Jucătoarea filipineză Alexandra Eala (19 ani, locul 72 mondial), recentă semifinalistă în turneul WTA 1000 de la Miami, poate călători doar cu viză și numai în 65 de țări și teritorii de pe glob.
Alexandra Eala nu ar putea fi mai mândră de rădăcinile ei, fapt pe deplin demonstrat luna trecută în turneul WTA 1000 de la Miami. A devenit atunci prima jucătoare din Filipine care ajunge în semifinalele unui concurs WTA de această categorie, intrând, după această realizare, în Top 100.
La Miami, Eala a învins-o pe campioana de la Australian Open, Madison Keys, și pe numărul 2 mondial, Iga Swiatek, în drumul spre semifinale. Saltul în clasament îi oferă altă perspectivă asupra circuitului, inclusiv intrarea direct pe tablouri la cele mai mari turnee.
Alexandra Eala: „Vei face o mulțime de alegeri de ultim moment”
Există însă un lucru despre care tânăra spune că este o provocare, fiind cetățean al statului Filpine, o națiune cu aproape 115 milioane de locuitori: acela de a-și asigura vize cu pașaportul său.
„Da, este o provocare să poți călători cu flexibilitate”, a declarat Eala, vorbind cu presa din țara sa după traseul excelent de la Miami. „Ca jucătoare de tenis, trebuie să fii foarte flexibilă cu programul tău. Vei face o mulțime de alegeri de ultim moment, iar asta nu îți dă timp să organizezi toate acestea - de fiecare dată - pentru a avea vizele pregătite”, a atras ea atenția.
Începând cu 2025, pașaportul filipinez ocupă locul 74 în clasamentul Henley Passport Index, care, din 2005, clasifică libertatea de călătorie în lume. Eala și alți cetățeni filipinezi pot călători fără viză sau cu viză la sosire în doar 65 de țări și teritorii.
Deși se antrenează și locuiește la academia de tenis omonimă a lui Rafael Nadal din Mallorca, în Spania, tânăra în vârstă de 19 ani are nevoie de viză înainte de a călători spre locurile unde se dispută cele patru turnee de Mare Șlem (Australia, Franța, Marea Britanie și Statele Unite), precum și în China, spre exemplu, acolo unde în ultima parte a sezonului se dispută câteva concursuri importante.
Alexandra Eala, alături de Rafael Nadal și Iga Swiatek la ceremonia de absolvire la Academia Rafa Nadal
În ciuda dificultăților legate de posibilitatea de a călători, Eala spune că nu ar schimba pentru nimic privilegiile care decurg din faptul că este filipineză, inclusiv sprijinul fanilor din diaspora, care au urmărit-o și susținut-o peste tot în lume.
4,6 milioane de filipinezi în Statele Unite
În 2013, Comisia Filipinezilor din străinătate a estimat că peste 10 milioane de persoane de origine filipineză trăiesc sau lucrează peste hotare, iar în 2023, peste 4,6 milioane dintre acestea se aflau în Statele Unite - locul în care Eala a obținut cele mai mari realizări din carieră până în prezent. În 2022, ea a câștigat titlul de simplu la US Open la juniori, iar anul acesta a atins semifinalele la Miami, în circuitul WTA.
„Nu poți găsi acest tip de comunitate nicăieri în altă parte, după părerea mea”, a mărturisit ea.
Jucătoarea de mână stângă evoluează săptămâna aceasta în turneul de categorie WTA 125 de la Oeiras, Portugalia, unde este principala favorită, ea ocupând locul 72 în clasamentul mondial. Eala a depășit deja prima rundă, învingând-o cu 6-3, 6-4 pe olandeza Anouk Koeverman, numărul 182 WTA.
{{text}}