Sporturi   •   Atletism   •   DOPAJ

Atleți sfătuiți să nu consume carne în China: „Există pericol de control doping pozitiv”

Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală 2025 Foto: Imago Images
Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală 2025 Foto: Imago Images

Articol de Luminița Paul   —  joi, 24 aprilie 2025

Sportivii norvegieni care vor concura la două competiții atletice în China în luna mai au fost avertizați să evite consumul de carne deoarece poate duce la „ingerarea neintenționată de substanțe interzise”.

Atleții norvegieni au fost sfătuiți de organizația responsabilă cu pregătirea concurenților de elită ai țării să nu mănânce niciun fel de carne în timpul competițiilor din China la care iau parte, motivul fiind temerile că astfel s-ar putea ajunge la un test doping pozitiv.

Olympiatoppen, care este parte din Comitetul Olimpic și Paralimpic Norvegian, a avertizat pe această temă asupra consumului de carne, care ar putea duce la ingerarea neintenționată de substanțe interzise, ceea ce reprezintă un risc mic, dar real, de testare pozitivă.

Competiția World Athletics Relays din 2025, care servește drept întrecere de calificare în probele de ștafetă pentru Campionatele Mondiale de la Tokyo, din septembrie, va avea loc la începutul lunii mai pe Stadionul Olimpic Guangdong din Guangzhou. De asemenea, concursul Diamond League de la Shanghai este programat pentru 3 mai, în cadrul căruia vor concura mai mulți atleți norvegieni.


„Sportivii au ingerat din greșeală clenbuterol atunci când au mâncat carne în China”

„Studiile au arătat că sportivii au ingerat din greșeală clenbuterol atunci când au mâncat carne în China, deoarece unele animale sunt hrănite cu hormoni pentru a promova creșterea. În cazul în care o masă pe bază de carne este consumată înainte de un test doping, atletul poate fi testat pozitiv”, a notat Olympiatoppen într-un document cu indicații și îndrumări pentru sportivi, care a ajuns în posesia Reuters.

„Prin urmare, Olympiatoppen sfătuiește sportivii să evite toate tipurile de carne în timp ce se află în China”, se mai arată în document.

Atleta norvegiană Henriette Jaeger, medaliată cu bronz la 400 de metri la Campionatele Mondiale de sală din acest an și care va concura în curând în China, a confirmat că va urma liniile directoare.


Îmi place foarte mult să mănânc carne, este foarte bună pentru organism atunci când urmează să concurezi. Dar trebuie să asculți de profesioniști și să ai încredere în ei”, a declarat ea pentru radioul de stat norvegian NRK.

Mâncare specific chinezească Foto: Jeremy Thomas/Flickr

„Voi aduce de acasă un pic de carne de vită uscată”

Colega sa Josefine Tomine Eriksen ia și ea sfaturile în serios. „Nu vreau să fiu o vegetariană, dar ai nevoie de un pic de proteine, așa că voi aduce niște batoane proteice din Norvegia. Poate și un pic de carne de vită uscată”, a declarat Eriksen.

Olympiatoppen a avertizat, de asemenea, împotriva igienei alimentare precare în general și a recomandat ca sportivii să mănânce la restaurante și hoteluri de înaltă calitate în China.

Reuters a contactat World Athletics, organismul de conducere al sportului, și Asociația chineză de atletism pentru a comenta aceste afirmații, fără a primi însă un răspuns.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.