau. Nu era un club admirat de fani din străinătate. Te duceai la meci și 99% dintre spectatori erau localnici. Nici nu era impunător stadionul, îmi aducea aminte de fotbalul din România din anumite puncte de vedere, cu 5-6 mii de fani la stadion la acea vreme. Îmi plăcea asta, stadionul micuț, cochet, jucătorii muncitori și antrenorul care și acum este foarte iubit de fani, Eddie Howe. A făcut foarte multe pentru club.
„Când vine Bournemouth pe Villa Park, stau în peluza oaspeților”
- Nu te înțeapă nimeni de la club pe tema asta? Lucrezi la Aston Villa și susții altă echipă din Premier League?
- Nu neapărat. Chiar m-au văzut mulți colegi, când vine Bournemouth și joacă pe Villa Park stau în peluza oaspeților. M-au văzut colegi cu fularul și m-au întrebat ce caut acolo. În echipă sunt fani ai diverselor cluburi, Arsenal, Chelsea, chiar Birmingham City. E mult mai mare controversa acolo, din cauza rivalității.
- Cât diferă cultura și obiceiurile din Bournemouth față de cele din Birmingham și unde ți-a fost mai greu să te adaptezi?
- N-aș putea spune că a fost o mare diferență culturală. Birmingham este un oraș mai mare, dar este aceeași țară, cu aceiași oameni, aceleași obiceiuri. Într-adevăr, cultura fotbalistică este diferită. Aston Villa are o tradiție mult mai mare în fotbal, poate printre primele 8 din țară all-time.
- Primul meci pe care l-ai văzut pe viu în Anglia?
- Nu știu exact, chiar mă gândeam acum câteva zile, că tot păstrez mai toate biletele de la meciurile la care merg. În medie mergeam la 9-10 meciuri pe sezon. Sunt vreo 15 ani de când sunt aici, am fost la cel puțin 150 de meciuri. Cel mai probabil primul meci a fost de liga a treia. Bournemouth cu... nu mai știu exact cine.
- Unde e atmosfera mai bună, pe Villa Park sau Vitality Stadium?
- Poate voi avea o părere părtinitoare și voi zice Vitality (n.r. - râde)... Nu, nu poți compara 10 mii de spectatori cu 40 și ceva de mii. Automat, zgomotul este mult mai mare aici. Sunt foarte pasionați, Villa a trecut prin multe perioade dificile în ultimii ani și oarecum a renăscut de când a promovat.
Cred că nici cel mai mare, mai înfocat fan Aston Villa nu s-ar fi așteptat să ajungem în sferturi. Cu Unai Emery, ascensiunea a fost foarte rapidă: de la o poziție aproape de retrogradare la competiții europene în doar câteva luni, iar în următorul sezon calificare în Champions League. Clubul traversează o perioadă foarte, foarte bună.
A jucat pe Villa Park!
- Tu ai și jucat un meci demonstrativ pe Villa Park.
- Era un meci pentru staff. Ni s-a oferit ocazia să alcătuim o echipă a Fundației și să jucăm contra uneia dintre afacerile locale. A fost o experiență superbă. Adică... Nici nu-ți dai seama cât de mare e terenul, dar apoi faci un sprint din apărare până la mijlocul terenului și deja nu mai poți să respiri! Dar să pășesc pe acel gazon, să șutez la poartă... A fost o experiență unică, de neuitat!
Marți seara, Aston Villa va primi vizita PSG-ului în returul sferturilor Ligii Campionilor. Ștefan și toți susținătorii „leilor” speră ca jucătorii lui Unai Emery să răstoarne handicapul din tur, 1-3.
{{text}}