Fotbal   •   Liga 1   •   PROMOVARE

În premieră, Csikszereda a promovat matematic în Superliga! Toate informațiile despre echipa finanțată de guvernul maghiar + Istoria clubului

Articol de Cezar Titor   —  vineri, 25 aprilie 2025

Csikszereda a promovat matematic în Superliga, după remiza dintre CSM Reșița și Metaloglobus. Ciucanii vor evolua în premieră în primul eșalon al fotbalului românesc. „Csikszereda” este denumirea în maghiară a orașului Miercurea Ciuc.

După ce anul trecut echipa lui Robert Ilyeș a pierdut barajul de promovare în fața lui Dinamo (0-2 și 0-0), Csikszereda a dominat autoritar sezonul de Liga 2, asigurându-și matematic promovarea cu patru etape înainte de finalul play-off-ului.

Csikszereda, pe scurt: ascensiune imposibil de ignorat în ultimii ani

Roș-negrii au promovat în liga secundă în 2019, iar de atunci s-au transformat într-una dintre echipele incomode ale ligii secunde, în special în partidele desfășurate pe „Municipalul” modernizat din Miercurea Ciuc. Locul unde Dinamo era eliminată din Cupa României în urmă cu șapte ani și, totodată, un complex modernizat în anii trecuți cu bani de la guvernul maghiar.


Acum, Csikszereda, un club reînființat în 2010 sub titulatura CSM Miercurea Ciuc, va evolua în Superliga.

Clubul a înregistrat un profit imens în 2024, cu venituri de 8,6 milioane de euro, comparabil cu cele ale Universității Cluj, formație din play-off-ul Superligii. A depășit mai multe cluburi din Superligă din acest punct de vedere: Gloria Buzău, Unirea Slobozia, Petrolul Ploiești, UTA Arad, FC Botoșani sau Oțelul Galați.

  • Csikszereda face parte din județul Harghita, unde maghiarii reprezintă 85% din totalul populației. Miercurea Ciuc are o populație de aproape 40.000 de oameni, dintre care maghiari 78,5% și români 16,8%

CSM Reșita are 40 puncte, Csikszereda 52. Formația pregătită de Flavius Stoican mai are patru partide de disputat și 12 puncte puse în joc, astfel nu îi mai pot devansa pe ciucani, principalul criteriu de departajare din eșalonul secund fiind numărul de puncte obținute în sezonul regular. Csiskzereda a terminat pe #1.


78,5%din populația orașului Miercurea Ciuc sunt maghiari, în vreme ce românii reprezintă sub 17%

Steaua nu are drept de promovare, iar formația lui Robert Ilyeș nu mai poate pierde una dintre pozițiile care asigură promovarea în L1.

Primul obiectiv a fost atins: la jumătatea play-off-ului, s-a decis oficial că FK Csíkszereda va promova direct în prima ligă românească în sezonul următor, astfel că nu va mai exista presiune asupra echipei sâmbătă.



Acest lucru se datorează rezultatului de egalitate, 1-1, dintre Reșița și Metaloglobus, astfel că diferența dintre noi și aceste două echipe este de 12 puncte înaintea meciului nostru de sâmbătă.



Reșița și Metaloglobus mai au la dispoziție doar 12 puncte de câștigat în cele patru etape rămase, iar chiar dacă una dintre ele ar câștiga toate meciurile, iar FK Csíkszereda, absurd vorbind, nu ar obține niciun punct în următoarele cinci partide, tot ar fi la egalitate de puncte cu noi.



Conform regulamentului actual al federației, în caz de egalitate în play-off, primul criteriu este dacă a existat rotunjire (ceea ce nu a fost cazul în Liga 2), iar al doilea criteriu este numărul de puncte acumulate în sezonul regulat: fiind câștigătorii sezonului regulat, am acumulat, desigur, mai multe puncte decât Reșița și Metaloglobus.



- Comunicat Csikszereda

Imnul şi steagurile Ţinutului Secuiesc nu lipsesc de la Miercurea Ciuc

La toate meciurile pe care Csikszereda le dispută pe teren propriu, pe gardurile stadionului sunt amplasate steaguri cu însemnele Ţinutul Secuiesc. De asemenea, suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv. Prin Ţinutul Secuiesc se înțelege un teritoriu format din judeţele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

Istoria celor de la Csikszereda

Istoria fotbalului din Miercurea Ciuc datează din 1904, există dovezi scrise din ziarul „Csikszereda”, din 25 iunie 1904, că „Duminică, 19 a acestei luni, clubul de fotbal Miercurea Ciuc a fost înființat în orașul nostru pe fondul unui mare interes”. La început, sportul a fost practicat la nivel amator, fără rezultate serioase.

În 1919 și-au schimbat numele în Asociația de Educație Fizică Csíkszereda, în 1943-44 au debutat în linia a treia a Campionatului Național al Ungariei, apoi în 1944-45 în Campionatul Național II.

  • Din cel de-al Doilea Război Mondial, Csíkszereda nu a mai jucat în liga maghiară, iar după aceea, în timpul comunismului, a stat doar în ligile inferioare.
  • Până în 1971, Csíkszereda a jucat în Divizia D, la „județ”, apoi a continuat în Divizia C sub numele de AS Miercurea Ciuc în 1971-72 și a stat la acest nivel până în 1976.
  • De atunci, numele echipei de fotbal din Miercurea Ciuc a luat întotdeauna numele sponsorului dat, așa că, de exemplu, timp de două sezoane au început ca IUPS (Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb). Acesta a fost urmat de numele Tractorul între 1978 și 1987, după ce fabrica de tractoare din Miercurea Ciuc a devenit sponsorul principal al echipei.

Au evoluat în divizia a treia timp de cinci sezoane, pe locul 7 în 1978–79, pe locul 14 în 1979–80, pe locul 6 în 1980–81, pe locul 7 în 1981–82 și pe locul 16 în 1982–83. După cinci ani, în 1988, a fost promovată din nou în divizia a treia, dar apoi sub numele de Rapid. În acel sezon, formația din Miercurea Ciuc a terminat pe locul trei în clasament, așa că pentru prima dată de la start a fost aproape de a avansa pe linia a doua. Sezonul următor nu a mers atât de bine, au terminat pe locul 14 în liga cu 16 echipe și au retrogradat din nou.

În sezonul 2014-15, echipa a terminat pe locul 6, în 2015-16, pe locul 5, în 2016-17, pe locul trei, în 2017-18, pe locul doi, a fost cea mai bună perioadă din istorie de până atunci, pentru că acesta a fost sezonul în care FK Csíkszereda a câștigat divizia a treia și a fost promovat în liga a doua pentru prima dată în 115 ani!

Csikszereda, finanțată masiv de la Budapesta

Clubul de fotbal din Mirecurea Ciuc a primit în ultimii ani sume imense din partea Guvernului din Ungaria, condus de Viktor Orban. În toamna anului 2018, într-un răspuns oficial pentru Gazeta Sporturilor, executivul de la Budapesta a dezvăluit că a acordat echipelor Csikszereda și Sepsi nu mai puțin de 1 miliard de forinți, în jur de 3,2 milioane de euro.

Finanțările au continuat și ulterior, sumele provenite din Ungaria fiind folosite pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și a centrelor și a academiilor de copii și juniori.

Cum arată clasamentul din play-off-ul Ligii 2:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.