Lewis Hamilton, 40 de ani, unul dintre cele mai mari nume din istoria Formula 1, nu este dat pe spate de una dintre inovațiile din sport, deși aceasta este menită să le ușureze munca piloților.
Este vorba despre sistemul de răcire dezvoltat de FIA după situația din Qatar din 2023 și introdus la începutul acestui sezon. Acest sistem poate fi utilizat opțional în cadrul actualei campanii, în cursele care se desfășoară la temperaturi ale aerului de peste 30,5 grade Celsius.
Piloții care aleg să nu utilizeze sistemul trebuie să adauge balast de 5 kilograme pentru a egaliza greutatea mașinilor lor.
George Russell a fost primul pilot care a folosit acest sistem în timpul unei curse, la Marele Premiu al Bahrainului de săptămâna trecută. Ulterior, britanicul s-a exprimat pozitiv despre acesta, spunând că nu i-a creat disconfort. El a subliniat însă că acest lucru s-ar putea schimba pe circuite precum cel de la Jeddah, unde forțele laterale sunt mai mari.
Lewis Hamilton, despre sistemul de răcire aflat la îndemâna piloților: „Cred că nimeni nu-l va mai folosi!”
„Este un sistem aflat încă în dezvoltare. În prezent, nu este obligatoriu. Cred că unul dintre piloți l-a testat în timpul unui antrenament sau al unui test și i-a plăcut foarte mult”, a comentat Hamilton înainte de weekendul Marelui Premiu al Arabiei Saudite.
„A, serios?”, a reacționat pilotul Ferrari în momentul în care i-a fost transmis că George Russell l-a folosit în cursa din Bahrain.
„Sunt surprins că a făcut-o, pentru că sistemul cântărește cinci kilograme, trebuie să adaugi cinci kilograme la mașină, nimeni altcineva nu va face asta”, a adăugat Hamilton, citat de sportal.bg.
Lewis Hamilton: „Este bine că există această tehnologie, dar nu o vreau în mașina mea”
„Am avut doar două curse în cariera mea în care condițiile au fost extreme. În primul meu sezon, în Malaysia, sistemul meu de hidratare s-a defectat și am fost deshidratat la finalul cursei.
Cealaltă a fost în Singapore, anul trecut, când a fost cu adevărat brutal. Dar îmi place asta. Ar trebui să fim la maximum, la apogeul performanței atletice, trebuie să [ne] fie dificil.
Cel puțin mașinile de astăzi sunt mai ușor de condus față de cele de la începutul carierei mele. Sunt mai grele. Nu aș folosi acest sistem dacă nu ar fi obligatoriu. Aș prefera să caut modalități de a mă pregăti mai bine, cum să folosesc vesta de răcire înainte de start pentru a-mi răci corpul în prealabil, cum să mă hidratez mai bine. Face parte din întregul proces."
Înțeleg că este dificil și nu vrem ca piloții să leșine, așa cum s-a întâmplat în Qatar, unde am avut o cursă în condiții destul de extreme, dar eu am abandonat în primul viraj și nu știu exact cum a fost. Cred că este bine că există această tehnologie, dar nu este ceva ce vreau să am în mașina mea. Este doar părerea mea”, a mai spus septuplul campion.
{{text}}