GSP special   •   Special   •   Health Talks

Poliana Matei: „Fă-ți pofta de Paște, dar nu te întinde pe 7 zile” + Cum se antrenează pentru concursul național de Bikini Fitness

Poliana Matei, în sala de fitness
Poliana Matei, în sala de fitness

Articol de Ionuţ Iordache   —  sâmbătă, 19 aprilie 2025

EPISODUL 36. Invitata acestei ediții a emisiunii Health Talks by GSP este Poliana Matei, antrenoare de fitness cu o experiență de 10 ani în domeniu, care explică cum ar trebui să abordăm zilele de sărbătoare pentru a nu ne da peste cap organismul # Poliana povestește și cum se antrenează pentru competiția de Bikini Fitness la nici doi ani după ce a născut

- Poliana, cum a început acest parcurs pentru tine în acest domeniu?

- A început la vârsta de 16 ani, din dorința de a arăta mai bine și a fi mai puternică.

- Acesta a fost primul tău scop?

- Da. După care s-a transformat în pasiune și în job, treptat.

- De când a devenit un job?

- La 18 ani am început prima oară să ţin clase de spinning, la o sală mai micuță din orașul de unde sunt eu, Ploiești. Am ținut clase și de aerobic până la 22 de ani, după care am început să fiu antrenoare personală.


Poliana Matei, în sala de fitness +46 Foto
Poliana Matei, în sala de fitness

Poliana Matei: „Mă pregătesc de concursul naţional de Bikini Fitness”

- Pe ce antrenamente te-ai axat?

- În general, hipertofie musculară și antrenamente de slăbit. Eu lucrez numai cu femei şi scopul lor cam ăsta e, să mai slăbească, să arate puțin mai bine, etc.

- Înțeleg femeile cu care lucrezi că este important atunci când slăbești să ai grijă și de masa musculară? De obicei femeile se cam feresc de antrenamentele de forță.

- Da, sunt foarte multe femei care cred că dacă lucrează cu greutăți își dezvoltă prea mult masă musculară, dar întotdeauna am încercat să le explic că acest lucru se întâmplă foarte greu la femei, noi nu avem acelaşi corp şi aceiaşi hormoni ca bărbaţii. Chiar şi cele care îşi doresc asta, ajung foarte greu la aceste rezultate. Necesită foarte multă muncă, dedicare și un proces lung.


- Știu că pentru tine acesta e un scop, să acumulezi masă musculară, te pregăteşti de concurs.

- Da, sunt într-o pregătire competițională, particip la concursul naţional de Bikini Fitness, la finalul lunii mai este. A trebuit să trec printr-un proces foarte lung.

Poliana Matei: „Mă antrenez de șase ori pe săptămână”

- De când ai început pregătirea pentru concurs?

- Am început perioada off-season în noiembrie. A fost un timp puțin cam scurt, dar m-am decis destul de târziu.

- Ce presupune această pregătire pentru tine? De câte ori te antrenezi?

- Mă antrenez de șase ori pe săptămână. Am o singură zi de pauză, duminica. Șase antrenamente de forță, împărţite pe antrenamente de lower body și de upper body. În perioada de off-season am avut doar cinci antrenamente pe săptămână. Acum am șase.

- Cardio nu mai faci deloc?

- Ba da, dar depinde de săptămână. Pentru că în funcție de rezultatele pe care le am de la săptămână la săptămână, antrenorul meu cu care lucrez îmi spune cât cardio să fac, este o unealtă pe care o folosești să mai dai jos, să mai te definești atunci când trebuie.

Poliana Matei: „Nutriția e baza”

- Pe partea de nutriție, cum stai? Mă gândesc că e totul foarte strict, nu?

- Este baza, da. Acolo e lupta cea mai mare, totul este strict, fix, calculat. Trebuie să respect valorile nutriționare întocmai, mesele sunt aceleași, nu te poți juca după cum vrei tu.

- Lucrezi cu un nutriţionist sau deja ai experiența necesară să-ți faci singură un plan?

- Am experiența necesară atunci când vreau să mă definesc, dar când ești într-o pregătire competițională, ai nevoie de cineva care să te ghideze în toate. E important să te vadă cineva din exterior, care știe exact ce trebuie să faci și care să te ghideze pas cu pas.

+57 Foto
Poliana Matei, în sala de fitness

- Câte mese ai pe zi?

- 5 mese.

- 3 și 2 gustări sau cum?

- 5 mese complete. Nu prea sunt bune gustările.

