GSP special   •   Special   •   Health Talks

Totul despre Pilates, sportul practicat de Cristiano Ronaldo: „E ideal pentru bărbații care merg și la sala de forță”

Diana Văduva +37 Foto
Diana Văduva

Articol de Ionuţ Iordache   —  sâmbătă, 26 aprilie 2025

EPISODUL 37. Invitata acestei ediții a emisiunii Health Talks by GSP este Diana Văduva, instructoare de Pilates, care explică beneficiile acestui sport, de ce este util pentru bărbaţi şi care este evoluţia lui în România

- Diana, cu ce se diferențiează Pilates-ul de alte forme de fitness sau de yoga?

- Este un sport complex. Ne place să lucrăm eficient și inteligent în același timp. Nu este doar despre respirație, nu este doar despre exercițiu fizic, nu este doar despre controlul minții, ci este un cumul din toate acestea. Ne focusăm și pe respirație, și pe exercițiu fizic, dar și pe întărirea musculară, să ne conectăm cu mintea și cu corpul nostru.

- Pentru cine este potrivit?

- Pentru toată lumea. Indiferent de vârstă. Tineri, vârstnici, femei, bărbați, pentru absolut toată lumea.

- Eu am venit să-ți urmăresc niște exerciții și am văzut că exercițiile sunt destul de dificile. Nu mi s-au părut chiar pentru toată lumea.

- Depinde de nivelul fiecăruia. Probabil ți-am arătat un exercițiu de un nivel mai avansat. Dar există exerciţii pentru orice nivel, de la începători la avansaţi.


Diana Văduva în sala de Pilates FOTO: Ionuț Iordache (GSP) +46 Foto
Diana Văduva în sala de Pilates FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Diana Văduva: ”Pilates-ul pare simplu, dar nu e deloc așa”

- Există anumite mituri legate de Pilates pe care ai vrea să le demontezi?

- Că este ușor. Pilates-ul nu este ușor. Și toată lumea se convinge de asta după primul antrenament. Vedem pe internet tot felul de fete care practică Pilates și execută cu foarte mare ușurință și lejeritate anumite mișcări. Aşa îmi zic şi prietenii mei când văd cum execut eu. Pare foarte simplu ce fac și pare că dansez. Pare că nu fac nimic greu. Și de fapt nu este așa. Dar doar după un antrenament poți să-ți dai seama de gradul de dificultate.


- Cum ai început să practici Pilates?

- Am făcut gimnastică şi după aia am vrut să găsesc un sport care să semene cumva cu gimnastica. Adică voiam să-mi păstrez această eleganță în mișcări. Dar și să mă focusez pe întărirea musculaturii. Am fost la sala de forţă și nu a fost pe gustul meu pentru că eram obișnuită să fiu mai amplă în mișcări, să fiu mai feminină. Și atunci un instructor de fitness mi-a recomandat să fac Pilates. Atunci nici nu știam ce înseamnă. Am căutat videoclipuri, am căutat informații și am găsit și un curs între timp. Și m-am îndrăgostit de acest sport. De atunci am vrut să practic toată viața acest sport. Am rezonat cumva cu el prea mult.

- Spuneai că este un sport feminin. Este indicat doar femeilor sau ar putea să-l practice și bărbații?

- Nu. Mie mi s-a părut mai feminin față de sală. Mă simțeam foarte masculină trăgând de fiare. Acolo e cumva templul bărbaților. Eu mă simțeam ca o vrăbiuță printre toți bărbații care trăgeau de fiare. Dar nu devii mai feminin dacă practici Pilates. Mie îmi plăcea foarte mult pentru că îți alungește musculatura. Pilates-ul este pentru toată lumea, mai ales pentru bărbați, pentru că a fost inventat de un bărbat. Doar că alungește musculatura, nu o lățește. E diferență.

Diana Văduva: ”Ideal e un mix între Pilates și exerciții de forță”

- Crezi că ar fi indicat pentru un bărbat să facă un mix între forţă şi Pilates?

- Da, aşa e ideal. Pilates-ul se practică în combinație cu sala de fitness. Sala de fitness vine cu ceva, Pilates-ul vine cu altceva. Noi ne focusăm foarte mult în Pilates pe musculatura profundă. Pe mușchii care stabilizează coloana vertebrală. Hai să-ți dau un exemplu.

- Te rog.

- În momentul în care construiești o casă, ai nevoie de temelie. Prima dată construiești temelia. Așa e și cu Pilates-ul. Prima dată trebuie să construiești temelia, adică musculatura profundă, cea interioră pe care nu o vedem. Trebuie să o întărim. După care putem să mergem și la sală ca să o dezvoltăm, să lucrăm musculatura artificială, adică să mărim, să definim și așa mai departe. Ele merg ca un combo. Împreună se completează foarte bine.

