Un material esențial pentru performanța și eficiența din industria auto, fibra de carbon, ar putea fi interzis în construcția automobilelor, potrivit unei propuneri recente a Parlamentului European.
Documentul sugerează includerea fibrei de carbon pe lista materialelor considerate periculoase, alături de substanțe precum mercurul, cadmiul sau cromul hexavalent, toate cunoscute pentru efectele lor toxice asupra sănătății, cu toate că fibra de carbon nu a înregistrat riscuri dovedite pentru sănătate. În cazul în care proiectul va fi aprobat la nivel de Uniune Europeană, interdicția ar urma să intre în vigoare începând cu 2029.
Reacții de furie din partea constructorilor și pasionaților
Fibra de carbon, mai ales în industria auto, este apreciată pentru raportul dintre rigiditate și greutate, fiind mai ușoară decât aluminiul sau oțelul, dar și mai rigidă, aspecte ce o fac ideală pentru mașinile de performanță, de competiții, cum ar fi cele din Formula 1.
În ultimii ani, utilizarea acesteia s-a extins și în alte arii, amintind de aviație sau energie regenerabilă, cu precădere în construcția turbinelor eoliene.
În industria auto, fibra este prezentă în caroseria multor modele performante. Cei de la BMW au fost pionierii acestei tehnologii, folosind-o în construcția mașinilor electrice încă din 2013, însă nu a fost singura companie care a adoptat fibra de carbon, același lucru făcându-l, printre alți constructori, Tesla sau Hyundai, precum și cei de mașini sport sau hypercaruri, McLaren, Bugatti și așa mai departe.
Producția globală de fibră de carbon este dominată de trei companii japoneze — Teijin, Toray Industries și Mitsubishi Chemical — care dețin împreună peste 50% din piață. Cu toate acestea, o bună parte din această producție este destinată pieței europene, unde industria auto reprezintă aproximativ 20% din cererea totală, notează cei de la piataauto.md.
Reacțiile au fost virulente. Producătorii auto, dar și pasionații auto, și-au exprimat consternarea față de proiectul legislativ din Parlamentul European, fiind considerată lipsită de fundament și împotriva tendinței globale de a construi mașini cât mai ușoare și mai sigure.
Momentan, proiectul se află abia în stadiul incipient, însă dacă presiunile se vor intensifica, proiectul ar putea fi fie reevaluat, fie retras total.
{{text}}