În amplul interviu acordat recent Gazetei Sporturilor, Gabriel Torje, puștiul-rebel crescut la Poli Timișoara, cedat ulterior la rivala de moarte Dinamo, și-a adus aminte de anii petrecuți pe Bega. Chiar dacă bănățenii nu l-au iertat niciodată pentru mutarea în Ștefan cel Mare, Torje privește cu nostalgie spre adolescența trăită pe „Dan Păltinișanu” și așteaptă renașterea clubului violet.
A fost considerat marea speranță a Timișoarei, un fotbalist simbol pentru suflarea viola, dar statutul său s-a schimbat la 180 de grade după ce a semnat cu Dinamo, într-un transfer reprezentativ pentru acei ani: două milioane de euro plătiți de acționarii „câinilor” pentru copilul-rebel de pe Bega.
Torje debutase la Timișoara sub comanda lui Gică Hagi, reușind să marcheze la cea de-a doua apariție oficială pentru „Băieții în Ghete”. Tribunele „Marelui Oval” l-au adorat din prima pentru nonșalanța pe care Torje o etala pe gazon și pentru precocitatea pe care fostul mijlocaș a afișat-o la Poli.
Gazeta l-a întrebat în interviul acordat în urmă cu trei săptămâni cum se raportează la situația de la Poli, club care a dispărut din prim-planul fotbalului românesc și „orbecăie” în prezent în Liga 3, în așteptarea mult-râvnitului stadion și a unor investitori care să readucă Timișoara pe harta fotbalului românesc. Alb-violeții sunt calificați în play-off și țintesc promovarea în Liga 2, pe care au ratat-o la limită sezonul anterior.
Torje a debutat în prima ligă pe 28 aprilie 2006, în Poli Timișoara FC Argeș 0-0. A strâns 39 de apariții și două goluri în tricoul bănățenilor
VIDEO. Gabi Torje nu se leapădă de Poli Timișoara: „În momentul în care se va face stadionul, se va crea din nou acea emulație”
- Gabi, de la cine ai primit cel mai important sfat în cariera de fotbalist?
- L-am avut la 16 ani și la debut pe Gică Hagi antrenor, asta mi-a dat încredere în curaj. Dacă cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc îți spune: «Nu contează că ai 16 ani, joacă fotbal, bucură-te, distrează-te și fa totul ca și cum ar fi o joacă, dar cu disciplină, raționament, muncă și devotament», ce îți trebuie mai mult de atât?! La 16 ani, este impulsul cel mai mare pe care îl poți primi.
- Ce i-ai spune azi, la experiența ta, puștiului Gabi Torje de 18 ani de la Timișoara, care rupea plasele în Liga 1 și era considerat „puștiul rebel” al fotbalului românesc? Ulterior, s-a și plătit o sumă considerabilă pentru tine. I-ai da un sfat?
- Fă exact ce ai făcut în toată cariera ta, știi tu cele două momente în care nu ar fi trebuit să alegi așa cum ai făcut-o. Mă refer la echipe. Atât. Asta i-aș spune: „Fă exact ce ai făcut în cariera ta, doar schimbă cele două momente pe care tu le știi acum, la 36 ani, că nu au fost cele potrivite.
- Timișoara, prima ta dragoste... Când o s-o revedem pe prima scenă, cum vezi tu lucrurile de acolo? Bănuiesc că mai urmărești situația.
- Da. Din ce știu, a început să se lucreze la stadion, să se dârâme. În momentul în care se va face stadionul și se va crea din nou acea emulație pe lângă echipă, vor veni oameni cu bani...
- Marian Iancu fiind unul dintre ei?
- Am auzit că domnul Marian Iancu vrea să revină. Probabil și cei de la Primărie... Fiind și un oraș cu tradiție, având un stadion nou, sper să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.
- Marian Iancu sau Cristi Borcea? Pe cine ai alege?
- Nu, nu pot să aleg. Amândoi m-au ajutat foarte mult în carieră..
În 2008, aveam bani mai mulți dacă rămâneam la Timișoara decât ce am avut venind la Dinamo.
- Gabi Torje, pentru GSP
Ce a însemnat Marian Iancu pentru Poli Timișoara
- a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani: a preluat societatea în iarna lui 2005;
- a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu: gruparea de pe Bega a fost de două ori vicecampioană și de două ori în finala Cupei României;
- în 2011, Poli n-a primit licența de Liga1 și a fost retrogradată la masa verde;
- Iancu a fost ulterior condamnat la 12 ani de închisoare, în 2014, pentru comiterea mai multor infracțiuni;
- 22 de milioane de euro a fost doar cuantumul sumelor de transfer pe care Iancu le-a achitat în perioada în care a activat la Timișoara.
{{text}}