- Am citit foarte mult despre importanța masei musculare și rolul ei pentru sănătatea noastră şi pentru longevitate. Mulţi bătrâni pierd această masă musculară şi viaţa lor devine un calvar.

- Aşa e, Pilates-ul ne ajută să avem grijă de masa noastră musculară, de stabilitate și de un control mai bun asupra mișcărilor și asupra corpului nostru.

Diana Văduva: ”Cristiano Ronaldo practică Pilates de foarte mult timp”

- Ştii bărbaţi celebri care practică pilates?

- Cristiano Ronaldo este un exemplu foarte bun. El practică pilates de foarte, foarte mult timp. L-a ajutat foarte mult în performanța sa sportivă. Şi David Beckham e un exemplu. Sunt mulți bărbați care practică pilates pentru longevitate în sport, mai ales că îi ajută foarte mult şi în prevenirea accidentărilor. Întărind musculatura interioară, este mult mai puţin probabil să te accidentezi.

Cristiano Ronaldo, în sala de Pilates FOTO: Instagram

- Ai întâlnit cazuri de bărbați care şi-au schimbat părerea despre Pilates după ce au făcut un antrenament?

- Întotdeauna. Când îi pun să facă exerciţiile, simt că le lucrează musculatura, că nu e doar fac stretching. Pentru că mulţi bărbați au impresia că noi la Pilates facem doar stretching. Facem şi stretching, facem şi niște exerciții de kinetoterapie, dar și exerciții fizice. Are un cumul de beneficii. Așa îmi place mie să-i spun.

- Câte ședințe pe săptămână recomanzi tu pentru a vedea aceste beneficii pe termen lung?

- La început recomand două ședințe pe săptămână. Apoi, trei, patru pe săptămână.

- Este vreo diferență între felul în care se antrenează un bărbat și cum se antrenează o femeie? Sunt diferențe între exercițiile?

- Da, bărbații sunt foarte rigizi. Și atunci, cumva, trebuie adaptate mișcările în funcție de cum pot ei să se miște. Femeile doresc mai mult flexibilitate, iar bărbații se focusează mai mult pe forță.

Diana Văduva: ”Bărbații de tem că devin prea feminini”

- Care sunt cele mai mari prejudecăți pe care le-ai întâlnit la bărbați legate de Pilates?

- Că devin prea feminini. Le este frică să nu devină prea feminini în mișcări. Ceea ce este total greșit. Aşa cum am spus, noi lucrăm musculatura profundă. Nu este nimic feminin în asta. Nu ai cum să te feminizezi dacă faci Pilates. Doar ţi se alungeşte musculatura, postura este mai dreaptă, iar mie nu mi se pare nimic feminin în asta.

- Este interesant că exact la fel gândesc și femeile despre sală. Să nu devină prea masculine.

- Da, exact. Exerciţii de la sala de forţă sunt foarte, foarte benefice pentru femei.

- Corpurile noastre sunt diferite și noi nu avem cum să devenim prea feminini, nici femeile prea masculine peste noapte.

- Exact. E nevoie de foarte, foarte multă muncă şi consecvenţă.

Diana Văduva: ”Pilates-ul a fost inventat de un bărbat”

- Spuneai că sunt foarte multe exerciții de stretching și de fizioterapie. Ai întâlnit cazuri în care bărbații vin și fac Pilates pentru a se recupera după o accidentare?

- Da. Aşa cum am spus, pilatesul a fost inventat de un bărbat care lucra cu soldații răniți în armată. Pilatesul este văzut şi ca un sport de recuperare. Majoritatea celor care vin la pilates au anumite probleme, cu coloana, cu postura. Și pilatesul te poate ajuta să rezolvi aceste probleme dacă sunt la început. Iar dacă sunt cazuri mai grave, te poate ajuta să le ţii în frâu, să nu mai avanseze problemele.

- Cele mai dese dureri de spate sunt cele provocate de lipsa masei musculare. Și, probabil, pilatesul ne ajută să dezvoltăm muşchii din acea zonă şi ne ajută implicit să scăpăm şi de probleme.

- Da. Dacă nu ne dezvoltăm musculatura profundă, putem avea probleme când mergem şi tragem de fiare. Pentru că nu avem baza, temelia.

- Cum ai convinge un bărbat sceptic să vină la primul antrenament de pilates?

- Este foarte greu. Iubitul meu merge şi el la sala de forţă și nici măcar pe el nu reușesc să-l conving. În schimb, când are dureri de la sală pentru că trage prea mult de fiare, iar temelia lui nu este încă una stabilă, îl mai pun acasă să facă exerciții de stretching din pilates. Şi-l ajută foarte mult.

- Îl păcăleşti într-un fel. Nu îi spui că sunt din pilates.

- Îi spun doar că îl tratez.