Poliana Matei: „Mănânc 150 de grame de proteină pe zi”

- Te-ai axat mai mult pe proteine?

- Cu siguranță, dar sunt foarte atentă la tot, proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre. Mi-am setat un anumit număr de macronutrienți pe care trebuie să-i respect întocmai.

- Câte grame de proteină mănânci pe zi?

- În momentul de față, cam 150 în fiecare zi.

- Din ce alimente îţi iei proteina?

- În primul rând, proteina izolată, pe care o folosesc în terciul de ovăz, în crema de orez. Apoi pește, în special peşte alb, mai ales în perioada asta de pregătire. Și piept de pui.

Poliana Matei: „E foarte greu să mănânci când nu îți e foame”

- Nu îți este greu să mănânci de 5 ori pe zi? Ţi se întâmplă să mănânci chiar dacă nu îți e foame?

- În perioada de off-season, când trebuia să acumulez masă musculară, trebuia să fiu în surplus caloric şi să mănânc foarte mult. Perioada aia a fost cea mai chinuitoare și cea mai groaznică. Când trebuia să mănânc, dar nu puteam să termin ce aveam în farfurie. Și plângeam la propriu pentru că nu puteam să mai mănânc și îmi părea rău. Știam că trebuie să fac asta și că nu ajungeam unde doream dacă nu mănânc cât trebuia.

- La tine e un pic invers, oamenii, de obicei, nu știu ce să facă să nu mănânce prea mult.

- Nu este ușor nici să mănânci puțin când îți este foame, şi acolo e o luptă. Cum sunt în momentul de față. Am 5 mese, dar fiind slabe în carbohidrați, nu sunt suficiente față de cât mâncam înainte. Sunt într-un deficit și automat îmi e foame și câteodată mă gândesc ce bine era când mâncam. Dar, privind în perspectivă, mult mai greu mi-a fost mie în perioada de off-season, când trebuia să mănânc mult.

- Ce carbohidrați consumi?

- Mănânc mai puţini acum, dar doar ca gramaj, alimentele sunt aceleași, cum ar fi cremă de orez, orez, cartofi, rondele de orez. Astea sunt principalele.

Poliana Matei: „Vreau să le încurajez pe femei să nu uite de ele”

- Ne-ai spus cât de dificil şi chinuitor este acest program de pregătire. Ce te-a motivat să vrei să participi la acest concurs?

- Sunt o persoană competitivă, în primul rând. Îmi place și mă împlinește să am obiective spre care să merg. Ele mă țin în viață, practic. Îmi dau un scop și o certitudine a ceea ce sunt. Eu am născut recent, am o fetiță de un an și nouă luni, şi aveam nevoie de o provocare. Ca mamă, ajungi să te simți foarte copleșită, să simți că te pierzi în tot acest proces. Și, pur și simplu, simțeam că am nevoie de un scop, să mă ajute să merg mai departe, să nu uit că sunt femeie.

- Cum se împacă rolul de proaspătă mămică cu cel de participantă la un concurs de bodybuilding?

- Nu o să mint că este ușor, că nu e. Cel mai greu e că nu te poţi odihni cât ai nevoie. Somnul e extrem de important într-o pregătire și mai ales când vrei să crești masa musculară. Odihna este elementară. Dar cu un copil mic, te trezeşti foarte des, nu mai poţi dormi foarte bine. Mai mult, copilul stă lipit de tine toată ziua. Eu încerc să îmi fac antrenamentele când doarme el. Dacă am antrenamente online cu clientele mele, le fac cu copilul lângă mine. Mereu are o nevoie, dar pe mine asta mă impulsionează.

- De ce?

- Nu vreau să mă privească cea mică și să gândească atunci când va creşte că dacă eşti mamă nu mai exişti tu, nu mai poți să faci nimic, nu mai poți să realizezi nimic. Vreau să le încurajez pe femei să nu uite de ele și să lupte pentru ceea ce își doresc. Viața nu se termină atunci când ai un copil. Din contră, poate să fie o sursă enormă de motivație și să ajungi să fii chiar mai bună și mai împlinită.

Poliana Matei: „Am revenit la sală la 6 săptămâni după ce am născut”

- Ți-a fost greu să reiei antrenamentele după ce ai născut?

- Nu, eu abia așteptam. Doar că, automat, era mult mai greu să ajung să le fac. De multe ori ziua, când cea mică dormea, eu alegeam să mă antrenez.

