Povestea pentru o nouă sală polivalentă în Capitală e veche... Atât de veche, încât Bucureștiul a ajuns să aibă trei primari și zeci de promisiuni neonorate. După ce treceau campaniile electorale, lucrurile intrau din nou în „hibernare”.
Ne întoarcem în timp: Aula Bibliotecii Centrale Universitare, anul 2013. „Doar” 12 ani au trecut. Sorin Oprescu promitea o sală polivalentă cu 12.000 de locuri, în valoare de 65 de milioane de euro.
Gogoși electorale și de la Gabriela Firea, și de la Nicușor Dan
Au mai trecut șase ani, iar la cârma municipalității a venit Gabriela Firea. Fosta jurnalistă, soția lui Florentin Pandele, s-a „aruncat” și ea cu promisiuni: o sală polivalentă de top, investiție estimată la 138 de milioane de euro. Povești!
A urmat Nicușor Dan, care a intrat în lupta pentru București cu un început de campanie în forță: „Vom construi împreună cu echipa PNL și USR PLUS o nouă sală polivalentă în București, la standarde europene, pentru evenimente culturale și sportive de anvergură”.
A câștigat primăria, dar promisiunile au rămas la stadiul de campanie. Sala Polivalentă? Încă pe hârtie...
Statul a dat terenul Primăriei, dar îl ține „confiscat” de 10 ani
Constantin-Bogdan Matei, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a fost invitatul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Nu l-a menajat deloc pe actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care îl acuză că nu a reușit să construiască o sală polivalentă în mandatul său.
Acesta a dezvăluit că șansele ca Bucureștiul să aibă o sală de top sunt mici și că există posibilitatea ca Guvernul Marcel Ciolacu să retragă terenul acordat municipalității.
- Domnule președinte, spuneți-mi ce facem cu Sala Polivalentă din București? Una dintre puținele capitale cu pretenții din Europa care n-are o sală. Totul s-a mutat la Cluj, unde se organizează competiții sportive.
- Și-o să organizeze și mai multe. Agenția Națională pentru Sport, acum opt sau zece ani de zile, a pus la dispoziție terenul Primăriei Capitalei pentru a construi o sală polivalentă în București.
- Bun, dumneavoastră când ați fost ministru, în 2019, s-a discutat subiectul.
- Nu s-a întâmplat absolut nimic, iar acum, când am revenit ca președinte al Agenției Naționale pentru Sport, am refăcut o adresă către Primăria Generală a Capitalei să-mi spună stadiul în care ne aflăm cu proiectul construcției "Sală polivalentă în București". Iar răspunsul a fost unul simplu și, din punctul meu de vedere, neserios, și anume acela că acest obiectiv se află în lista de priorități a Primăriei Capitalei, fără să ne spună...
Constantin-Bogdan Matei: „Nicușor Dan nu răspunde la telefon, nu am cu cine să vorbesc!”
- De 10 ani!
- De 10 ani este același răspuns, același răspuns l-am primit și noi în momentul în care am preluat Agenția Națională pentru Sport. Repet, este un răspuns neserios pentru ceea ce înseamnă sportul bucureștean, dacă vreți.
- Răspunsul este semnat chiar de primarul Nicușor Dan?
- Este semnat, acolo scrie primarul general al Capitalei, probabil și-a delegat semnătura, habar nu am, nu-i cunosc semnătura.
- Bun, dar nu a vorbit cu dumneavoastră?
- Păi, nu răspunde la telefon. Nu răspunde, nu am cu cine să vorbesc!
- Nu ați încercat prin secretară?
- Păi, tot degeaba, că domnia sa probabil nu are o linie scurtă. Nu înțelege fenomenul! Și atunci n-ai cu cine să vorbești. Am mai trecut printr-o astfel de experiență în vremea în care eram președintele Comisiei pentru Tineret și Sport.
- Așa.
- Și am insistat foarte mult să pot să iau legătura cu domnia sa. La vremea respectivă, Constantina Diță și acum, de altfel, organizează o competiție importantă în București.
„N-am nimic nici cu florile, nici cu micii. Vorbim totuși de o competiție sportivă”
- Maratonul, ceva, nu?
