Sporturi   •   Handbal   •   FRH

Se schimbă viitorul handbalului românesc?! » Costi Prună, opinie dură înaintea de Adunarea Generală: „Au manipulat oameni când erau la «butoane»”

Articol de Costi Prună   —  duminică, 27 aprilie 2025

Mai multe persoane din handbal, unele dintre ele reprezentând cluburi cu drept de vot la Adunarea Generală își doresc schimbarea președintelui FRH, Constantin Din.

Luni la Adunarea Generală ordinară, cei nemulțumiți de modul în care Constantin Din împreună cu echipa sa, conduc handbalul românesc, vor încerca să introducă pe ordinea de zi la punctul „diverse”, votul prin care să fie demis președintele Constantin Din.

„Rebelii” au nevoie de 134 de voturi pentru a-l demite pe Constantin Din!

„Gruparea rebelă” are nevoie de două treimi din voturile celor 203 de structuri cu drept de vot, adică 134 de voturi pentru a-și putea dezvolta strategia la Adunarea Generală de luni.


Conducătorul „rebelilor” este vicepreședintele FRH, Sorin Dinu, cel care l-a susținut acum 3 ani pe Constantin Din în cursa pentru câștigarea funcției de președinte, dar care s-a supărat pe acesta deoarece l-a pus secretar general pe Viorel Mazilu.

Din acel moment, legătura dintre Din și Dinu s-a rupt definitiv, după o relație de prietenie și colaborare pe plan profesional ca arbitri de top, de mai bine de 20 de ani.

Oamenii din handbal au încercat să-l mai demită pe Constantin Din prin votul din Consiliul de Administrație, dar acel „puci” a eșuat deoarece în acel momnet președintele avea majoritatea de partea sa.

Cum s-au organizat cele două tabere care se vor ciocni luni la Adunarea Generală


Gruparea „rebelilor” exista în „ilegalitate” de mai multă vreme, dar membrii nu erau uniți la vedere, deoarece erau separați de interesele personale, unii dintre ei care au fost „nomenclaturiști” cel puțin 10 ani în mandatele lui Alexandru Dedu, au rămas fără „baterii” la comenzile prin care stabileau tot ce își doreau în handbalul românesc: de la echipele care retrogradează, la cele care prindeau cupele europene.

Surse din handbal au povestit pentru GSP.ro că strategiile se făceau în cantonamentele de la Cheile Grădiștei, în special pentru handbalul feminin. Și tot acolo, mulți dintre ei au învățat cum „se joacă la egal” în handbalul românesc, rezultate care îi încurcă pe pariorii care nu cunosc „căile” spre Cheile Grădiștei.

Foști arbitri se plâng de actualul sistem!

Din gruparea nemulțumiților mai fac parte și foști arbitri, unii internaționali, care pe plan extern arbitrau excelent, iar când fluierau în România erau conectați la sistemul cu baterii. Legenda amintește de dușurile lungi făcute de arbitri la malul mării, pentru că aveau mult nisip de dat jos sau de întâlnirile de taină din Ardeal de la anumite hanuri și pensiuni.

Sunt și mulți oameni onești în gruparea „rebelă”, chiar majoritari, dar care „s-au unit cu dracul, pentru a trece puntea”.

Ei știu că mulți dintre oamenii din gruparea rebelă sunt doar pentru propriul interes, au căzut tot timpul în picioare pentru că au manipulat oameni și rezultate când au fost la „butoane” și au nevoie să-și folosească din nou „bateriile” pentru că au stocuri pe cale de expirare.

Unii dintre ei au îmbătrânit în Consiliul de Administrație, alții s-au maturizat în C.A. și au deprins modul prin care se pot face folositori sistemului, și în timp au devenit ei înșiși sistemul.

Erodarea mandatului lui Constantin Din!

Gruparea de la putere pare un dulău cu dinți de pechinez. Conducerea executivă a început în forță mandatul, oamenii din handbal au avut mare încredere în președintele Constantin Din, dar gafele dese făcute într-un timp scurt de oamenii săi, au făcut ca popularitatea președintelui să scadă exponențial.

El este, de fapt, singur în lupta cu „rebelii”, dar mai este ajutat conform fișei postului de angajații federației, care în ultimele două săptămâni au sunat cluburile pentru a nu vota „greșit” la Adunarea Generală de luni.

Ca toți șefii de federații din România, Constantin Din a avut ajutorul politicului pentru a ajunge la putere, dar legenda spune că, fără ajutorul fostul său prieten Viorel Mazilu, care l-a introdus pe Din în zonele înalte ale puterii, fostul arbitru internațional nu ar fi devenit președintele FRH.

Chiar dacă în mandatul său a fost majorat baremul arbitrilor de la 600 la 2700 de lei, aceștia nu au devenit peste noapte mai buni, dar sigur sunt mai corecți și răspund foarte greu la unele „rugăminți”, mai puțin arbitrii „veterani” care au multe schelete în dulapuri.

România nu are rezultate la nivel internațional! Dar nici răbdare!

Sunt probleme de organizare la meciurile echipelor de juniori, FRH nu plătește baremurile arbitrilor cum a promis Constantin Din în campanie, dar federația se laudă cu organizarea Trofeului Carpați la toate nivelurile echipelor naționale și cu aproximativ 100 de zile de pregătire pe an la loturile naționale.

Din păcate rezultatele tuturor echipele naționale ale României sunt slabe la turneele majore, chiar dacă naționala feminină a urcat o poziție la CE 2024, față de precedenta.

Realizările importante ale unei administrații se văd de obicei după 3-4 ani, multe în al doilea mandat, dar cum în România nu există răbdare și unii oameni din handbal își doresc o nouă schimbare, ei o pot obține la Adunarea Generală de luni. Au nevoie de 134 de voturi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.