- La cât ai timp reluat antrenamentele după ce ai născut?

- La șase săptămâni după ce am născut, aşa e indicat după cezariană. Am început antrenamentele ușor, adaptate, am crescut intensitatea pe parcurs.

- Te-au ajutat antrenamentele astea și pe plan psihic? Știu că multe femei suferă de depresie postnatală. A fost și cazul tău?

- Să fiu sinceră, sportul a fost principalul aliat al meu. Le pun mereu clientelor să aibă grijă de ele, să mai aibă şi alte activităţi în afara rolului de mamă. Pentru că te pierzi foarte mult, ai stări depresive, de anxietate. Faptul că eu mă duceam la sală m-a ajutat enorm psihic. Mă întorceam acasă mai vioaie, mai energică, mai puternică şi avea grijă mai bine de copil aşa. Asta recomand oricărei mămici, să își dedice acel timp pentru ea.

Poliana Matei: „Am făcut sport toată sarcina”

- În timpul sarcinii, ai continuat să faci sport?

- Am făcut sport toată sarcina. Chiar dacă încă există această idee preconcepută la noi în țară, că nu ar mai trebui să depui efort. Eu am preferat să fac pentru că mă simțeam bine, chiar dacă nu la aceeași intensitate. Nu mai ai cum să faci la fel, exercițiile încep să se schimbe ușor, greutățile scad, dar m-a ajutat foarte mult. Dacă nu ai o problemă medicală, este chiar recomandat.

- Tu, ca antrenoare de fitness, ai știut exact ce trebuie să faci. Ce le recomanzi celor care nu au această experienţă?

- Este o perioadă foarte delicată și de aceea este recomandat să faci cu cineva care are experiență, care are anumite studii în acest domeniu. Dacă faci de capul tău și, mai ales, dacă nu știi ce trebuie să faci, te supui unor riscuri și nu este recomandat.

- Te-a ajutat faptul că ai făcut sport în sarcină să te recuperezi mai repede după ce ai născut?

- Da, clar. Organismul este foarte smart, mai smart decât credem noi. Eu mi-am menţinut masa musculară în timpul sarcinii, prin sport, prin alimentaţie. După ce am născut, kilogramele le-am dat foarte rapid jos. În 10 zile am revenit la greutatea mea normală, însă tonusul muscular nu mai era același. Şi de cam bagă în depresie acest lucru, că nu mai arăţi ca înainte. Pentru mine a fost însă o motivație în plus. Am vrut să demonstrez că poți să ajungi așa cum îți dorești, să arăți mai bine și după ce ai născut.

Poliana Matei: „Tonusul muscular l-am recâștigat în 3-4 luni după naștere”

- În cât timp ai revenit la tonusul muscular pe care l-ai avut înainte?

- Pot să spun că am început să-mi simt din nou musculatura abdominală cam după 3-4 luni după ce am născut. Cam după două luni de antrenamente. În prima lună abia ți se obișnuiește din nou corpul, începi ușor cu greutățile pentru că nu mai ai aceeași forță ca înainte. Nu poți face absolut orice. Eu născut prin cezariană şi nu puteam să fac orice. Dacă aș fi născut natural, mă recupeream mai repede.

- Există această memorie a masei musculare și acesta a fost unul dintre motivele pentru care ţi-a luat atât de puţin timp, nu?

- Există, da. E mai ușor pentru că organismul e obişnuit, însă tot durează un timp și este un proces anevoios. Dar clar e un avantaj. Dacă n-ai fi făcut deloc, trebuie să treci printr-o procesul de învățare şi e mult mai greu şi mai lung procesul.

- Spuneai că ai avut grijă de alimentaţie în sarcină. Cât de greu ţi-a fost să faci faţă poftelor din această perioadă?

- Eu am avut mari probleme cu a mânca. La începutul sarcinii, mi se făcea rău şi vomitam des când mâncam. Nu am mai putut mânca multe alimente pe care le consumam înainte. N-am avut pofte. O singură dată am poftit la o ciorbă. Eu eram obişnuită să mănânc cât mai sănătos și să-i dau organismului ce are el nevoie. Evitam să mănânc prăjituri, să mănânc fast food, chestii nesănătoase.

Poliana Matei: „Asta le-aș recomanda oamenilor să facă de Paște”

- Le eviți pentru că nu sunt sănătoase sau chiar nu îţi e poftă de ele?