- Maratonul, da. O competiție extrem de importantă și se suprapunea cu un târg de flori. Și doamna Diță sigur că a apelat și la mine, cunoscându-ne de foarte mult timp, și a zis că nu se poate. O competiție de anvergură. Vin cei mai buni atleți din lumea asta. Noi tot stăm cu vânzare de flori și grătare în spate. I-am zis că am nevoie de câteva standuri unde să putem face primirea. Mi-a zis că trebuie să găsim o soluție și să iau legătura cu domnul Nicușor. În fiecare an, acest important maraton pentru România, nu numai pentru București, se suprapune cu o avizare din partea Primăriei pentru acest târg de flori și micii, în spate. Repet, n-am nimic nici cu florile, nici cu micii. Vorbim totuși de o competiție sportivă.
- Așa...
- Zic, doamna Diță, o să încerc să fac tot ce-mi stă în putere, să pot să iau legătura cu acest domn. Nu am reușit nici la vremea respectivă. Zece, douăzeci de telefoane... Și atunci, singura posibilitate pe care o ai în acest moment este să-i faci o adresă oficială, așa spune Legea 544, informații publice, în 30 de zile să-mi răspundă. Mi-a răspuns mai repede, ce-i drept. Nu spun că în 30 de zile, dar răspunsul a fost același. Or, în acest moment, după răspunsul pe care l-am primit, avem două posibilități.
- Care sunt?
- Ori îl mai lăsăm în ritmul lui, dar nu cred că vom avea o sală polivalentă în București construită de Primăria Generală a Capitalei. Repet, nu mi-am asumat eu, și-au asumat dumnealor. Ori facem din nou Hotărâre de Guvern și ne luăm terenul înapoi și găsim o altă variantă.
„Să ne facem noi propriul proiect prin Compania Națională de Investiții”
- Altă variantă care ar fi? Cu cine să construiți?
- Altă variantă, ar fi foarte simplu să facem noi pe ceea ce înseamnă Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”, pentru că terenul este în incinta acestui complex sportiv, și să ne facem noi propriul proiect prin Compania Națională de Investiții, că și dumnealor tot prin Compania Națională de Investiții mă gândesc că-și doresc.
- Bun, de acord, dar s-au pierdut 10 ani.
- Și eu vă spun cu sinceritate că vom mai pierde.
- Și nu este nicio perspectivă.
- Nu este nicio perspectivă.
- Nu poate să spună nimeni, dom'le, în toamnă începe construcția.
- Nu, absolut nu. Nu ne putem angaja la un astfel de lucru, pentru că în acest moment terenul respectiv este predat Primăriei Generale. Ca să-l preiei înapoi, trebuie să faci Hotărâre de Guvern. Așa spune legea.
- Ne învârtim în jurul cozii, ca să spun așa.
- Într-un fel, da.
„Să discutăm cu alt edil al Bucureștiului, care poate este mult mai aplicat”
- Deci nu puteți să dați niciun termen legat de o sală competitivă, să zic așa, cu 10.000, cu 20.000 de locuri.
- Nu, în acest moment nu. În acest moment problema acestei săli nu este în curtea Agenției Naționale pentru Sport, este la Primăria Generală a Capitalei și poate, sigur, după ce se termină această campanie...
- Primarul nu vă răspunde, e de negăsit.
- Poate după ce se termină această campanie electorală și apele se limpezesc și nu se mai îngrămădesc atât de mulți pentru a candida la funcția de președinte, poate domnia sa va avea și puțin timp să stăm de vorbă pe ceea ce înseamnă construcția acestei săli.
- Sau poate iese președinte și vine alt primar.
- Poate iese președinte și atunci avem posibilitatea să discutăm cu alt edil al Bucureștiului, care poate este mult mai aplicat pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii sportive din București și nu numai din București, pentru România.
Actuala sală polivalentă din București e veche de 50 de ani!
Pe 10 august 1974 a fost inaugurat „Palatul Sporturilor și Culturii din București”. Ce scria presa vremii?
„Durata normală a unei asemenea construcții este de 30 de luni, dar ea a fost redusă la 8 luni! Lucrul în schimburi de zi și de noapte, soluții tehnico-organizatorice originale în proiectare și execuție, rolul mobilizator și organizator al comitetului municipal de partid, care s-a concretizat și prin mii de ore de muncă patriotică prestate de tineretul Bucureștilor”, notau jurnaliștii de la „Sportul”.
Actuala sala polivalentă din BucureștiÎn zilele de vârf ale ridicării sălii, pe șantier erau peste 2.500 de muncitori, mai nota presa vremii. Actuala sală a fost renovată de două ori, în 2008 și 2011.
{{text}}