Fotbal   •   Liga 1   •   REMEMBER

„Barbari, sălbatici, ca-n Epoca de Piatră!” » Cel mai dur meci jucat vreodată de o echipă românească? „De frică, am stat 3-4 ore închiși în vestiar!”

Bastia - Steaua a fost un meci de coșmar pentru campioana României din 1997 +19 Foto
Bastia - Steaua a fost un meci de coșmar pentru campioana României din 1997

Articol de Daniel Grigore   —  luni, 21 aprilie 2025

Cătălin Munteanu îi fură mingea adversarului și avansează spre tușă. Iritat, cel deposedat, Frederic Mendy, confundă picioarele stelistului cu mingea și-l lovește cu sete.

Comentatorul român izbucnește: „Un fault barbar! Arbitrul ar putea să-l avertizeze pentru așa ceva. Cred că nici la Romprim, unde a jucat Cătălin Munteanu ca junior, nu se intra cu atâta sălbăticie!”.

Arbitrul, austriacul Gerd Grabher, nu doar că putea, ci ar fi trebuit să-l elimine pe fundașul central al gazdelor. Arătați-i acea fază unui microbist care a început să urmărească fotbalul în anii 2010 și nu va pricepe cum de „centralul” nu s-a repezit să scoată cartonașul roșu din buzunar.

Era minutul 55 din Bastia - Steaua, returul rundei doi a Cupei UEFA din sezonul 1997/1998, unul dintre cele mai dure meciuri jucate vreodată de o echipă din România.


Istanbul, apoi Corsica

În prima rundă a acelui sezon de Cupa UEFA, actuala Europa League, Steaua a trecut de Fenerbahce după 0-0 la București și 1-2 pe „Sukru Saracoglu” din Istanbul.

Runda secundă a competiției i-a scos-o în față pe Bastia, locul 7 în precedentul sezon al campionatului francez și una dintre cele 3 câștigătoare ale Cupei Intertoto în 1997, statut care i-a oferit șansa participării în Cupa UEFA.


În prima manșă a „dublei”, la București, un gol semnat de Lavi Hrib a făcut ca Steaua să se deplaseze la Corsica cu un avantaj minim. Ce a urmat pe insula franceză, pe 4 noiembrie 1997 în incinta Stade „Armand Cesari” din Bastia, poate fi încadrat mai degrabă la sporturi de contact decât la fotbal.

Haini, duri peste limită. Un coșmar să joci la Bastia

Agresivitatea corsicanilor era de notorietate în anii '90. Împinși de la spate de freneticul public, jucătorii Bastiei șicanau, împingeau și loveau într-atât încât ideea unui joc în fieful corsicanilor, pe micuțul Stade Armand Cesari, nu le surâdea nici celor mai îndrăzneți adversari.

Contra Stelei, nevoiți să întoarcă handicapul de 0-1 din tur, „albaștrii” au jucat la rupere, cu o brutalitate soră cu inconștiența.

Toată lumea știa că cei din Corsica erau foarte agresivi acolo, pe terenul lor, în toate meciurile. Dar arbitrul n-a gestionat foarte bine situația. Cred că dacă dădea mai rapid cartonașe galbene îi potolea și probabil se ajungea și la cartonașe roșii. Dar așa a arbitrat pe vremea aia...”, spune acum Cătălin Munteanu, la aproape 28 de ani după acel meci.

În minutul 8, antrenorul Stelei, Mihai Stoichiță, pierde primul jucător: Laurențiu Roșu sare la cap, este împins și aterizează pe brațul stâng. Schimbare forțată, cu fotbalistul Stelei transportat de urgență la spital, acolo unde a aflat că suferise o dublă fractură la antebraț.

Câteva minute mai târziu, Miu îi pasează lui Cătălin Munteanu, mijlocașul Stelei întoarce mingea cu talpa și primește o lovitură peste picioare din partea lui Frederic Mendy, unul dintre stoperii gazdelor. O clasică intrare la intimidare.

Steliștii se scutură, iar în minutul 15 deschid scorul. O pasă pe culoar a lui Marius Lăcătuș îl găsește liber pe Cătălin Munteanu, acesta preia pe poziție viitoare și șutează în forță, sub „transversala” porții lui Eric Durand.

Prins pe picior greșit, același Mendy a sprintat să-l închidă pe Munteanu și s-a aruncat nebunește, cu piciorul drept sus, pentru a bloca execuția. Românul a avut mare, mare noroc: șutul a făcut ca picioarele să i se ridice de pe sol în momentul oportun, altfel intrarea lui Mendy ar fi putut avea urmări tragice.

Faza i-a rămas întipărită în memorie lui Cătălin Munteanu, care spune în discuția inițiată de GSP că „am avut noroc la primul gol. Dacă mă prindea cu piciorul pe pământ cred că îmi făcea fractură direct! Am avut noroc că m-a prins cu ele în aer. M-a cam dat peste cap după ce am lovit mingea”.

Iosif Rotariu: „De frică, am stat 3-4 ore în vestiar!”