- Nu pot să spun că nu mai am poftă de ceva nesănătos. Aș minți. Dar în momentul în care eu nu am aşa ceva în casă, nu am la ce pofti. Dacă, în schimb, sunt la cineva acasă și are un platou de gogoși proaspăt făcute sau nu știu ce mâncare deosebită care miroase bine, îmi face poftă. Sunt om, îmi vine să mănânc. Dar cheia este să mănânci ocazional şi să guşti. Nu mănânc acasă, mănânc de Paşte, la o sărbătoare. Îmi fac pofta, gust. Nu exagerez, nu mă întind la toată tava. Iar a doua zi mi-am revenit la stilul meu de viață și totul este bine și în regulă, suntem oameni.

- Vorbeai de sărbători, mâine este Paștele și voiam să te întreb ce sfaturi le-ai da clientelor tale şi oamenilor care se uită la noi. Ce ar trebui să facem pentru a nu ajunge să mâncăm peste măsură?

- Suntem oameni și e normal să mâncăm mai mult în perioada asta. Dar problema este că noi ne întindem pe şapte zile. Una este să mănânci într-o zi, în ziua de Paște, şi alta să mănânci până nu mai poţi şapte zile la rând. Cât poți să mănânci într-o zi? Mănânci la o masă, mănânci la două, o felie de cozonac, două linguri de salată de boeuf, o friptură, o salată, două ouă, cât poți să mănânci? Eu asta le recomand oamenilor, să îţi facă pofta, dar în limita decenței, să fie conștienţi ce mănâncă. Te simți bine cu familia ta o zi, bei un pahar de vin, nu se cunoaște. Iar de a doua zi revii la o alimentaţie normală, sănătoasă.

- Tu te pregăteşti de concurs, ce vei mânca de Paşte?

- În acest moment, nu am primit liber să mănânc nimic în afara planului meu alimentar. Mai am șase săptămâni până la concurs și nu este indicat să fac asta. Este o situație diferită față de o persoană obişnuită.

- O să faci Paștele peste șase săptămâni după ce se termină concursul.

- Da, probabil voi pleca într-o vacanță și mă voi relaxa un pic, dar tot așa cu limită, pentru că îmi dau organismul peste cap. Trebuie să o iau treptat, cu blândețe.

Poliana Matei: „Fac mișcare și în vacanțe”

- Cu copil mic şi în perioada asta de pregătire, mai ai momente de relaxare?

- Nu prea. Sunt într-o continuă alergare.

- Cum îţi place să te relaxezi?

- Să călătoresc, să merg într-o vacanţă, să vizitez oraşe. Să mă opresc undeva, să mănânc o mâncare bună. Nu neapărat nesănătoasă, dar să mă relaxez, să nu mai fie totul atât de strict.

- Când pleci în vacanță, îți păstrezi cât de cât stilul de viață sănătos?

- În trecut, făceam excese la mâncare când mergeam în vacanţă. Și mă întorceam cu niște kilograme în plus și cu o stimă de sine foarte scăzută, nu mă simțeam bine, nu eram ok. În ultimii ani, mi-am schimbat acest stil și mi-am dat seama că vacanța nu e doar despre a mânca. E vorba să te relaxezi, să te simți bine, să guști, să mănânci câte ceva ce-ți place. Dar cu bun simț. Şi fac şi mişcare, merg 10.000-20.000 de pași în ziua respectivă. Eventual, mă duc și la sală, mai fac un antrenament scurt și te simți altfel când te întorci.

Poliana Matei: „Eu îmi doresc mereu mai mult”

- Ai scris într-o postare pe Instagram că știi că ar trebui să fii mai blândă cu tine în procesul acesta, dar îți este tare greu acest lucru. De ce crezi că îţi e greu să faci asta?

- Pentru că sunt o persoană care are mari aşteptări de la sine și sunt foarte critică cu mine însămi. Eu îmi doresc mereu mai mult. Niciodată nu mi se pare că e suficient. Și atunci automat mă forţez și mai mult. Ştiu că acesta e un lucru pe care poate ar trebui să-l schimb la mine și în timp sper să reușesc să fac asta, cu toate că îmi și place.

- E o plăcere chinuitoare.

- Exact, chinuitoare. Îmi place să mă chinuiesc, îmi place să mă provoc, îmi place să pot să fac chestii pe care alții nu pot. Îmi crește încrederea în mine și mă face să mă simt mai bine. Și de acolo îmi iau energia.

