Ionuț Larie (38 de ani) a ajuns la borna de 500 de meciuri în carieră în partida Farul - Hermannstadt 1-1, din runda a cincea a play-out-ului Superligii. Jucătorul originar din Constanța este fundașul central „adoptat” cu care fosta Viitorul, actuala Farul, s-a identificat în istoria recentă.
Background-ul său, însă, este completat de o serie de limite pe care nu a reușit să le depășească în tot parcursul de până acum și, mai presus de acest aspect, conduce inevitabil la una dintre întrebările la care „Regele” încă nu are un răspuns, în ceea ce privește proiectul de la malul Mării.
În ciuda vârstei, Larie a fost și în actuala stagiune liderul defensivei, compartimentul problematic care a trimis-o pe Farul în lupta cumplită pentru evitarea retrogradării.
Ionuț Larie a ajuns la borna 500 în carieră
După un start de stagiune cu probleme medicale, stoperul a revenit încet-încet în centrul apărării dobrogene, acolo unde, alături de Țîru, Bălașa și pe alocuri Gustavo Martins, a reușit să strângă 13 prezențe.
În cele trei perioade ale sale la clubul care astăzi este Farul, cifrele sale sunt de-a drepte demne de jucător-emblemă: 266 de meciuri, în care a înscris de 20 de ori.
„Când m-am întors acasă, am spus că-mi doresc două lucruri. Să iau un titlu cu Farul și să joc pe noul stadion. M-am gândit că o să fie invers. Că o să fie construit stadionul înainte să devenim noi campioni. Atât timp cât voi simți că mai pot juca din punct de vedere fizic și nu voi avea vreo accidentare gravă, vreau să joc fotbal!”, declara fundașul într-un interviu pentru GSP.ro.
Paradoxal, Larie a evoluat pentru ambele entități, atât la Farul, cât și Viitorul, iar în 2010 s-a transferat de la una la cealaltă pentru a-i da o mână „Regelui” în lupta pentru promovarea în primul eșalon.
Ionuț Larie (Farul). Foto: Ionut ComanAm făcut majoratul de când am debutat la seniori la Farul. Și sunt aproape 31 de ani de la momentul când am mers la fotbal. Pasiunea nu dispare, pentru că este lucrul care îmi place cel mai mult și câteodată încă pare o joacă. Mai dificil este acum, când simt că îmbătrânesc și trebuie să trag și mai mult de mine. De aceea, mulți se lasă înainte de a ajunge la vârsta pe care o am eu.
- Ionuț Larie
N-a convins la FCSB și CFR Cluj
Căpitanul de azi al dobrogenilor a evoluat și pentru CFR Cluj și FCSB, dar fără să se impună. În 2017, pe când avea 30 de ani, Gigi Becali îl transfera încântat din Gruia, iar Meme Stoica îl vedea ca fiind noul Szukala. Titular în sezonul regulat, Larie a trecut pe bancă în play-off, motiv pentru care, la finele sezonului, fundașul a cerut rezilierea, fără pretenții financiare.
De-a lungul timpului a evoluat pentru Farul, Râmnicu Vâlcea (împrumut), Delta Tulcea (împrumut), Viitorul (2010, actuala Farul), CFR Cluj, FCSB, Tobol Kostanay (Kazahstan), Gaz Metan Mediaș, Farul (din 2019, fosta Viitorul).
Ionuț Larie (primul din dreapta), în tricoul lui FCSB (2017). Foto: Imago ImagesAu fost două experiențe diametral opuse. La CFR Cluj, am prins insolvență, nu erau salarii mari și nu puteau fi aduși jucători cu cotă. Dar am făcut, cât de cât, performanță, pentru că am câștigat Cupa României și am terminat pe locul 3. Și în acel moment, erau restanțe mari, cu jucători neplătiți de 8-9 luni. La FCSB, am avut condiții foarte bune, în orice deplasare jucam cu stadionul plin și am evoluat și în cupele europene.
- Ionuț Larie
Engima din curtea „Regelui”. De ce nu a produs Academia Hagi un fundaș central de calibru?
Încă de la înființare, marele obiectiv al lui Gică Hagi la academia pe care a construit-o cu mari eforturi a fost să ofere jucători de calibru echipelor naționale ale României.
În mare parte, structura actuală a „tricolorilor” este consituită din fotbaliști pe care i-a crescut, sub o formă sau alta, însă toți fiind de profil ofensiv.
Rămâne un mare mister de ce Academia Hagi, la care este implicat și Gică Popescu, nu a reușit să redea fotbalului românesc un fundaș central de anvergură, din 2009 și până în prezent.
2luni de contract mai are Ionuț Larie cu Farul Constanța
Am ținut de mic cu Farul. Îmi amintesc de finala Cupei României din 2005, cu Dinamo, când aveam 18 ani. Am mers cu trenul, cu prietenii mei, printre care actualul antrenor secund, Costa Fălină, și Stere Banioti, și el antrenor la juniori. Am fost în galerie. Din păcate, rezultatul nu a fost prea plăcut, dar am trăit această experiență frumoasă. Cu siguranță, voi rămâne în fotbal, dar nu prea mă văd antrenor. Îmi ajunge cât am fost plecat de acasă. Mai degrabă, ca oficial în cadrul clubului, unde programul este ceva mai relaxat. Probabil că mă voi îndrepta către partea administrativă. Dar vom vedea, mai am de jucat.
- Ionuț Larie
{{text}}