Derulăm. Fază la mijlocul terenului, Iosif Rotariu îl evită pe Cyril Rool, adversarul îi dă peste picioare. Rool, fost fundaș stânga, era recunoscut pentru barbaria lui, încheindu-și cariera cu 186 de cartonașe galbene și 25 de eliminări în CV!

Iar Rotariu, atunci în vârstă de 35 de ani, abia revenise după câteva săptămâni de pauză!

„Veneam după o intervenție chirurgicală la ligamentul colateral intern. Era primul meu meci oficial după intervenție, stătusem 3-4 săptămâni.

Individual, pentru mine cel mai dur moment rămâne cel din meciul de la Glasgow, cu Rangers, când am avut acea accidentare provocată de Graeme Souness, de am fost operat și am stat o perioadă mai lungă de timp. Și arbitrul i-a dat doar cartonaș galben!

Dar per ansamblu, ca atmosferă, agresivitate colectivă, meciul cu Bastia a fost cel mai dur pe care l-am jucat!

Îmi amintesc că la finalul meciului au fost ceva discuții pe la mijlocul terenului. Au rămas Gherasim, Lăcă[tuș], Matei acolo, au fost ceva lucruri nu atât de fair-play.

Au mai fost ceva îmbrânceli pe tunel și de frică am fugit în vestiar! Cred că am stat 3 ore până ne-a luat autocarul de la stadion. Pentru siguranța noastră! Am stat 3-4 ore blocați acolo, înăuntru”, a rememorat Iosif Rotariu într-o discuție cu GSP.

„Așa se juca fotbal în Epoca de Piatră!”

Start în repriza secundă. Tabela arăta 0-2, cu a doua reușită roș-albastră creată tot de tandemul Lăcătuș - Cătălin Munteanu.

Meciul se desfășoară în același registru: Jurietti îl faultează din spate pe Damian Militaru, talpă pe gambă, reacție vehementă a comentatorului Emil Grădinescu: „Așa se juca fotbal în Epoca de Piatră!”.

La 1-2, în minutul 55, Frederic Mendy se imaginează la kickbox și îl ia la șuturi pe Cătălin Munteanu. Stelistul se zvârcolește de durere, comentatorul este scandalizat, arbitrul are o problemă tot cu Munteanu, căruia îi face semn să se ridice. „Am avut câteva contuzii foarte grave la gleznă, la genunchi...”, își amintește Cătălin Munteanu.

Minutul 60, iar Bastia ajunge în inferioritate numerică, Siljak fiind eliminat pentru cumulul de „galbene”. Din transmisiunea TV n-a reieșit limpede ce l-a provocat pe arbitru să-i arate al doilea cartonaș, astfel că unitatea de măsură cu care a judecat fazele din acel meci rămâne și în ziua de astăzi un mister total.

Prince Daye egalează la 2 cu un extraordinar șut, iar gazdele simțeau, la figurat și probabil și la propriu, miros de sânge.

În '70, un contraatac periculos al steliștilor este oprit de același Mendy, care părea hotărât să-i rupă piciorul lui Militaru. În sfârșit, fundașul Bastiei vede și el un cartonaș, însă doar „galben”, și ăsta după alte câteva faulturi sălbatice!

Iertat în mod inexplicabil pentru repetatele intrări la rupere, Mendy înscrie golul 3 al Bastiei și dă naștere unui scenariu și mai vitreg pentru steliști, nevoiți să reziste asediului în ultimul sfert de oră al jocului.

Mendy îl mai calcă o dată pe Cătălin Munteanu, apoi îl doboară pe Narcis Răducan cu un fault tactic, dar în acea seară părea imun la conceptul de cartonaș roșu. Și să le fi rupt picioarele jucătorilor Stelei, că arbitrul tot nu l-ar fi eliminat!

A fost cel mai dur meci pe care l-am jucat! Agresivitatea a fost dusă la maxim. Nici arbitrul n-a gestionat bine meciul și i-a lăsat să intre mai dur. Dacă le dădea cartonașe mai repede poate se mai potoleau, dar a fost un meci în care Roșu a ieșit cu mâna ruptă, iar mai mulți am ieșit cu contuzii serioase.



- Cătălin Munteanu

„Pumn în gură primit de Marius Lăcătuș!”

Cumva, Steaua rezistă. 3-2 final, iar roș-albaștrii merg mai departe grație regulii golurilor marcate în deplasare.

Dar fluierul final nu le taie gazdelor apetitul pentru violență. Meleu la mijlocul terenului, iar Marius Lăcătuș cade ca secerat.

Emil Grădinescu izbucnește: „Iată un pumn în gură primit de Marius Lăcătuș. Scene incredibile, sălbăticie pe teren! O adevărată rușine pentru fotbal. Ne bucurăm pentru că Steaua s-a calificat, ne pare rău însă că am asistat la cel mai urât meci pe care l-a susținut Steaua în această ediție a cupelor europene”. Probabil că nu doar în acea ediție europeană.

Pagina Gazetei de a doua zi și reacții dure: „Parcă fuseseră dopați!”