- Chiar acum citesc o carte despre acest subiect, „Compasiunea de sine” se numește, scrisă de Kristin Neff. Și autoarea spune cât de greu este pentru cei mai mulți oameni să fie blânzi cu ei înșiși. Mai ușor ne e să fim blânzi cu ceilalți.

- Da, așa e 100%.

- Și totul pleacă de la perfecționism, exact cum ai zis și tu, avem impresia să niciodată nu e suficient. Doar că nu putem să facem asta toată viața, e o luptă pe care nu ai cum să o câștigi.

- Da. Aici mai am de lucru. Îmi dau seama, dar mă și caracterizează acest lucru, nu știu cum să spun. Sunt persoane care se relaxează și zic lasă că e bine și așa. Și poate nu ajung la adevăratul lor potențial din pură relaxare. Și sunt persoane ca mine care nu se pot relaxa și vor mereu mai mult și asta le împinge să evolueze. Pentru că eu dacă m-aș relaxa, simt că aș rămâne într-un punct mort. Care nu m-ar împlini, cel puțin în momentul de față. Nu știu ce va fi în viitor.

Poliana Matei: „Nu am chef mereu de sală”

- Ideea e să faci toate aceste lucruri cu blândețe și în limita posibilităților corpului tău.

- Nu mă înțelege greșit. Când nu sunt în pregătire de concurs, îmi ascult corpul. Dacă am o zi în care nu mă simt bine deloc sau nu am reușit să dorm, pot să spun nu antrenamentului din ziua respectivă.

- Exact la asta mă refeream.

- Am grijă de mine atunci, nu mă duc orice ar fi. Dar dacă simt că este mai mult o stare de lene, pentru că toți o avem și toți trecem prin chestia asta, atunci trag de mine. Crezi că am chef mereu să merg la sală, deși sunt antrenoare de fitness? Nu am, cam în 90% din timp. Aș prefera să fac altceva, aș sta, aș dormi, m-aș uita la un serialaș citi. Dar știu că e mai mult o stare de lene.

- Nu e neapărat lene, este starea noastră naturală. Creierului nostru nu-i convine ca noi să ne consumăm energia, să mergem la sală, preferă să stăm pe canapea.

- Da, așa e.

Poliana Matei: „Cheia succesului stă în disciplină și în constanță”

- De obicei, oamenii care sunt foarte exigenți cu ei, sunt exigenți și cu ceilalți. Tu ești la fel de exigentă cu clientele tale așa cum ești și cu tine?

- Recunosc că în trecut eram mult mai exigentă. Aveam așteptări mult mai mari de la clientele mele. Cu timpul am început să-mi dau seama că nu toată lumea poate la fel, multe persoane nu sunt pregătite psihic să facă față unei diete, să facă față unor antrenamente mai dure. Iar unele persoane vin la sală pentru că vor să se simtă bine, să se miște, să stea de vorbă, să mai povestească ce au mai făcut. În schimb, sunt cliente care vor mai mult și știu că pot mai mult și pe acelea chiar le împing de la spate și poate câteodată sunt mai dură cu ele, pentru că știu că pot.

- Ai vreun exemplu printre clientele tale, care și-a schimbat total stilul de viață?

- Da, cu siguranță. Am, de exemplu, o clientă care are și ea o fetiță de 5 ani. Lucrez cu ea de aproximativ 3 ani. Nu știa să facă nimic când a venit prima oară. Și acum e total altă persoană, se antrenează cot la cot cu mine, trage la fel de tare, o motivez și sunt foarte mândră de ea.

- Care crezi că e cheia succesului ei?

- Faptul că s-a disciplinat și nu s-a lăsat, nu a renunțat.

- Constanța și disciplina.

- Da, a fost constantă în antrenamente. Ok, mai există zile în care nu poți să ajungi la sală, că mai apare câte o problemă. Dar astea ar trebui să fie excepții.

Emisiunea integrală cu Poliana Matei

- În încheiere, poți să le dai urmăritorilor noștri un imbold de ce ar fi bine să își schimbe stilul de viață și să meargă la sala.

- În primul rând, pentru că li se va schimba viața în bine. Vor fi alte persoane. Ești altă persoană când mergi la sala pentru că începi să ai încredere în tine. Și chiar dacă nu ajungi să arăți ca în reviste, faptul că ajungi să faci lucruri pe care înainte nu puteai să le faci, te transformă total. Începi să ai încredere în tine, să te vezi altfel, să nu mai ai stima aia de sine scăzută, să nu te mai uiți în oglindă cu dezamăgire.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.