Trecerea Papei Francisc în Casa Domnului, în a doua zi după Învierea lui Isus Cristos, a făcut ca fotbalul să se oprească forțat azi. După ce, în ziua Paștilor, Serie A nu a mai ținut „post”, călcând în gura răului după 47 de ani de la precedentul „păcat” major și disputând trei meciuri.
Pentru italieni, această sărbătoare chiar e una sfântă și se respectă.
Credincioșii nu muncesc, nu apar ziare în lunea după Paști, nu au loc evenimente sportive și cele lumești trec în planul secund.
Era chiar un obicei ca Il Calcio să programeze etapa în ajun și luni, pentru ca Învierea Domnului să poată fi celebrată în liniște, alături de cei dragi, în familie și cu multă lumină în suflete. (Aproape) Indiferent de circumstanțe, fotbalul s-a abținut să intre în scenă în Sfânta Duminică. Jucătorii, suporterii, telespectatorii, ziariștii și toți cei implicați în fenomen au respectat „il divino divietto”.
Ultima apariție a Papei Francisc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican / Foto: Imago
Au fost doar două „dezlegări” de la „postul” introdus în 1978!
De 47 de ani, când toată etapa s-a jucat în duminica de Paști, nu se mai întâmplase ca Serie A să facă excepție, programând o parte din runda a 33-a ieri după-amiaza și seara. Nu au existat decât două „excepții”: pe 11 aprilie 2004 (Perugia - Inter 2-3) și 12 aprilie 2009 (Reggina - Udinese 0-2), ambele provocând intense polemici în lumea bisericească.
Dumnezeul fotbalului a ajuns să aibă întâietate asupra oricărei sărbători religioase. A juca de Paști îi distrage pe oameni de la îndatoririle unui bun creștin. Nu este just ca un meci să se joace în ziua sfântă, în timp ce lumea creștină își amintește în mod special de învierea lui Hristos. Astfel devine imposibil să simți sfințenia Paștilor împreună cu familia ta!
Monsignor Giorgio Constantino
Trei jocuri, Empoli - Venezia, Bologna - Inter și Milan - Atalanta, au fost puse de Liga italiană exact de Învierea Domnului, „din rațiuni legate de calendarul aglomerat al finalului de sezon”. Trebuie menționat însă că doar din 1979 s-a luat decizia de a ține post de Paști, italienii dorind să scoată în evidență valorile credinței lor catolice.
Liga a renunțat la clasica divizare egală a etapei, cum au stat lucrurile și pe 31 martie 2024, la precedenta zi catolică de Paști, când cinci partide s-au disputat sâmbătă, iar restul, luni. Și a trecut la sistemul 3-3-4.
Ultima apariție a Papei Francisc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican / Foto: ImagoDin dorința de a nu-i surmena pe fotbaliști mai mult decât suportă vedetele multimilionare, echipele care sunt angrenate și în semifinalele Cupei au beneficiat de o zi în plus de odihnă în perspectiva returului de miercuri și joi: Il Derby della Madonnina, Inter - Milan, respectiv, Bologna - Empoli.
Papa Francisc a fost fan pătimaș și socio al lui San Lorenzo
Mult regretatul și foarte popularul Suveran Pontif, primul papă neeuropean după Grigore al III-lea, întâiul papă din America Latină și primul papă iezuit, a iubit atât de tare fotbalul, fiind pătimaș fan și socio San Lorenzo, dar, sigur, nu și Dumnezeu!
Deși El are mult mai multe treburi de supravegheat decât cum bat mingea 22 de bărbați pe un dreptunghi de iarbă, se poate spune că amânarea celor patru meciuri de azi, Torino - Udinese, Cagliari - Fiorentina, Genoa - Lazio și duelul foarte important al echipei lui Chivu, Man și Mihăilă, Parma - Juventus, este, pe undeva, o pedeapsă divină. Pe care Lega Serie A a acceptat-o, prin amânarea urgentă a acestora.
Dacă ați vrut să încălcați ziua dată pentru relaxare și pentru slăvirea Domnului, atunci luați o pauză forțată în Lunea Sfântă! Și venerați memoria unui Papă care, la fel ca Ioan Paul al II-lea în urmă cu două decenii, s-a stins în săptămâna succesivă Paștilor!
Papa Jorge Mario Bergoglio pozând cu tricoul lui San Lorenzo, echipa sa de suflet, la care deținea carnetul de socio cu numărul 88235N - 0 / Foto: ImagoAr fi fost chiar o mare tragedie dacă s-ar fi procedat ca de obicei și s-ar fi stabilit de la început ca de Pasquetta (Lunea Sfântă) să se joace și cele trei partide care oricum nu au dat vreun verdict de viață și de moarte?
Au contat aglomerarea grilei TV+epuizarea multimilionarilor
Sau să găsească o soluție convenabilă, chiar dacă televiziunile care vor să dicteze în prezent, ca o verigă a industriei care a devenit sportul-rege în goană hulpavă după cât mai mulți bani, nu ar fi văzut cu ochi buni „aglomerarea” grilei.
Santo Padre Jorge Mario Bergoglio a regretat mereu că nu l-a văzut jucând pe Leo Messi, dar a apucat să le mai dea o dată binecuvântarea miilor de credincioși adunați în fața Bazilicii Sfântul Petru și să distribuie lumii tradiționalul Urbi et Orbi, chiar dacă și vocea l-a părăsit după lunga și greaua suferință.
Va urmări de-acolo, din Ceruri, finalul sezonului din Serie A, care nu va putea șterge pata cu care a întinat ultima sărbătoare a Paștilor pentru cel mai mare suporter al fotbalului dintre toți Suveranii Pontifi de la Vatican! Pe care Dumnezeu l-a luat de Paști.
Giochi nella Squadra di Dio, Santo Padre Frances!
{{text}}