Pentru fostul campion mondial la profesioniști, Leonard Doroftei (55 de ani), nu contează că este Săptămâna Mare când este vorba de marea sa pasiune, boxul și arta de a-i învăța pe alții acest sport.
Pe 10 aprilie, chiar de ziua sa, Leonard Doroftei a devenit bunic, dar vine zilnic la sală. Pentru că și-a împlinit visul pe care îl avea în suflet încă din Canada, să aibă un loc al lui, un club de box, unde să dea mai departe din experiența acumulată în ring de-a lungul anilor.
Echipa GSP.ro l-a găsit la treabă, pregătind sala pentru elevii ce urmau să vină la antrenament. Una foarte cochetă, aflată în zona Băneasa-Pipera, amenajată și dotată cu tot ce este nevoie. Și cu pereții tapetați cu poze, echipamente pe care „Moșul” le-a purtat de-a lungul carierei, medalii.
VIDEO - GSP a vizitat sala de box a lui Leonard Doroftei
Leonard Doroftei: „Puterea exemplului poate face diferența”
Începând cu primul titlu de campion național, din 1986, apoi cel european și mondial de la amatori, cele două medalii de bronz de la Olimipadele de la Barcelona '92 și Atlanta '96, prima centură ca profesionist, apoi cea de campion al lumii la semiușoară, versiunea WBA, în 2002, când l-a învins pe Raul Balbi.
Mai are și acum, pe monturile degetelor de la mâini, bătături de la mănuși, de la sac, fiindcă nu-i place doar să explice, ci, mai ales, să le și arate elevilor săi cum lovește.
Parcă întinerește când începe să vorbească despre box și spune că "puterea exemplului este foarte importantă. Eu de la o lovitură fac un antrenament întreg. Începem cu jabul de stânga și terminăm cu serii de minimum 13-14 lovituri. Îl iau pe sportiv dintr-un colț al ringului și îl duc în altul numai din acțiune.
Îi rup la pregătire, dar le place, nu vor să plece. Variez, nu fac două antrenamente la fel și asta îi atrage pe oameni. Fiindcă nu se plictisesc, învață mereu lucruri noi".
Doroftei: „Cine vrea să muncească să vină la mine!”
În prima parte a zilei de miercuri au venit la sală doi tineri pugiliști de origine italiană, doar să se pregătească la sala lui Doroftei. După ce, la prima oră, alți sportivi dădeau deja la sac sau făceau sparring. Toți i se adresează cu "Maestre", iar el se poartă natural, e doar o parte dintre ei. E un cod pe care boxerii, care știu ce înseamnă munca până dincolo de limitele durerii, îl respectă de fiecare dată.
Nu e un club de performanță, ci unul pentru cei care vor să învețe boxul: „Avem stiluri, avem programe, proiecte pentru pregătire. Primim și musafiri, cum avem acum în sală doi italieni. Fiindcă tot timpul ai de învățat, de acumulat câte ceva.
Și eu învăț! Caut, mă uit la ce fac și alții, fac combinații de lovituri, de stiluri, fiindcă va trebui ca sala asta să ajungă să aibă propriul său stil. Recent am făcut un antrenament pe stilul Mike Tyson cu băieții. A ieșit super. Cine vrea să muncească e binevenit la noi, aici e locul!".
{{text}}