Diana Văduva: ”Îmi place că Pilates-ul nu te seacă de energie”

- Ai avut cazuri de persoane care au venit cu un burnout, cu o mică depresie și care s-au regăsit după ce au început să practice Pilates?

- Da. Majoritatea vin stresați de la muncă, vin cu anxietăţi. În momentul în care practici exerciții fizice, aici vorbim de sport în general, nu neapărat de pilates, corpul nostru începe să se simtă bine şi transmite această informație către creier. Automat și creierul începe să se simtă mai bine. Sportul este benefic pentru sănătatea mentală. Dar ce-mi place mie la Pilates e că nu te seacă de energie. Te duci la pilates cu drag, de-abia aștepţi să faci un antrenament pentru că știi că nu urmează să pleci de acolo secat de puteri. Din contră, pleci cu energie și cu un vibe bun. Acesta este feedback-ul pe care mi-l dau majoritatea clienților. De asta şi recomand ca pilatesul să se practice dimineața, înainte de muncă. Pentru că îți dă energie să funcționezi pe parcursul întregii zile.

- Vorbeai de stres, există tehnici sau exerciții în pilates care să ne ajute să scăpăm de el?

- Tot pilatesul de la A la Z. Pentru că te conectează foarte mult cu respirația. Ai meditat vreodată?

- Da.

- Atunci știi că în meditație te focusezi foarte mult pe respirație, da? Nu te mai poţi focusa pe nimic altceva, nu mai ai gânduri, nu mai ai nimic.

- La început e greu de făcut asta.

- La început e foarte greu, da. Până reuşeşti să controlezi această respirație și să te focusezi doar pe ea, nu te mai poți gândi la altceva. Te focusezi pe respiraţie şi pe execuția mișcării.

Diana Văduva: ”Trebuie să fii atent la aliniere, control, respirație, execuția mișcării”

- Chiar dacă practic meditația de vreo trei ani, încă mai am momente în care gândurile îmi zboară în altă parte. Şi mă concentrez doar pe respiraţie, cred că mi-ar fi şi mai greu dacă ar trebui să fac şi un exerciţiu în timpul acesta. Cum îi înveți pe clienții tăi să facă acest lucru?

- Este foarte simplu, nu trebuie să facă nimic. Pentru că spre deosebire de meditație, în Pilates practici și exercițiul fizic şi gândurile nu mai zboară aşa uşor. Îți păcălești creierul cumva să fie conștient și să fie prezent în momentul respectiv. Fără să îți dai seama.

- Le recomanzi oamenilor să înceapă întâi cu meditaţia pentru a le fi mai uşor apoi la Pilates?

- Da, este un început. E un început pentru că mă scapă pe mine de procesul acesta de a te învăța să te focusezi pe respirație. Eu asociez Pilates-ul cu condusul. Trebuie să ai atenție distributivă, trebuie să faci foarte multe lucruri deodată. Aliniere, control, respirație, execuția mișcării.

- După ce ai practicat de mai multe ori, îți intră în reflex și le faci mai uşor.

- Da, e un proces. Să zicem că abia la a 30-a ședință ne intră în reflex şi înțelegem, de fapt, esența și beneficiile Pilates-ului.

Diana Văduva, despre beneficiile Pilates-ului

- Care ar fi cele mai importante trei beneficii ale Pilates-ului?

- Control asupra corpului tău, conștientizarea mișcării și o postură mai conștientă și mai dreaptă, mai corectă.

- Îți este greu să-ţi motivezi clienţi să vină la antrenament.

- Nu, nu mi-este greu pentru că după ce practică câteva ședințe, devin cumva ușor dependenţi de Pilates datorită stării de bine pe care o au apoi.

- E o dependență pozitivă.

- Da, pozitivă.

Diana Văduva: „Simt că lucrează niște mușchi pe care nici nu știam că îi am”

- Ai observat vreo schimbare recentă în popularitatea Pilates-ului?

- Da. A luat cumva o amploare şi în România în ultimul timp, deşi în alte ţări se practică de foarte mult timp. Probabil a devenit mai popular datorită internetului. Cred cu tărie că o să fie un sport foarte practicat în viitor.

- Aşa cum spuneai şi tu despre tine, multă lume nici nu ştie ce înseamnă Pilates.

- Da. Ce e interesant e că după ce am început să practic Pilates, mi s-a părut că n-am practicat sport niciodată, deşi am făcut ani de zile gimnastică. A fost un șoc pentru mine să realizez acest lucru. Am simțit că lucrează niște mușchi pe care nici nu știam că îi am. Îi vedeam în cartea de anatomie, dar nu știam că îi poți activa.

- Există un risc mai mare sau mai mic de accidentare față de exercițiile de la sala de forţă?