Victoria Stelei a ocupat o bună parte din coperta Gazetei Sporturilor din ziua ulterioară meciului:

„Steaua a pierdut bătălia de la Bastia, dar a câștigat un «război total» și... calificarea”.

Coperta Gazetei Sporturilor din 6 noiembrie 1997

În paginile dedicate meciului, cronica a fost titrată sugestiv: „Bastia, o echipă de câini”. Reacțiile celor direct implicați au conturat un tablou similar.

„Noi am jucat să trăim, ei să ne omoare!”, spunea după meci comandantul Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Gațu.

Președintele Stelei, Marcel Pușcaș, mărturisea că „de la Gogu Tonca, de pe vremea când juca la Jiul, n-am mai văzut așa ceva”.

Poate cea mai dură poziție a adoptat-o Narcis Răducan, intrat pe parcursul meciului în locul accidentatului Dennis Șerban:

„De când joc, n-am mai văzut o echipă atât de furioasă și pusă pe scandal. Unii dintre jucătorii Bastiei parcă fuseseră dopați! Isteria unora dintre ei a mers până acolo încât pe tunelul care ducea spre vestiare, și asta s-a întâmplat la terminarea partidei, au sărit la noi ca să ne ia la bătaie!”.

Cronica meciului, în ediția Gazetei Sporturilor din 6 noiembrie 1997

Caseta meciului Bastia - Steaua

BASTIA: Durand - Deguerville ('41 Etame), Mendy, Soumah, Juriette - Perez, Rool ('83 Casanova), Moreau (cpt.), Daye ('87 Jestrovic) - Gohel, Siljac

Rezerve: Sekli - Faye, P. Lopez, Fernandez

Antrenor: Frederic Antonetti

STEAUA: Gherasim - Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Csik - D. Șerban ('43 N. Răducan), Militaru, Rotariu ('81 Lincar), C. Munteanu, L. Roșu ('8 Miu) - Lăcătuș

Rezerve: Nae - Ciocoiu, Hrib, Luca

Antrenor: Mihai Stoichiță

  • Cartonașe galbene: Siljak ('20 și '60), Ad. Matei ('33), Miu ('44), Juriette ('45), Mendy ('73), Lăcătuș ('85)

  • Cartonaș roșu: Siljak ('60)

  • Au marcat: Daye ('52, '68); Mendy ('77) / C. Munteanu ('15, '40)

VIDEO. Emil Grădinescu: „Mi-a făcut semn că îmi taie gâtul!”

În 2022, comentatorul acelei partide, Emil Grădinescu, povestea pentru GSP cum la pauza meciului a fost agresat de către susținătorii gazdelor, cu forțele de ordine incapabile sau mai degrabă dezinteresate să-i stăvilească pe corsicani!

„La al doilea gol al Stelei am răcnit și s-au întors spre mine băieții care erau acolo, în fața cabinei. Cabina nu era protejată, n-avea geam. Atunci s-a întors la mine unul din tribună și mi-a făcut semn că îmi taie gâtul de la o ureche la alta.

Eram împreună cu restul presei românești. Când s-a fluierat pauza au venit peste noi, au intrat peste noi în cabină. Mie mi-a dat unul cu o pâine în cap! O pâine uscată ca piatra, mi-a tras una în cap de am amețit.

A venit repede Poliția: «Hai, ieșiți, plecați de aici, că vă ducem noi într-un loc sigur!». Nu se punea cu ăia. Eu am rămas acolo, că aveam postul de comentator. Până la urmă s-a terminat cu bine, n-am mai pățit mare lucru”, și-a amintit Grădinescu.

Pe comentariul meciului, la startul reprizei secunde, Grădinescu se plângea că „vreo 15-20 de suporteri isterizați creează aici o atmosferă indescriptibilă”.

„Am fost nevoiți să închidem geamurile sălii în care ne aflăm, pentru că am fost bombardați cu sticle, apă, bucăți de pâine și alte obiecte. Am fost agresați, înjurați. Ce să mai spunem? Trăim senzația unui asediu! Și nici urmă de polițiști prin apropiere. Este o situație intolerabilă, nu știm cum vom reuși să părăsim acest stadion”.

Aventura europeană a Stelei a mai durat un tur

Steaua s-a oprit în turul 3 al Cupei UEFA în acel sezon, echivalentul fazei optimilor de finală. Victoria din tur, 2-1 la București cu „dubla” lui Cristian Ciocoiu, a fost anulată de rezultatul din Birmingham, 2-0, cu goluri înscrise târziu de Milosevic (minutul 71) și Taylor ('85).

Despre meciul din Birmingham, Cătălin Munteanu își amintește că „n-am avut o evoluție foarte, foarte bună, dar și așa ne-au dat gol cu greu. Ne-am ținut bine mult timp, dar spre final am primit gol”.

Fostul jucător al Stelei adaugă: „Îmi amintesc mai degrabă despre meciul de acasă. La 2-0 puteam marca și golul 3, apoi ne-au dat ei gol pe contraatac. Dacă făceam 3-0 acolo, altfel mergeam și jucam la Villa”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.