- La Pilates este mult mai safe totul. Pentru că noi facem şi stretching, pe care oamenii nu prea mai pun accent când merg la sală. Pe lângă stretching și exerciții de kineto, avem și echipamente şi aparate care sunt mai sigure și care protejează coloana. Cred că în pilates este cel mai mic risc de accidentare faţă de majoritatea sporturilor.

Diana Văduva: „Nu poți să practici Pilates fără antrenor”

- Am văzut aparatura de Pilates și parcă e făcută să elimine aproape total riscul de accidentare.

- Da, gândește-te că Joseph Pilates lucra cu soldați care erau deja răniți. Nu putea să-i pună pe picioare dacă nu îi ținea într-un mediu safe.

- O altă idee preconcepută pe care am întâlnit-o e că Pilates-ul este un sport al elitelor, un sport mai scump decât celelalte. E adevărat?

- Da, într-adevăr, Pilates-ul este puțin mai scump pentru că vine la pachet cu antrenorul care este în permanență doar pentru tine. Nu poți să practici Pilates fără antrenor. Și atunci, este normal să fie mai scump decât prețul unei intrări la sală.

- Tu lucrezi cu un singur client sau faci și cu grupuri?

- La sală la care lucrez eu, avem majoritar ore individuale. Şedințele de grup sunt doar dacă vii cu partenerul sau cu un prieten. În rest, ne place să ne focusăm pe puține persoane. Să fim atenți să se execute corect. Având mai multe persoane, este foarte greu să gestionezi totul și există riscul să se execute greşit exerciţiile.

- Față de alte țări, cum vezi evoluția Pilates-ului în România?

- Pilates-ul este de mai multe feluri. Este pilatesul clasic care nu este acceptat de toată lumea pentru că se lucrează mai mult cu musculatura, cu greutatea corpului și este mai mult pentru prevenirea problemelor. Şi exercițiile sunt mult mai simple, să zic așa. Dar în SUA a început un trend nou, un fel de Pilates mai intens, stil workout, unde se lucrează mai eficient. Stilul acesta a prins mai mult la noi și este mult mai apreciat decât Pilates-ul clasic.

Diana Văduva: „Nu judecați Pilates-ul până nu încercați”

- Dacă ar fi să dai un sfat celor care se uită la noi pentru a se apuca de Pilates, care ar fi acesta?

- Nu judecați până nu încercați. Trebuie neapărat să încercați pentru că nu o să înțelegeți niciodată esența unui lucru până nu treci prin el. Orice experiență e binevenită. Așa că vă recomand să dați o şansă Pilates-ului să-și arate eficiența. Încercați măcar o ședință și, dacă nu vă place sau nu vă convine, aveți libertatea să nu mai mergeți niciodată.

- Spuneai că mai urmărești ore de pilates în social media. Ne poți recomanda nişte persoane pe care să le urmărim?

- Nu urmăresc pe cineva anume. Urmăresc diverse filmuleţe pe YouTube și pe Instagram pentru că tot timpul apar exerciții noi și trebuie să fiu mereu la curent cu tot ce se întâmplă.

- Am observat că este un sport foarte creativ, poţi face multe exerciţii diferite cu acelaşi aparat.

- Da, nu este plictisitor deloc. Nu faci aceleași exerciții. Le poți adapta, poți adăuga accesorii, nu te poți plictisi de el.

Diana Văduva: „Copiii îndrăgesc Pilates-ul”

- Există exerciții și pentru copii?

- Da. Pentru copii, recomand Pilates-ul la saltea. Copiii trebuie să înceapă aşa, după care pe Reformer, aparatul clasic din Pilates.

- Este mai greu să lucrezi cu copii?

- Nu. E mai mult o joacă. Trebuie să fii foarte creativ cu copiii, să le dai mereu alte exerciții, să le dai exerciții combinate, mai mult exerciții de coordonare.

- E cam greu să-i ţii pe copii concentrați.

- Nu. Am copii cărora chiar le place foarte mult. Fără să-și dea seama, îi pui să muncească și să fie conștienți de mișcare și de corpul lor.

- În încheiere, poți să ne spui ce beneficii a adus Pilates-ul în viața ta?

- Mă simt foarte bine fizic şi psihic. Am mai mult control asupra corpului meu. Postural sunt mult mai bine, mi-a ameliorat durerile de spate și am o stare de bine permanentă, pe care o am doar când practic Pilates. Dacă am o săptămână în care nu practic, se simte în primul rând în starea mea de bine, și apoi pe fizic.

Episodul întreg cu Diana Văduva

- De câte ori practici Pilates pe săptămână?

- Încerc să fac uneori și de patru ori pe săptămână, dar depinde cum îmi permite timpul. Dacă muncesc foarte mult, fac trei sau chiar două. Dar, în general, îmi place măcar să am trei-patru antrenamente pe săptămână.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.